Έκλεψαν την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου, Νταχάου

default image

Εκλάπη η ιστορική κεντρική πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου που φέρει το σύνθημα ,"Arbeit macht frei" (η εργασία απελευθερώνει)

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Ο επικεφαλής του μνημείου του Άουσβίτς – Μπιρκενάου, στην κατεχόμενη περιοχή της Πολωνίας από τους Ναζί , καταδίκασε το περιστατικό γνωστοποιώντας πως ανάλογος βανδαλισμός είχε γίνει και μερικά χρόνια πριν, όταν μια πύλη με το ίδιο σύνθημα είχε κλαπεί από Σουηδούς νεοναζί.

Ο  Πιότρ Τσιβίνσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά “Είναι μια επίθεση σε ένα σύμβολο, μια επίθεση στη μνήμη” και προσέθεσε “Η ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί άρχισε στο Νταχάου”. Ακόμη, τονίζει την ανάγκη να επανεξετασθεί το ζήτημα της προστασίας των μνημείων, καθώς, όπως υποστήριξε μνημεία σε όλη την Ευρώπη δεν χρηματοδοτούνται αρκετά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακαιρεότητα και η ασφάλειά τους.

Η κλοπή έγινε γνωστή χθές, με την αστυνομία να προσπαθεί να ανακαλύψει ποιός έκλεψε την μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο πύλη, που είχε διαστάσεις ένα επί δύο μέτρα και φαίνεται να αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης κύριας πύλης.

 

Η πύλη χαρακτηρίστηκε, από τη διευθύντρια του μνημείου Γκαμπριέλε Χάμερμαν ως “το κεντρικό σύμβολο του μαρτυρίου των κρατουμένων”. Ακόμη, δήλωσε, πως από το 2001 μια ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την ασφάλεια του μνημείου στο Νταχάου και ότι δεν υπάρχουν κάμερες,  γιατί είχε αποφασισθεί πως δεν ήθελαν να μοιάζει με “φυλακή υψηλής ασφαλείας”.

Το στρατόπεδο άνοιξε γαι πρώτη φορά το Μάρτιο του 1933,λίγο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, με στόχο να φυλακιστούν σ’ αυτό οι αντίπαλοι του χιτλερικού καθεστώτος. Ενώ, αργότερα έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης πληθυσμών όπως οι Εβραίοι, οι γκέι, οι Ρομά και οι θρησκευόμενοι Χριστιανοί, τους οποίους ήθελε να εκαθαρίσει ο Χίτλερ.

Υπολογίζεται, πως περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι απ’ όλη την Ευρώπη φυλακίσθηκαν στο Νταχάου, το οποίο έγινε πρότυπο για τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατασκεύασαν οι Ναζί στα 12 χρόνια που έμειναν στην εξουσία. Ενώ, 41.500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εκεί μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν και έκλεισε.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα