Εκλογές ΗΠΑ: Κρατά η Πενσυλβάνια τα “κλειδιά” για τον Λευκό Οίκο;

Διαβάζεται σε 4'
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ AP Photo

Μπορεί η Πενσυλβάνια να κρίνει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών; Η θέση της κομβικής και “αμφίρροπης” πολιτείας στα προεκλογικά προγράμματα Χάρις και Τραμπ.

Η Πενσυλβάνια φαίνεται πως “κρατά τα κλειδιά” για τον Λευκό Οίκο, καθώς αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πολιτεία στον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών στις αμερικανικές εκλογές όπως ο Nate Silver, ο υποψήφιος που κερδίζει την Πενσυλβάνια έχει πάνω από 90% πιθανότητες να κερδίσει και την προεδρία. Ο πρώην βουλευτής Patrick Murphy, περιέγραψε την πολιτεία ως «τον πατριάρχη των swing states» (πολιτείες όπου τα εκλογικά αποτελέσματα είναι αμφίρροπα). Η Πενσυλβάνια, με τις 19 ψήφους των εκλεκτόρων, αποτελεί κρίσιμο σημείο και για τα δύο κόμματα.

Οι Δημοκρατικοί, με την Κάμαλα Χάρις θα εξασφαλίσουν την νίκη αν κερδίσουν την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί με τον Ντόναλντ Τραμπ χρειάζονται την Πενσυλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Τζόρτζια για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του 2020, αναφέρει το ΒΒC.

Μικρογραφία της Αμερικής

Η Πενσυλβάνια δεν είναι μόνο η πιο πολύτιμη swing state, αλλά αντιπροσωπεύει και μια μικρογραφία των ΗΠΑ ως προς το δημογραφικό, την οικονομία και την πολιτική. Από πρώην βιομηχανική πολιτεία, η Πενσυλβάνια έχει στραφεί σε νέες βιομηχανίες, ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία στον τομέα της ενέργειας χάρη στα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου. Η γεωργία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία της.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι λευκοί, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι κοινότητες μεταναστών, με πόλεις όπως το Allentown να έχουν πλέον πλειοψηφία ισπανόφωνων. Η πολιτεία διαθέτει επίσης σημαντική αφροαμερικανική κοινότητα.

Πολιτικό πεδίο μάχης

Η Πενσυλβάνια έχει ένα πολιτικά διχασμένο τοπίο. Οι μεγάλες αστικές περιοχές, όπως η Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ, υποστηρίζουν ισχυρά τους Δημοκρατικούς, ενώ οι αγροτικές περιοχές στο κέντρο της πολιτείας κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους. Τα προάστια, που παραδοσιακά ήταν συντηρητικά, πλέον γέρνουν προς την αριστερά.

Αυτός ο πολιτικός κατακερματισμός εξηγεί γιατί η Πενσυλβάνια παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστική στις προεδρικές εκλογές. Στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία με 80.000 ψήφους το 2020, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε νικήσει με 40.000 ψήφους το 2016.

Η τρέχουσα δημοσκόπηση δείχνει έναν αγώνα “στήθος με στήθος” μεταξύ Χάρις και Τραμπ στην Πενσυλβάνια, καθιστώντας την πολιτεία αυτή ένα από τα κρίσιμα πεδία μάχης στις εκλογές.

Τόσο η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις όσο και αυτή του Ντόναλντ Τραμπ διοχετεύουν τεράστιους πόρους στην Πενσυλβάνια. Οι υποψήφιοι ξοδεύουν περισσότερα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις εκεί από οποιαδήποτε άλλη “αμφίρροπη” πολιτεία και πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις.

Η Χάρις παρουσίασε τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλς, σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια, ενώ προετοιμάστηκε για το προεδρικό ντιμπέιτ στο Πίτσμπουργκ. Δύο εβδομάδες πριν, έδωσε μια σημαντική ομιλία για την οικονομία στην ίδια πόλη.

Ο Τραμπ, από την άλλη, διοργάνωσε μια μαζική συγκέντρωση στο Butler και επισκέφθηκε το Scranton και το Reading, δύο σημαντικές πόλεις για την εκστρατεία του.

Στρατηγική Harris: Οι Δημοκρατικοί στόχοι

Για την Χάρις, η νίκη θα προέλθει από συντριπτικά ποσοστά στη Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ, και από την κυριαρχία στα προάστια, προκειμένου να εξουδετερωθούν τα ποσοστά του Τραμπ στις αγροτικές περιοχές της πολιτείας. Κομβικό σημείο στη στρατηγική της είναι να κερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, καθώς και κάποιους Ρεπουμπλικάνους, όπως τους 160.000 που υποστήριξαν την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Nikki Haley, στις προκριματικές του κόμματός τους.

Ο Craig Snyder, πρώην Ρεπουμπλικάνος σύμβουλος της Γερουσίας, ηγείται της εκστρατείας “Haley Voters for Harris” και υποστηρίζει ότι η Harris πρέπει να προβάλλει τη μετριοπαθή της προσέγγιση, αποφεύγοντας τις ακραίες ιδεολογίες.

Στρατηγική Τραμπ: Η συντηρητική βάση

Η στρατηγική του Τραμπ επικεντρώνεται στο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τις συντηρητικές περιοχές της Πενσυλβάνιας, συμπεριλαμβανομένων νέων ψηφοφόρων που δεν συμμετείχαν σε προηγούμενες εκλογές. Η ομάδα του Τραμπ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εγγραφή νέων ψηφοφόρων, μια τακτική που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Αν και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά, το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί σημαντικά.

Η εκστρατεία του Τραμπ εστιάζει επίσης στους παραδοσιακούς εργαζόμενους της εργατικής τάξης και στους νέους Αφροαμερικανούς άνδρες, με την ελπίδα να κερδίσει την υποστήριξη ομάδων που συνήθως υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς.

Καθώς η Πενσυλβάνια παραμένει πολιτικά αμφίρροπη, το αποτέλεσμα εκεί μπορεί να κρίνει ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο το 2024.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα