Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα “έστρωσε” χαλί για την Κάμαλα Χάρις – “Yes, she can”

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα “έστρωσε” χαλί για την Κάμαλα Χάρις – “Yes, she can”
AP Photo/J. Scott Applewhite

Ο Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε… σεισμό στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για νέα πρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις. Τι είπε για Μπάιντεν και Τραμπ.

Ακριβώς 20 χρόνια από την πρώτη του ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όταν ήταν υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος γερουσιαστής του Ιλινόις, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αυτή τη φορά διαφορετική αποστολή. Να πείσει για την ετοιμότητα της Αμερικής να γράψει ιστορία, ανοίγοντας ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο με πρόεδρο την Κάμαλα Χάρις.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε στο βήμα και απευθύνθηκε στους Δημοκρατικούς, που τον υποδέχτηκαν με επευφημίες και χειροκροτήματα, ξεκαθαρίζοντας:

“Η Αμερική είναι έτοιμη για την πρόεδρο Κάμαλα Χάρις”.

Για να προσθέσει: “Η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη για τη δουλειά, είναι κάποια που πέρασε όλη της τη ζωή μαχόμενη γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να ακουστούν”.

Προσάρμοσε μάλιστα το παλιό του σλόγκαν «Yes, we can» στην υποψήφια Χάρις, διαβεβαιώνοντας πως «Yes, she can», ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη.

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε στους Δημοκρατικούς ότι η Χάρις θα «επικεντρωθεί στα προβλήματά σας» και «δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τους δικούς της ψηφοφόρους».

Συνέχισε τονίζοντας ότι η εκλογή των Χάρις και Γουόλς δεν θα είναι εύκολη. “Η δουλειά μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η δημοκρατία μπορεί πραγματικά να αποδώσει. Η Κάμαλα το καταλαβαίνει αυτό”.

Υπογράμμισε την ιστορία της ως εισαγγελέας που κυνήγησε μεγάλες τράπεζες και κακοποιούς: “Μετά την κρίση στεγαστικών δανείων ώθησε εμένα και τη διοίκησή μου ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια δίκαιη διευθέτηση”.

“Μην κοροϊδεύετε τον Τραμπ. Ψηφίστε”

Σε κάποιο σημείο, όταν ο Ομπάμα αναφέρθηκε στον Τραμπ, το πλήθος άρχισε να αποδοκιμάζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, με τον άλλοτε πρόεδρο των ΗΠΑ να τους καλεί να απαντήσουν με την ψήφο τους: “Μην κοροϊδεύετε. Απλά ψηφίστε”.

Εν συνεχεία, είπε ότι ο Τραμπ “βλέπει την εξουσία ως τίποτε άλλο από ένα μέσο για τους σκοπούς του”.

“Σκότωσε μια δικομματική συμφωνία για τη μετανάστευση που θα βοηθούσε στην ασφάλεια των νότιων συνόρων μας επειδή πίστευε ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος θα έβλαπτε την εκστρατεία του” πρόσθεσε.

“Δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει αν περισσότερες γυναίκες χάσουν τις αναπαραγωγικές τους ελευθερίες, καθώς αυτό δεν θα επηρεάσει τη ζωή του”.

Former President Barack Obama speaks during the Democratic National Convention Tuesday, Aug. 20, 2024, in Chicago. (AP Photo/Paul Sancya) AP Photo/J. Scott Applewhite

Είπε μάλιστα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν χάνει τον ύπνο του» για τα δεινά των Αμερικανών.

“Πρόκειται για έναν 78χρονο δισεκατομμυριούχο που δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει για τα προβλήματά του από τότε που κατέβηκε τη χρυσή κυλιόμενη σκάλα του” σημείωσε. «Απλώς συνεχίζεται και συνεχίζεται».

“Τις προάλλες, άκουσα κάποιον να συγκρίνει τον Τραμπ με τον γείτονα που συνεχίζει να τρέχει τον φυσητήρα φύλλων έξω από το παράθυρό σας κάθε λεπτό κάθε μέρα” λέει.

“Από τις καλύτερες αποφάσεις μου ο Μπάιντεν”

Αφού είπε ότι “η δάδα έχει περάσει” μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις και πως “τώρα εναπόκειται σε όλους μας να αγωνιστούμε για την Αμερική στην οποία πιστεύουμε”, πρόσθεσε πως “παρ’ όλη την απίστευτη ενέργεια που μπορέσαμε να παράγουμε τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός θα είναι ακόμα ένας σκληρός αγώνας σε μια στενά διχασμένη χώρα.”

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι το να του ζητήσει να γίνει αντιπρόεδρός του ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις του. Κάτι αντίστοιχο είπε μία μέρα νωρίτερα και ο ίδιος ο Μπάιντεν για τον Χάρις.

“Η ιστορία θα θυμάται τον Τζο Μπάιντεν ως έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία σε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου” κατέληξε σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Μισέλ Ομπάμα: “Η ελπίδα επιστρέφει”

Πριν από τον Μπαράκ Ομπάμα, στους Δημοκρατικούς απευθύνθηκε η Μισέλ Ομπάμα, λέγοντας:

“Η ελπίδα επιστρέφει. Υπάρχει κάτι μαγικό και θαυμάσιο στον αέρα”, διαβεβαίωσε η κυρία Ομπάμα, οικεία μορφή του Δημοκρατικού κόμματος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Σικάγο: “Είναι η μεταδοτική δύναμη της ελπίδας” εξήγησε.

Η Μισέλ Ομπάμα είπε στους Δημοκρατικούς ότι δεν πρέπει να “ξεχνούν τι αντιμετωπίζουμε” σε μια εποχή που η εκστρατεία Χάρις-Γουόλτζ έχει δυναμική.

«Ανεξάρτητα από το πόσο καλά νιώθουμε απόψε, αύριο ή την επόμενη μέρα, αυτή θα είναι μια δύσκολη μάχη, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας».

Προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να αρχίσουμε να σφίγγουμε τα χέρια μας» ή «να επιδίδουμε τις ανησυχίες μας» σχετικά με το αν μπορεί να εκλεγεί η Χάρις.

Στράφηκε εναντίον του  Τραμπ, ο οποίος λέει ότι «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κάνει τους ανθρώπους να μας φοβούνται».

«Η περιορισμένη και στενή άποψή του για τον κόσμο τον έκανε να αισθάνεται ότι απειλείται από την ύπαρξη δύο εργατικών, εξαιρετικά ευφυών, επιτυχημένων ανθρώπων που έτυχε να είναι επίσης μαύροι», λέει, αναφερόμενη σε εκείνη και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Κατηγόρησε τέλος τον Τραμπ ότι «συνεχίζει τα μισογυνικά, ρατσιστικά ψέματα ως υποκατάστατο πραγματικών ιδεών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα