Η Χάρις “στρίμωξε” τον Τραμπ στο κρίσιμο debate και κέρδισε το κοινό

Διαβάζεται σε 7'
Τραμπ-Χάρις στο κρίσιμο προεδρικό debate
Τραμπ-Χάρις στο κρίσιμο προεδρικό debate (AP Photo/Darron Cummings)

Τραμπ και Χάρις αναμετρήθηκαν ενώπιον εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών σε ένα κρίσιμο debate, που αναμφισβήτητα θα κρίνει την εκλογική τους πορεία. Τα highliths.

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών στο προεδρικό debate του ABC News το βράδυ της Τρίτης (10/9), με τους διεθνείς σχολιαστές να επισημαίνουν ότι η Δημοκρατική υποψήφια, παρά τη μηδενική της εμπειρία σε τηλεμαχίες, κατάφερε να ανακτήσει την εικόνα των Δημοκρατικών -μετά την καταστροφική εμφάνιση Μπάιντεν- και να “στριμώξει” τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.

Για 90 λεπτά και χωρίς σημειώσεις οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ξεδίπλωσαν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων, για την οικονομία, τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, η Κάμαλα Χάρις φάνηκε να έχει ένα σχέδιο να “βγάλει τον Τραμπ από το παιχνίδι του”, να μην τον αφήσει να έχει το “πάνω χέρι”, -μιας και είναι αρκετά έμπειρος στις τηλεμαχίες-, και φάνηκε να το πετυχαίνει. Ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι “περίγελος” των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως “δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες”.

Χειραψία Τραμπ-Χάρις πριν από την έναρξη της τηλεμαχίας
Χειραψία Τραμπ-Χάρις πριν από την έναρξη της τηλεμαχίας (AP Photo/Alex Brandon)

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Χάρις για τις πολιτικές του προέδρου Μπάιντεν, κυρίως για την τεράστια κρίση που, όπως είπε, υπάρχει στα σύνορα ενώ επιδόθηκε σε μια σειρά ψευδείς πληροφορίες για να στηρίξει τις πολιτικές του θέσεις. Χαρακτηριστικά επανέλαβε το γνωστό fake news ότι “οι μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους” σε πόλη της πολιτείας Οχάιο. “Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή”, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενους σε μετανάστες από την Αϊτή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κρίσιμου debate ο Τραμπ απηύθυνε έντονους χαρακτηρισμούς στη Δημοκρατική υποψήφια, με την Κάμαλα Χάρις συχνά να κάνει μορφασμούς και να γελάει στα λεγόμενα του αντιπάλου της.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το debate εδώ:

Ο Τραμπ έπεφτε στις παγίδες της Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις φάνηκε να έχει μια πολύ καλύτερη και συγκροτημένη παρουσία από τον Αμερικανό πρόεδρο, με την ίδια να καταφέρνει να σταθεί ως “ισάξια αντίπαλος” του Τραμπ στην κρίσιμη αυτή τηλεμαχία. Σύμφωνα με το CNN, η ομάδα της έμεινε πολύ ευχαριστημένη από την εμφάνιση της Δημοκρατικής υποψήφιας, και δήλωσε πως “πολύ συχνά ο Τραμπ πιανόταν στα δολώματα που του έριχνε”.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας της Δημοκρατικής αντιπροέδρου δήλωσε επίσης αργά το βράδυ της Τρίτης πως η Κάμαλα Χάρις και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αναμετρηθούν σε δεύτερη τηλεμαχία τον Οκτώβριο.

Debate Χάρις - Τραμπ
Debate Χάρις - Τραμπ (AP Photo/Alex Brandon)

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε ότι “αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που σημείωσε ποτέ σε τηλεμαχία”, κατηγορώντας τους δυο συντονιστές του ABC ότι δεν φάνηκαν αμερόληπτοι, πως επέλεξαν πλευρά. «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (…) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», ανέφερε ο μεγιστάνας μέσω Truth Social.

CNN: Το 63% των τηλεθεατών “ψήφισαν” Κάμαλα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από την SSRS, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate της Τρίτης δηλώνουν, με ποσοστό 63% έναντι 37%, ότι η Δημοκρατική υποψήφια, Κάμαλα Χάρις, είχε καλύτερη επίδοση.

Πριν από την κρίσιμη αυτή τηλεμαχία, οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν ισομερώς μοιρασμένοι ως προς το ποιος υποψήφιος θα είχε καλύτερη επίδοση.

Όπως, βέβαια, επισημαίνεται τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τις απόψεις για το debate μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων που το παρακολούθησαν και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των απόψεων ολόκληρου του εκλογικού κοινού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σηματοδοτούν μια τεράστια μετατόπιση από τον Ιούνιο, όταν οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate Τραμπ – Μπάιντεν δήλωσαν, σε ποσοστό 67% έναντι 33%, ότι ο Τραμπ υπερείχε του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Αμβλώσεις, οικονομία και πόλεμος

Η πρώτη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ αφορούσε την οικονομία. Η Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να «καθαρίσει το χάλι που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ» μετά την τετραετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι άφησε στις ΗΠΑ “τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση, τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα”.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κάμαλα Χάρις ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία. “Δεν έχει σχέδιο. Αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν, και είναι περίπου τέσσερις προτάσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ενώ τη χαρακτήρισε «μαρξίστρια». «Αν εκλεγεί ποτέ αυτό θα είναι το τέλος της χώρας μας. Είναι μαρξίστρια, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών και τη δίδαξε καλά», είπε ο Τραμπ.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση, τονίζοντας είναι “προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ”. Αφού επέμεινε στα ψεύδη και στις παλινωδίες του κ. Τραμπ για την άμβλωση, η Χάρις απαρίθμησε τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης (Roe v. Wade) που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα.

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. «Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν», αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

“Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια”, επέμεινε ο Τραμπ για την Κάμαλα Χάρις, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξωτερική πολιτική. “Το Ισραήλ θα χαθεί”, επανέλαβε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να «διευθετήσει» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, αν εκλεγεί ξανά στο αξίωμα. Ερωτηθείς από τον συντονιστή πώς θα τερμάτιζε τον πόλεμο κι αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Τραμπ απάντησε:

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος… οι άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επενδύσει περισσότερα στον πόλεμο. «Ο Μπάιντεν και εσύ (αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις) δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε από την Ευρώπη, όπως έκανα εγώ με το ΝΑΤΟ», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα το διευθετήσω ακόμη και πριν γίνω πρόεδρος», πρόσθεσε.

Η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της χαρακτήρισε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ως είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες». Δήλωσε ακόμα πως ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ «θα τα παρατούσε» μπροστά στην πίεση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «θα σας έτρωγε για μεσημεριανό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα