Εκλογές στη Γαλλία: Μαζική προσέλευση στις κάλπες – Προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές στη Γαλλία
Εκλογές στη Γαλλία AP Photo/Jeremias Gonzalez

Οι γάλλοι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες, με την αποχή να αναμένεται μικρότερη του 30%. Στις 12 το μεσημέρι είχε ήδη ψηφίσει ο ένας στους τέσσερις.

Εξαιρετικά μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή (30/06).

Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2022 είχαν ψηφίσει 18,43% την ίδια ώρα και 19,25% το 2017.

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες
Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες NEWS 24/7

Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών με υψηλό διακύβευμα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια ιστορική πρωτιά.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Λεπέν έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Σύνθημα κατά του Εθνικού Μετώπου, σε αφίσα του
Σύνθημα κατά του Εθνικού Μετώπου, σε αφίσα του NEWS 24/7

Η νεολαία θέλει να αποτελέσει “μπελά” για τον Εθνικό Συναγερμό, όπως γράφουν σε συνθήματά τους οι Γάλλοι. Με την αύξηση της συμμετοχής, όλα μένει να φανούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του ψήφισαν νωρίτερα στο Le Touquet της βόρειας Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ψήφισε στα προάστια του Παρισιού.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα και θα διαρκέσει άλλες πέντε ημέρες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για την τελική, αποφασιστική ψηφοφορία του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν στις πέντε ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των γύρων, ιδίως εάν οι υποψήφιοι υιοθετήσουν τακτικές συμμαχίες και αποχωρήσεις προκειμένου να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την πλειοψηφία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα