Εκλογές στη Γαλλία: Σε “συνασπισμό” εναντίον της Ακροδεξιάς, καλεί ο Μακρόν

Διαβάζεται σε 2'
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν Yara Nardi, Pool via AP

Τα αποτελέσματα που δίνουν τα Exit Polls για τις γαλλικές εκλογές και τη νίκη της Μαρίν Λεπέν σχολίασε ο Εμανουέλ Μακρόν. Το κάλεσμά του για τον δεύτερο γύρο.

Ο  Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πρώτο exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός (RN), έρχεται πρώτο, αποτέλεσμα που πυροδότησε διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Όπως δείχνει το exit poll, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe, το κόμμα της Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Μαρίν Λεπέν: Ζήτησε απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός

Στις πρώτες της δηλώσεις προχώρησε η Μαρίν Λεπέν, μετά την ανακοίνωση των exit polls. “Η Εθνική Συσπείρωση είναι πρώτη, είμαι πολύ χαρούμενη για το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη” είπε η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού.

“Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης και μια τιμή για εμάς αυτό” είπε στη συνέχεια. “Τίποτα δεν έχει κριθεί, ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός” πρόσθεσε και επεσήμανε την ανάγκη να διαμορφωθεί “απόλυτη πλειοψηφία για να είναι ο Ζροντάν Μπαρντελά ο νέος πρωθυπουργός”.

Η αντίδραση της Μαρίν Λεπέν στο άκουσμα των αποτελεσμάτων:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα