Εκλογές στη Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν δεν κερδίζει καμία Περιφέρεια

default image

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που πήρε χαρακτήρα εθνικών-προεδρικών εκλογών, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η Μαρίν Λε Πεν δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποια περιφέρεια, ωστόσο το αποτέλεσμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά της. Τι παίρνουν Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Η ακροδεξιά δεν πήρε καμία περιφέρεια στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές, ωστόσο τριπλασίασε τα ποσοστά της. Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναφέρουν πως 5 περιφέρειες πάνε στη δεξιά παράταξη και άλλες 5 στο σοσιαλιστικό κόμμα και την ενωμένη αριστερά. Το αποτέλεσμα σε δύο ακόμη περιφέρειες παραμένει αμφίρροπο ανάμεσα σε σοσιαλιστές και ρεπουμπλικάνους.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως από τις πέντε περιφέρειες που κερδίζει το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, οι δύο (και ίσως τρεις) κερδήθηκαν με την απόσυρση της λίστας των σοσιαλιστών και τις ψήφους της αριστεράς στον δεξιό υποψήφιο προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση του Εθνικού μετώπου

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε: “Απόψε κανείς δεν εφησυχάζει, κανείς δεν θριαμβολογεί. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει αποτραπεί. Δεν θα ξεχάσω τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στα χρόνια που θα έρθουν. Χαιρετίζω τους ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αριστεράς να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στην ακροδεξιά που απόψε δεν κερδίζει καμιά περιφέρεια”.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας όμως έστειλε μήνυμα και στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, με αφορμή την απόσυρση των υποψηφίων του κόμματός του σε δύο περιφέρειες προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση του FN: “Οι υποψήφιοι της δεξιάς που εκλέχτηκαν έχουν μια ευθύνη. Να τελειώνουν με τα παιχνίδια. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι από κάθε κατεύθυνση πρέπει να μπορούν να σχηματίζουν μια ενότητα όταν αυτό είναι απαραίτητο”.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Νικολά Σαρκοζί έστειλε το δικό του μήνυμα μετά το κλείσιμο της κάλπης. “Συμπατριώτες μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους Γάλλους που ψήφισαν πιο μαζικά. Θέλω να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων. Η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας δεν πρέπει να μας αφήσει να ξεχάσουμε τον κίνδυνο. Η ενότητα των δημοκρατών, η συνεργασία με το κέντρο και η απόρριψη των άκρων ήταν εκείνο που έφερε το αποτέλεσμα. Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος να περάσουμε από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη, παριστάνοντας πως οι Γάλλοι δεν μας είπαν τίποτα. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως έχουμε τις απαντήσεις στα προβλήματά τους. Το καθήκον μας και η ευθύνη μας είναι να δώσουμε σε αυτούς τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για αυτό το σκοπό. Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία”.

Η Μαρίν Λε Πεν απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό στέλνοντας το δικό της μήνυμα: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Γάλλους που ψήφισαν. Να συγχαρώ ιδιαίτερα τους πολίτες που ψήφισαν τους υποψήφιους του Εθνικού Μετώπου. Ξέρουμε, είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουμε για την αφύπνιση ενός λαού. Οι λίστες μας έφτασαν από το 9% πριν μερικά χρόνια στο 30% σε αυτές τις εκλογές. Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των συμβούλων μας, το FN θα είναι η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στη χώρα, στις περιφέρειες.

Οι εκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αποκάλυψη των ψεμμάτων. Πλέον η διαφοροποίηση στην πολιτική δεν θα είναι δεξιά ή αριστερά, αλλά παγκοσμιοποίηση ή πατριωτισμός. Αυτή η διαφορά θα είναι το μεγάλο δίλημμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σας καλώ να μας συναντήσετε στις κοινότητες που θα δημιουργηθούν από το εθνικό μέτωπο σε όλη τη χώρα. Μαζί τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει, ζήτω η γαλλική δημοκρατία, ζήτω το έθνος, ζήτω η Γαλλία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα