Εκλογές στη Γαλλία: Το πρόγραμμα του Μελανσόν και οι καραμπόλες
Διαβάζεται σε 5'Παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας, η παρουσία του Μελανσόν και του NFP στην πολιτική σκηνή αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές και τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.
- 08 Ιουλίου 2024 12:23
Στη Γαλλία αποδείχθηκε αφενός πως η ευρεία συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποδυναμώνει την ακροδεξιά, σε αντίθεση με την αποχή. Από την άλλη, πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά και τη συστημική ακροδεξιά, δεν είναι κάτι το ουτοπικό.
Προφανώς και το μέτωπο Αριστερών δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα ωστόσο σίγουρα, μέσα από τη διευρυμένη συμμετοχή του σε μια επόμενη συγκυβέρνηση, θα προωθηθούν συγκεκριμένα προοδευτικά μέτρα (σε επίπεδο φορολογίας – κοινωνικών παροχών), σε αντίθεση με το τι θα γινόταν σε περίπτωση διακυβέρνησης Λεπέν.
Κερδισμένος από τα παραπάνω βέβαια είναι και ο Μακρόν. Η δεύτερη θέση, του εξασφαλίζει τη συμμετοχή μελών του στην επόμενη κυβέρνηση και του δίνει τη δυνατότητα να “προετοιμάσει” ένα δυνατό χαρτί νέου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Για το “μέτωπο της Λεπέν” υπάρχει ήδη μεγάλη γκρίνια και εσωστρέφεια και θα αμφισβητηθεί ενδεχομένως ακόμη και η υποψηφιότητα της ίδιας για το ’27, δεδομένης μιας ήττας που από τα περισσότερα media, φάνταζε μέχρι χθες, ως “φανταστικό σενάριο”.
Ως προς την προβολή των αποτελεσμάτων, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, αν και δεν συγκέντρωσε τις 289 έδρες που απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό. Συγκεκριμένα, η συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.
Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.
Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές, κάνοντας τη δική του “έκπληξη”.
Στον χώρο της Αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.
Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο εξ αυτών, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.
Δεδομένη σε μια τέτοια συγκυβέρνηση πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή της Αριστεράς και της ατζέντας της, καθώς η Λεπέν με την τρίτη θέση που τελικά έλαβε, έχασε κάθε κυβερνητικό έρεισμα.
Το πρόγραμμα της Αριστεράς και του Μελανσόν
Ας δούμε όμως το κοινό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν τα κόμματα της “αριστερής συμμαχίας”.
Στο πολιτικό τους μανιφέστο, τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου ανακοίνωσαν μέτρα για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό και εισαγωγή φόρου πλούτου. Ο Ιάν Μπροσά, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η τελική συμφωνία περιλαμβάνει την απόσυρση της αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις συντάξεις, η οποία οδήγησε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους.
Η μεταρρύθμιση του Μακρόν περιελάμβανε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 έτη που ήταν πριν από την αναθεώρηση. Ακόμη, η Αριστερά έχει υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Ακόμη, ο Μελανσόν προτείνει 112,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες εξοικονομήσεις πόρων και έσοδα από αυξήσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αντίστοιχα, προτείνει 331,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες δαπάνες, ωφελώντας κυρίως συνταξιούχους και τη δημόσια υγεία.
Τα αριστερά κόμματα είχαν συνεργαστεί και στις εκλογές του 2022, ωστόσο, διαμάχες για την ηγεσία και διαφωνίες για άλλα ζητήματα, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στη Γάζα, οδηγήσουν στην κατάρρευση της συμμαχίας τους. Τα κόμματα κατάφεραν τώρα να συμφωνήσουν σε κοινή στάση σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς “τρομοκρατική οργάνωση” και ζητώντας παράλληλα την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Η μεγάλη “αλήθεια” πάντως ήρθε από τα χείλη του Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο οποίος είπε πως το βασικό μήνυμα είναι ότι η Γαλλία είπε “όχι” στην ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τώρα είναι δουλειά του νέου “μετώπου” να βρει “ένα μονοπάτι” συνεργασιών και πρακτικών λύσεων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Γάλλων. Ο Μελανσόν μπορεί να επιμένει πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει “κατά γράμμα” το πρόγραμμα του κόμματός του, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα προκύψουν ουκ ολίγοι συμβιβασμοί για να βγει η κυβερνητική συνεργασία.
Σημειώνεται πως ο Μελανσόν διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής στην περιφέρεια Εσόν, νότια του Παρισιού, από το 1998 έως το 2004 και υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 έως το 2002. Αποχώρησε από τους Σοσιαλιστές το 2008, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει γίνει πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία και το 2022 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας – για τρίτη φορά.
Τα γαλλικά media εκτιμούν τώρα πως η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει, θα “αναγκάσει” τον Μακρόν να κάνει υποχωρήσεις και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση και να αποφύγει η Γαλλία να βρεθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και ακυβερνησία. Μη ξεχνάμε πως ο Μακρόν είχε θέσει το ζήτημα της “‘άμυνας και ασφάλειας” ως κεντρικό στην κυβερνητική του ατζέντα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις της Αριστεράς που αξιώνει περισσότερο κοινωνικό Κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη νέα γαλλική, πολιτική “σκηνή”, η οποία εν πολλοίς αφορά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.