Εκλογές στη Γεωργία: Σε πορεία νίκης το κυβερνών κόμμα εν μέσω καταγγελιών

Διαβάζεται σε 4'
Εκλογές στη Γεωργία: Σε πορεία νίκης το κυβερνών κόμμα εν μέσω καταγγελιών
Ο επικεφαλής του Γεωργιανού Ονείρου, Bidzina Ivanishvili Associated Press

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στη Γεωργία δείχνουν ότι το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» συγκεντρώνει 53%, σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» φαίνεται έτοιμο να διατηρήσει τον έλεγχο της Γεωργίας στις εθνικές εκλογές του Σαββάτου, εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών για εκτεταμένη πολιτική βία και εκφοβισμό κι ενώ και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δηλώνουν νικήτριες.

Τα προσωρινά αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δείχνουν ότι το κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου καταλαμβάνει το 53% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός της ενωμένης αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 44,1%, αφότου είχαν προηγηθεί exit polls με εντελώς διαφορετικές προβλέψεις.

Μιλώντας στο POLITICO σε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, είπε ότι περίμενε μια «μεγάλη νίκη».

Ο Ιβανισβίλι, που είναι επίσης ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «είναι μια σπάνια περίπτωση σε όλον τον κόσμο το ίδιο κόμμα να έχει τέτοιες επιτυχίες σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Αυτή είναι μια καλή ένδειξη του ταλέντου του γεωργιανού λαού. Σας διαβεβαιώνω, η χώρα μας θα έχει μεγάλες επιτυχίες τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος Τίνα Μποκουτσάβα δήλωσε στο Reuters ότι  η αντιπολίτευση κέρδισε με μεγάλη διαφορά 10%.«Πιστεύουμε ότι το γεωργιανό κοινό ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ ενός μέλλοντος στην καρδιά της Ευρώπης».

Κάλεσε, δε, τον Ιβανισβίλι «να κάνει μια δήλωση τις επόμενες ώρες για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πειρασμός για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά το προβάδισμα της αντιπολίτευσης είναι τόσο σημαντικό που θα πρέπει να αποδεχθεί την ήττα» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%». 

Το διακύβευμα των εκλογών στη Γεωργία

Σημειώνεται πως, το Γεωργιανό Όνειρο ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 και θεωρείται από πολλούς φίλους και εχθρούς ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα της Γεωργίας, παρόλο που δεν έχει αναλάβει δημόσιο αξίωμα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί του Σαββάτου, ο Ιβανισβίλι, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 7,5 δισ. δολάρια (5,8 δισ. λίρες) σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είναι 30 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι οι εκλογές είναι μια επιλογή μεταξύ μιας κυβέρνησης για «τον γεωργιανό λαό» και ενός «πράκτορα μιας ξένης χώρας».

Το Γεωργιανό Όνειρο διεξήγαγε την εκστρατεία του με τις κατηγορίες ότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση προσπαθούσε να παρασύρει τη Γεωργία σε μια σύγκρουση, τύπου Ουκρανίας. Το 2008, η Γεωργία -μια χώρα 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στα βουνά του Καυκάσου- πολέμησε με τη Ρωσία σε έναν πόλεμο που διήρκεσε πέντε ημέρες αλλά άφησε έντονα σημάδια.

Το κόμμα έχει κατηγορηθεί από επικριτές ότι σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα προς μια αυταρχική κατεύθυνση, αφού ο Ιβανισβίλι υποσχέθηκε να απαγορεύσει όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να απομακρύνει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, εάν το κόμμα του επανεκλεγεί.

Στην απέναντι όχθη, η διχασμένη αντιπολίτευση της Γεωργίας προσπάθησε να ενωθεί με τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία ενέκριναν όλα τον γεωργιανό χάρτη, μια πρωτοβουλία που πρότεινε η φιλοδυτική πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι.

Τα τέσσερα κόμματα έχουν υποσχεθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού για να εκδιώξουν το Γεωργιανό Όνειρο από την εξουσία και να επαναφέρουν τη Γεωργία σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ«Είμαι βέβαιος ότι οι Γεωργιανοί θα επιλέξουν το ευρωπαϊκό μέλλον», δήλωσε την Παρασκευή η Tinatin Bokuchava, ηγέτιδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM).

Η ΕΕ παραχώρησε πέρυσι στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά έχει αναστείλει την αίτησή της ως αντίδραση σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που ψηφίστηκε τον Μάιο, το οποίο απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής».

Το νομοσχέδιο, το οποίο οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις την περασμένη άνοιξη, χαρακτηρίστηκε «ρωσικός νόμος» από τους επικριτές, οι οποίοι το παρομοιάζουν με τη νομοθεσία που εισήγαγε το Κρεμλίνο μια δεκαετία νωρίτερα, για να φιμώσει την πολιτική διαφωνία στα μέσα ενημέρωσης και αλλού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα