Εκλογές στη Γερμανία: Η ακροδεξιά κερδίζει κρατίδιο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές στη Γερμανία: Η ακροδεξιά κερδίζει κρατίδιο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο
Προεκλογική αφίσα της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία, με το σύνθημα «Ο ήλιος ανατέλλει στην Ανατολή» Associated Press

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», γνωστό ως AfD, βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει το ισχυρότερο κόμμα σε πολιτειακές εκλογές για πρώτη φορά στην ανατολική Γερμανία.

Πολιτικό σεισμό στη Γερμανία συνιστά η πρωτιά του ακροδεξιού AfD στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Στη Σαξονία, το AfD βρίσκεται στη δεύτερη θέση δίνοντας μάχη με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που, με βάση το exit poll, προηγούνται κατά μισή μονάδα.

Τα αποτελέσματα αποτελούν συντριβή για τα κόμματα του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να πέφτουν σε μονοψήφια ποσοστά και στα δύο κρατίδια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν την αυξανόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων της ανατολικής Γερμανίας από μια κυβέρνηση που πολλοί συνδέουν με τον υψηλό πληθωρισμό, την οικονομική στασιμότητα, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις συνεχείς εσωτερικές διαμάχες.

Ταυτόχρονα, δείχνουν πως οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο το πολιτικό κέντρο, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς λαϊκιστικά κόμματα.

Το AfD, πάντως, δεν είναι ο μόνος ωφελημένος από την οργή των πολιτών. Σημαντικό ποσοστό λαμβάνει το νέο ακροαριστερό κόμμα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), το οποίο συγκεντρώνει 11,5% των ψήφων στη Σαξονία και 14,5% στη Θουριγγία.

Η ακροδεξιά γίνεται η μεγαλύτερη δύναμη σε γερμανικό κρατίδιο για πρώτη φορά μετά τον Β’ ΠΠ

Όπως παρατηρεί ο Guardian, με τα εν λόγω αποτελέσματα, ένα ακροδεξιό κόμμα έγινε η μεγαλύτερη δύναμη σε γερμανικό κρατικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι μια ιστορική επιτυχία για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε η ισχυρότερη δύναμη σε εκλογές σε ένα κρατίδιο», δήλωσε θριαμβευτικά η Alice Weidel, συν-επικεφαλής του AfD. «Είναι ένα ρέκβιεμ για αυτόν τον συνασπισμό (στο Βερολίνο)».

Αν και το αποτέλεσμα είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες, τα κεντρώα κόμματα αποδείχθηκαν αδύναμα κατά τη διάρκεια του έτους να αντιστρέψουν την τάση και να αποτρέψουν το σοκ στο πολιτικό σκηνικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα