Εκλογές στη Γερμανία: Ποιο είναι το νεοσύστατο BSW που έρχεται τρίτο – Η αποστασία, ο λαϊκισμός και οι… μπογιές

Διαβάζεται σε 4'
Εκλογές στη Γερμανία: Ποιο είναι το νεοσύστατο BSW που έρχεται τρίτο – Η αποστασία, ο λαϊκισμός και οι… μπογιές
AP

Το “Bündnis Sahra Wagenknecht” φαίνεται να κερδίζει την τρίτη θέση σε Θουριγγία και Σαξονία, με την πρόεδρο του κόμματος να φτιάχνει κόμμα για… πρωταθλητισμό σε λίγους μήνες. Οι ακραίες αντιλήψεις και οι… ροζ μπογιές στην αρχηγό.

Την τρίτη θέση φαίνεται να κερδίζει σε Θουριγγία και Σαξονία η “Bündnis Sahra Wagenknecht” ή “BSW” (Συμμαχία Sahra Wagenknecht) με 14,5% και 11,5% αντίστοιχα, κάνοντας την πολιτική έκπληξη στη Γερμανία.

Πρόκειται αν μη τι άλλο για ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτέμβρη του 2023.

Το κόμμα φέρει το όνομα της αρχηγού και ιδρύτριάς του, Sahra Wagenknecht, πρώην υψηλόβαθμου μέλος του ακροαριστερού κόμματος Die Linke, η οποία κατάφερε να φτιάξει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κόμμα για “πρωταθλητισμό”, με βλέψεις για… Ευρώπη.

Κι αυτό διότι διεκδικεί μέχρι και ρόλο “κλειδί” για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Ποιο είναι το “Bündnis Sahra Wagenknecht” που έρχεται τρίτο

Tο κόμμα της Sahra Wagenknecht, “BSW” είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα στη Γερμανία που ιδρύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023. Δημιουργήθηκε τόσο από την πρώην πολιτικό του “Die Linke” (Η Αριστερά), καθώς και μια ομάδα από πρώην μέλη του, που αποχώρησαν από το κόμμα λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατεύθυνσή του.

Το “Bündnis Sahra Wagenknecht” παρουσιάζεται ως μια νέα πολιτική δύναμη που επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, εκφράζοντας ωστόσο ακραίες θέσεις σε διάφορα ζητήματα και λαϊκιστικά επιχειρήματα, παρόμοια με αυτά της ακροδεξιάς στο ζήτημα των αλλοδαπών.

Η ιδρυτική του δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια νέα πολιτική προσέγγιση που εστιάζει στα κοινωνικά δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία και την κριτική στη σημερινή οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

Το κόμμα αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως:

  • Κοινωνική Δικαιοσύνη: Υποστηρίζουν την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων.
  • Εθνική Κυριαρχία και Ευρωσκεπτικισμός: Παρότι δεν απορρίπτουν την ΕΕ, ασκούν κριτική στην πολιτική της λιτότητας και στην έλλειψη δημοκρατικής λογοδοσίας της ΕΕ.
  • Εξωτερική Πολιτική: Πιο ανεξάρτητη προσέγγιση από τις ΗΠΑ και αμφισβήτηση της πολιτικής των κυρώσεων.

Ποια είναι η αρχηγός, Sahra Wagenknecht

Η Sahra Wagenknecht είναι μια από τις πιο γνωστές πολιτικές φιγούρες της γερμανικής αριστεράς. Γεννημένη το 1969 στην πρώην Ανατολική Γερμανία από πατέρα Ιρανό και μητέρα Γερμανίδα, είναι οικονομολόγος και πολιτικός που έχει υπάρχει ισχυρή προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή Die Linke.

Είναι γνωστή για τις ακραίες, συχνά λαϊκίστικες θέσεις της πάνω στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, καθώς και για τις ομιλίες της που συχνά προκαλούν συζητήσεις και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις.

Έχει καταγγείλει την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», ενώ δεσμεύτηκε να παράσχει υψηλότερες συντάξεις και είπε ότι θα επιδιώξει να τερματίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Επίσης, έχει δεχτεί κριτική για τη στάση του κόμματος απέναντι στη Ρωσία και την ουκρανική κρίση, όπου η Wagenknecht έχει προτείνει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.

Πριν από λίγες ημέρες, δέχτηκε επίθεση με ροζ μπογιά ενώ έκανε εκστρατεία στη Θουριγγία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από παρευρισκομένους, ο 50χρονος φερόμενος ως δράστης πριν ρίξει την ροζ μπογιά και ενώ ανέβαινε στην σκηνή φώναξε «Ουκρανία». Κάποιοι λένε ότι ο δράστης είχε βάλει την μπογιά που ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να βγει» (σύμφωνα με δηλώσεις συνεργάτη της ) σε σύριγγα και έτσι την εκτόξευσε.

 Γιατί συστάθηκε πρόσφατα το BSW

Το νέο κόμμα ιδρύθηκε λόγω της διάσπασης στο Die Linke και της δυσαρέσκειας για την κατεύθυνση που έχει πάρει το παραδοσιακό αριστερό κόμμα. Η Sahra Wagenknecht και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι το Die Linke έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αξίες του και ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Επιπλέον, η Wagenknecht θέλει να εκφράσει μια διαφορετική φωνή στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζοντας πιο ανεξάρτητες αποφάσεις μακριά από τις κυρίαρχες πολιτικές τάσεις της Γερμανίας.

Εχει κατηγορήσει το Die Linke ότι έχει χάσει επαφή με την εργατική τάξη και έχει ακολουθήσει μια πιο φιλελεύθερη ατζέντα σε ζητήματα μετανάστευσης και κοινωνικής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα