Εκλογές στη Γερμανία: Πολιτικό σοκ με την ακροδεξιά – Συντριβή για Σολτς

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές στη Γερμανία: Πολιτικό σοκ με την ακροδεξιά – Συντριβή για Σολτς
Ο ακροδεξιός Björn Höcke της AfD Associated Press

Έκλεισαν οι κάλπες για την ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων στα ομόσπονδα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας στη Γερμανία. Τι δείχνουν τα exit polls.

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις, οι πρώτες προβλέψεις (exit poll) στις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία αναδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων -κυρίως στην ανατολική Γερμανία– για την παραδοσιακή πολιτική, η οποία εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των καιρών, και προκαλούν πολιτικό σοκ σε όλη τη χώρα.

Με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να κερδίζει, όπως φαίνεται τις εκλογές σε τουλάχιστον ένα κρατίδιο, ακόμη και αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στα κρατίδια, έχει πετύχει μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.

Σύμφωνα με το exit poll, στη Θουριγγία η AfD έρχεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33,5%, ενώ ακολουθούν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) με 24,5% και η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 14,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του τριμερούς συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς πήραν 6,5%, 4% και 1% αντίστοιχα από 8,2%, 5,2% και 5% το 2019.

Στη Σαξονία, το exit poll φέρνει τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να διατηρούν μικρό προβάδισμα (32%) έναντι της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με 31,5%. Ακολουθεί η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 11,5% και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) με 7,5%.

Οι Πράσινοι καταλαμβάνουν 5%, το Die Linke 4,5 και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 1%.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το ακροδεξιό AfD ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους και τους αγωνιστές του.

Από την πλευρά του, ο Fabio De Masi του BSW χαρακτήρισε την απόδοση του νέου κόμματος «ιστορική», ζητώντας νέες ομοσπονδιακές εκλογές.

Επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις

Στη Θουριγγία, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαινόταν έτοιμο να τερματίσει στην πρώτη θέση, με ποσοστό κοντά στο 30%. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κόμμα ηγείται από τον Björn Höcke, που θεωρείται ένας από τους πιο ακραίους πολιτικούς του κόμματος, που έχει κριθεί δύο φορές ένοχος από ένα γερμανικό δικαστήριο για χρήση ναζιστικής ρητορικής.

Στη Σαξονία, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) διατηρούσε ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του AfD.

Οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν, επίσης, ότι ένα νέο λαϊκιστικό αριστερό κόμμα -το «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) το οποίο προβάλλει παρόμοια λαϊκιστικά επιχειρήματα με την ακροδεξιά στο ζήτημα των αλλοδαπών- θα τερμάτιζε τρίτο στη Θουριγγία και στη Σαξονία – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από μήνες – θέτοντας δυνητικά το κόμμα σε ρόλο “κλειδί” για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Το διακύβευμα

Η άνοδος των ριζοσπαστικών κομμάτων στην ανατολική Γερμανία θεωρείται ως μια αδιαμφισβήτητη επίπληξη των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας – και ειδικότερα της αριστερής, τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Σολτς – το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι – αγωνίζονται να πιάσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να μπουν στα κοινοβούλια των κρατιδίων. Εάν τα κόμματα αυτά δεν καταφέρουν να κερδίσουν σημαντικό αριθμό εδρών, αναμένονται αναταράξεις στον ήδη αδύναμο συνασπισμό που παλεύει να μείνει μην έχει απώλειες.

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πολιτική της τύχη λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για τη μετανάστευση – δείχνοντας πως η άνοδος του AfD με ένα αντιμεταναστευτικό μήνυμα έχει κλονίσει το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το κατακερματισμένο σκηνικό, ο σχηματισμός κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα προδιαγράφεται εξόχως περίπλοκη υπόθεση. Αν διατηρηθεί το «δόγμα» του πάση θυσία αποκλεισμού της AfD από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και τις πιο παράδοξες συνεργασίες, όπως του CDU με την BSW.

Παρόλα αυτά, αν η AfD κερδίσει τουλάχιστον το 1/3 των εδρών σε κρατιδιακό κοινοβούλιο, θα είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, όπως π.χ. ο διορισμός δικαστών.

Την ίδια ώρα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η AfD καταφέρνει έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκεται δημοσκοπικά σταθερά στη δεύτερη θέση και μία ή δύο πρωτιές απόψε θα της δώσουν ισχυρή ώθηση ενόψει του 2025, ενώ θα την αποδαιμονοποιήσουν περαιτέρω στα μάτια πολλών ψηφοφόρων.

Ήδη, μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των πολιτών εκείνων που τάσσονταν κατηγορηματικά κατά οποιασδήποτε συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων με την ακροδεξιά. Η εικόνα θα συμπληρωθεί στις 22 του μηνός, με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης προηγείται η ακροδεξιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα