Εκλογές στη Βενεζουέλα: Νέα νίκη για τον Νικολάς Μαδούρο – Αμφισβητεί το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 10'
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο AP Photo/Fernando Vergara

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, επανεξελέγη στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, όπως ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή. Σοβαρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κέρδισε μια τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (29/07), με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα “θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας”.

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε έρχεται να ανατρέψει τα αποτελέσματα των exit polls, που έδειχναν νίκη της αντιπολίτευσης. Η εκλογική αρχή δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες, έλαβε το 44% των ψήφων, παρόλο που η αντιπολίτευση νωρίτερα είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι είχε «λόγους για να γιορτάζει» και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Συγκεκριμένα, το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ανακοίνωσε πως ο κ. Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη» εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 59%, σύμφωνα με τον κ. Αμορόσο.

Μαδούρο: Θρίαμβος της ειρήνης και της σταθερότητας

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι η νίκη του αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Νικολάς Μαδούρο
Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Νικολάς Μαδούρο AP Photo/Fernando Vergara

Επιπλέον, επαίνεσε τους περισσότερους από 900 εκλογικούς παρατηρητές που παρακολούθησαν τις εκλογές, καταδικάζοντας εκείνους που έκαναν λόγο για εκλογική νοθεία.

«Σε 24 ώρες, θα παρέχουμε αδιάσειστες αποδείξεις για τη νίκη στις εκλογές. Ήταν νοκ-άουτ,» είπε ο Μαδούρο σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Καράκας.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες νίκησε τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή.

«Οι Βενεζουελάνοι και ολόκληρος ο κόσμος ξέρουν τι συνέβη» είπε ο Γκονζάλες στις πρώτες του δηλώσεις.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο έκανε την ανακοίνωση μαζί με τον Γκονζάλες, λέγοντας ότι το περιθώριο νίκης του ήταν «συντριπτικό».

«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα AP Photo/Matias Delacroix

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι είχε συγκεντρώσει αποτελέσματα ψηφοφορίας από περίπου το 30% των ψήφων σε όλη τη χώρα, με περισσότερα να αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, κάλεσε τις αρχές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα με σαφή και διαφανή τρόπο – κάτι που, όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να είχαν κάνει ώρες πριν.

«Δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία αν αυτό που θέλουν είναι να αναγνωρίσουν τη λαϊκή βούληση» είπε ο Ομάρ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της κύριας αντιπολιτευτικής συμμαχίας.

Αν και απέφυγε να δηλώσει νίκη, ο Μπαρμπόζα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν από τους εκπροσώπους των εκλογικών κέντρων συμφωνούσαν με τον ενθουσιασμό που υπήρχε στους δρόμους ανάμεσα στους αντιπάλους του Νικολάς Μαδούρο. Επισήμανε ότι δεν μπόρεσαν να συλλέξουν περισσότερα από τα επίσημα αποτελέσματα λόγω παρατυπιών και εμποδίων.

«Ζητούμε στο όνομα της ειρήνης για τους Βενεζουελάνους, και για την αξιοπιστία της ψηφοφορίας ως εργαλείου του πολιτισμένου κόσμου, να μην κάνουν λάθος βήμα» δήλωσε ο Μπαρμπόζα.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται από υποστηρικτές του Μαδούρο, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα από τα 30.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις – “Σοβαρές ανησυχίες” εκφράζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σοβαρές ανησυχίες» ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα, που ανακήρυξε τον Πρόεδρο Μαδούρο νικητή, δεν είναι ακριβές, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι το ανακοινωθέν αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας» είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τη Βενεζουέλα να διασφαλίσει «πλήρη διαφάνεια στη εκλογική διαδικασία» μετά την επανεκλογή Μαδούρο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και μαζικά. Η βούλησή τους πρέπει να γίνει σεβαστή. Η διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στη εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα εκλογικά αρχεία στα εκλογικά κέντρα, είναι ζωτικής σημασίας» δήλωσε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο X.

Αντίθετα, τα πρώτα συγχαρητήρια στον Νικολάς Μαδούρο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήρθαν από την Κούβα. «Σήμερα η αξιοπρέπεια και το θάρρος του λαού της Βενεζουέλας θριάμβευσαν απέναντι στην πίεση και τη χειραγώγηση,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στο X.

Εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στον «αδελφό» του Μαδούρο για τη νίκη, προσθέτοντας ότι η Κούβα διατηρεί τη δέσμευσή της να στηρίζει τη Μπολιβαριανή και Τσαβιστική Επανάσταση.

Ο Πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, δήλωσε, σύμφωνα με το AP ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο «πρέπει να κατανοήσει» ότι τα αποτελέσματα που του δίνουν τη νίκη «είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «κανένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επαληθευτεί.»

Στον λογαριασμό του στο X, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα και ο λαός της Βενεζουέλας απαιτούν «πλήρη διαφάνεια» στην καταμέτρηση των ψήφων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής πρόσθεσε στο X, «δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε σημαντικό να περιμένουμε την άποψη των διεθνών παρατηρητών.»

Σε δήλωσή του στο X, ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροντρίγκο Τσάβες, απέρριψε τη νίκη του Μαδούρο.

«Θα συνεργαστούμε με τις δημοκρατικές χώρες της ηπείρου και τους διεθνείς οργανισμούς για να επιτύχουμε τον σεβασμό που αξίζει ο λαός της Βενεζουέλας,» δήλωσε.

Και τα δύο στρατόπεδα μιλούσαν για νίκη, πριν τα επίσημα αποτελέσματα

Το βράδυ της Κυριακής (28/07), ο επικεφαλής της εκστρατείας της συμπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χόρχε Ροδρίγκες, άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε νέα θητεία, αν και επισήμανε πως δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει ποσοστά, ενώ η αντιπολίτευση άφησε να εννοηθεί πως επικράτησε εκείνη, λίγη ώρα νωρίτερα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα αποτελέσματα, αλλά μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά μας», είπε χαμογελώντας πλατιά ο κ. Ροδρίγκες, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλάι του την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες και τον πρώην αντιπρόεδρο Διοσντάδο Καμπέγιο, που συχνά χαρακτηρίζεται δεύτερος τη τάξει στο Καράκας.

Όλοι χαμογελούσαν, ενώ ο κ. Ροδρίγκες συνέχισε να υπαινίσσεται τη νίκη του κ. Μαδούρο. «Ο λαός μίλησε, κι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, η αντιπολίτευση υπαινίχθηκε επίσης – αποφεύγοντας ομοίως να δώσει αριθμούς – πως επικράτησε, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα και να επαγρυπνούν. Ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια δήλωσε «παραπάνω από ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα.

«Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή» είπε ο Γκονζάλες σε ανάρτησή του στο X γύρω στις 11 μ.μ. τοπική ώρα, πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επανέλαβε το κάλεσμα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να τηρήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. 

«Ένα μήνυμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει μιλήσει: δεν θέλουν τον Μαδούρο» δήλωσε νωρίτερα στο X. «Ήρθε η ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία και είναι τώρα.»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έχουν πάντα υποστηρίξει τον Μαδούρο, τον 61χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου και υπουργό εξωτερικών, ενώ δεν υπάρχουν δημόσια σημάδια ότι οι ηγέτες των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνονται από την κυβέρνηση. Η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE) είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα.

Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρει το BBC είναι ηλεκτρονική. Οι ψηφοφόροι πατούν ένα κουμπί που αντιστοιχεί στον προτιμώμενο υποψήφιό τους σε ένα μηχάνημα ψηφοφορίας.

Τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα αποστέλλονται στα κεντρικά γραφεία του CNE, αλλά το μηχάνημα εκτυπώνει επίσης μια χάρτινη απόδειξη, η οποία στη συνέχεια τοποθετείται σε μια κάλπη.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα κόμματα επιτρέπεται να στέλνουν παρατηρητές στην καταμέτρηση αυτών των χάρτινων αποδείξεων που πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί εμποδίστηκαν να το κάνουν, κάτι που διέψευσε ο Πρόεδρος Μαδούρο. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι είχε πρόσβαση σε λιγότερο από το ένα τρίτο των εκτυπωμένων αποδείξεων.

Τα μηνύματα των ΗΠΑ και χωρών της Λατινικής Αμερικής πριν το αποτέλεσμα

Σχετικά με την εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι «εγγυημένος», με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων» καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα