Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος παρά την οικονομική αναταραχή

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος παρά την οικονομική αναταραχή
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Απάντηση στο ερώτημα πώς καταφέρνει ο Ερντογάν να επιβιώσει πολιτικά παρά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα του επιχειρεί να δώσει το Associated Press.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει στο τιμόνι της Τουρκίας επί 20 συναπτά έτη, καταφέρνοντας να ξεπεράσει επανειλημμένα πολιτικές κρίσεις: μαζικές διαδηλώσεις, καταγγελίες για διαφθορά, απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και τεράστια εισροή προσφύγων που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Τώρα, ο τουρκικός λαός και η οικονομία πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό και πολλοί προσπαθούν να συνέλθουν από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, με τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα από την αργή αντίδραση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Ερντογάν -ένας λαϊκιστής πολιτικός με όλο και πιο αυταρχικά ένστικτα- μπαίνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή ως το ισχυρό φαβορί έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο κέρδισε καθαρά στον πρώτο γύρο.

Μέσα σε όλες αυτές τις κακοτοπιές, ο Ερντογάν καταφέρνει όχι απλά να βρίσκεται στην ηγεσία επί μια 20ετία αλλά και να διατηρεί την ευρεία απήχησή του.

Και το ερώτημα είναι ένα, σύμφωνα με το Associated Press. «Πώς τα καταφέρνει;».

Ο 69χρονος ηγέτης έχει κερδίσει τη βαθιά πίστη των συντηρητικών και θρησκευόμενων υποστηρικτών, αναδεικνύοντας τις ισλαμικές αξίες σε μια χώρα που οριζόταν από την εκκοσμίκευση για σχεδόν έναν αιώνα.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει σφίξει τον έλεγχο της εξουσίας, χρησιμοποιώντας κυβερνητικούς πόρους για πολιτικό του όφελος – δαπανώντας αφειδώς σε υποδομές, με σκοπό να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους, και ελέγχοντας αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης για να φιμώσει οποιαδήποτε κριτική σε βάρος του.

Και έχει παρασύρει πολλούς Τούρκους στο πλευρό του με τον τρόπο που κινείται στην παγκόσμια σκηνή, δείχνοντας ότι η χώρα του έχει ένα ανεξάρτητο πρόσωπο, καθώς συναλλάσσεται με την Ανατολή και τη Δύση.

Η δημοτικότητά του σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης φαίνεται, επίσης, να προέρχεται από το γεγονός και μόνο της διάρκειάς του: Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να θέλουν κάποια σταθερότητα, όχι περισσότερες αλλαγές.

«Κατά τη διάρκεια των εθνικών κρίσεων όπως αυτή, οι άνθρωποι συνήθως συσπειρώνονται γύρω από τον ηγέτη», εξηγεί ο Γκονούλ Τολ, αναλυτής στο Middle East Institute στην Ουάσιγκτον. «Οι ψηφοφόροι δεν έχουν αρκετή πίστη στην ικανότητα της αντιπολίτευσης να διορθώσει τα πράγματα».

Ο ήδη μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας θα επεκτείνει την κυριαρχία του για τρίτη δεκαετία -έως το 2028- σε περίπτωση επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

«Κοιτάξτε σε ποιο στάδιο έχει φτάσει η χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. (Η αντιπολίτευση) θα μας πήγαινε 50-60 χρόνια πίσω», λέει στο Associated Press Μπεκίρ Οζτζελίκ, υπάλληλος ασφαλείας στην Αγκυρα, ο οποίος ψήφισε τον Ερντογάν. «Δεν υπάρχει άλλος ηγέτης στον κόσμο που να συγκρίνεται με τον Ερντογάν».

Ο Ερντογάν έχει καυχηθεί για τον στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα της Τουρκίας στην προεκλογική του εκστρατεία, αναφερόμενος σε drones και αεροσκάφη που θα κατασκευάζονται στη χώρα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία σε ένα πολεμικό πλοίο που διαφημίζεται ως το πρώτο «drone carrier» στον κόσμο — και το μήνυμα φάνηκε να είχε απήχηση στους ψηφοφόρους στις 14 Μαΐου, λένε οι αναλυτές.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν ανέβασε το ισλαμικό προφίλ στη χώρα της οποίας οι κοσμικές ρίζες ξεφτίζουν. Εχει περιορίσει τις εξουσίες του άλλοτε σταθερά κοσμικού στρατού και έχει άρει τους κανόνες που απαγόρευαν στις συντηρητικές γυναίκες να φορούν μαντίλα στα σχολεία και στα κυβερνητικά γραφεία. Για να κερδίσει περαιτέρω τους συντηρητικούς υποστηρικτές του, ο Ερντογάν απαξίωσε τον Κιλιτσντάρογλου και την αντιπολίτευση, κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν τα «διεστραμμένα», όπως τα αποκάλεσε, δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Ερντογάν αύξησε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, αύξησε τις συντάξεις και επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Έχει, επίσης, εισαγάγει επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και έσβησε ένα μέρος του χρέους των νοικοκυριών.

Υποσχέθηκε, ακόμη, να δαπανήσει όσα χρήματα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση των τεράστιων σεισμόπληκτων περιοχών. Σε κάθε τελετή εγκαινίων που παρευρίσκεται, ο Ερντογάν λέει ότι μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να ξαναχτίσει τις ζωές τους, μετά την φυσική καταστροφή που ισοπέδωσε πόλεις και σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Η μεγαλύτερη απειλή, πάντως, που αντιμετωπίζει είναι η οικονομία. Η βασική του μέθοδος «επίθεσης» στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των οικογενειών ήταν να απελευθερώσει τις κρατικές δαπάνες, οι οποίες -μαζί με τη μείωση των επιτοκίων- επιδεινώνουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα