Εκλογές στην Τουρκία: Η επικράτηση Ερντογάν προβληματίζει τα διεθνή ΜΜΕ – “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”

Εκλογές στην Τουρκία: Η επικράτηση Ερντογάν προβληματίζει τα διεθνή ΜΜΕ – “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”

Οι αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ την επικράτηση Ερντογάν στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών. Τι περιμένουν από τον δεύτερο γύρο.

Το βλέμμα του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένο τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών όπου ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει περισσότερες του 50% των ψήφων, με τους δύο αντιπάλους να αναμετρώνται ξανά για την προεδρία στις 28 Μαΐου.

Το Reuters, αναφέρεται στη δυναμική του Ερντογάν εν όψει των επαναληπτικών εκλογών στην Τουρκία, επισημαίνοντας την άνετη επικράτησή του στον πρώτο γύρο τη Δευτέρα. Παράλληλα, σημειώνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα για τον αντίπαλό του, Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει μπροστά του έναν δύσκολο αγώνα.

Τα αποτελέσματα, σημειώνει το Reuters, έδειξαν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του AKP κατάφεραν να συσπειρώσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά την κρίση του κόστους ζωής.

Προεκλογικές αφίσες με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη AP Photo/Emrah Gurel

 

Τονίζει παράλληλα ότι η αντιπολίτευση περίμενε να επωφεληθεί από την οργή των ψηφοφόρων για τα οικονομικά προβλήματα μετά την ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων που προκάλεσε κρίση της λίρας και εκτίναξη του πληθωρισμού. Η αργή αντίδραση της κυβέρνησης στους σεισμούς που σκότωσαν 50.000 ανθρώπους τον Φεβρουάριο αναμενόταν επίσης να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.

Οι επικριτές φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κυβερνήσει ακόμη πιο αυταρχικά αν κερδίσει άλλη μια θητεία. Ο 69χρονος πρόεδρος, βετεράνος με δώδεκα εκλογικές νίκες, λέει ότι σέβεται τη δημοκρατία.

Tο BBC δίνει έμφαση στο ότι ο Ερντογάν κατάφερε να αφηφίσει πολλές δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα οδεύει προς αυτοδυναμία και στην τουρκική εθνοσυνέλευση, καθώς οι εκτιμήσεις τον θέλουν να καταλαμβάνει τις 316 από τις 600 έδρες.

Αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι οι οπαδοί του Ερντογάν χλευάζουν την αντιπολίτευση για τη βεβαιότητα ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας πως η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί σε ακραίο βαθμό, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το CNN επισημαίνει τη σημασία των επαναληπτικών εκλογών που θα κρίνουν τελικά την τύχη ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ και περιφερειακού διαμεσολαβητή με μεγάλη ισχύ, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του κόσμου στην αβεβαιότητα.

Σημειώνει επίσης πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών παρακολουθείται επίσης στενά διεθνώς, ιδίως στη Μόσχα και την Ευρώπη. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Το 2019, αγόρασε ακόμη και όπλα από τη χώρα αυτή παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Επισημαίνει πως πρόσφατα, ο Ερντογάν προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Δύσης και συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία, και προκαλεί πονοκέφαλο στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ καθυστερώντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Την ίδια στιγμή οι New York Times, σε άρθρο γνώμης, επισημαίνουν σχετικά πως ενώ η Δύση δεν μιλά για τις προτιμήσεις της, για να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα ήταν ευτυχείς αν ο Ερντογάν έχανε.

Η Deutsche Welle χαρακτηρίζει “πολύ σκληρό για να πεθάνει” τον Ερντογάν μετά από τη χθεσινή βραδιά θρίλερ στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλους τους δημοσκόπους που έδιναν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου. Η μεγάλη έκπληξη όμως της βραδιάς ήταν ο Σινάν Ογάν, ο οποίος όσο και να προχωρούσε η καταμέτρηση έμενε σταθερά στο 5,3%. Βέβαια τις τελευταίες μέρες φαινόταν ότι ανεβάζει σταθερά ποσοστά πάνω από το 4% και αυτό επιβεβαιώθηκε.

Παράλληλα η κάλπη έδειξε την επιτυχία του Ερντογάν να πείσει τους σεισμόπληκτους ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους. Τα ποσοστά που πέτυχε στο Γκαζιαντέπ, το Αντιγιαμάν, αλλά ακόμα και στο Χατάι είναι εντυπωσιακά.

Από την πλευρά της η Le Monde, στέκεται περισσότερο στο γεγονός ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να μην είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ενώ επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Τα οικονομικά προβλήματα και οι καταστροφικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει, δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες για να ηττηθεί ο Ερντογάν, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονίζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν. Σ

Όπως επισημαίνει, βασικό ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα