Εκλογές στην Τουρκία: Σε αδιέξοδο ο Κιλιτσντάρογλου για τον δεύτερο γύρο – Ακροδεξιό παραλήρημα

Εκλογές στην Τουρκία: Σε αδιέξοδο ο Κιλιτσντάρογλου για τον δεύτερο γύρο – Ακροδεξιό παραλήρημα
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου AP Photo/Emrah Gure

Χωρίς την στήριξη του Ογάν θα πορευτεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ο επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκη στη συμμαχία του οποίου συμμετέχει ο προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 5% του συνόλου των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και θεωρείται “ρυθμιστής” εν όψει του δεύτερου γύρου.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών στα γραφεία του κόμματος Νίκη και αφορούσε πιθανή συμφωνία στήριξης από τον προεδρικό υποψήφιο Σινάν Ογάν στον Κιλιτσντάρογλου για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο Σινάν Ογάν ήταν υποψήφιος της Συμμαχίας ΑΤΑ που περιλάμβανε το κόμμα Νίκη.

Οι δηλώσεις των δυο πλευρών

«Είχαμε μια φιλική και παραγωγική συνάντηση. Συζητήσαμε τα προβλήματα της Τουρκίας και τα ζητήματα του κόσμου· Κάναμε αξιολογήσεις. Παράλληλα, μετέφερα στον κ. Πρόεδρο τις απόψεις των ηγετών της Εθνικής Συμμαχίας, το έργο που έχουμε επιτελέσει, τις σκέψεις μας για το κοινό κείμενο συναίνεσης και τις σκέψεις μας για τη συνταγματική τροποποίηση. Ο κ. Πρόεδρος έθεσε επίσης ορισμένες ερωτήσεις και τον ενημέρωσα όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα. Η Τουρκία χρειάζεται δημοκρατία. Χρειάζεται αλληλεγγύη. Πρέπει να ξεπεράσει τα υπάρχοντα προβλήματά της. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πρόεδρος θα συναντηθεί με το επιτελείο του. Έχουμε μεταφέρει τις σκέψεις μας στον κ. Πρόεδρο με κάθε λεπτομέρεια. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

Από την πλευρά του ο Ουμίτ Οζντάγ ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και την αντιπροσωπεία για την επίσκεψή τους. Είχαμε κάποιες ερωτήσεις, τις θέσαμε, λάβαμε λεπτομερείς απαντήσεις και θα κάνουμε αξιολογήσεις με τα εξουσιοδοτημένα συμβούλιά μας στο πλαίσιο των λύσεων που λάβαμε. Επιπλέον, φυσικά, κάναμε αξιολογήσεις με τους προέδρους των άλλων πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τη Συμμαχία Ata και με τον κ. Σινάν Ογάν πριν από αυτή τη συνάντηση. Στη συνέχεια, θα προβούμε ξανά σε αξιολογήσεις και θα μοιραστούμε τις απόψεις μας με το τουρκικό κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την επίσκεψή του».

Οι ακροδεξιές τοποθετήσεις Κιλιτσντάρογλου για τους πρόσφυγες με σκοπό την στήριξη Ογάν

«Δεν έχω καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν θα το κάνω ποτέ (…) θα στείλω πίσω όλους τους πρόσφυγες μόλις αναλάβω την εξουσία», δήλωσε ο υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον α’ γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου. Τους τελευταίους μήνες ο Κιλιτσντάρογλου έλεγε ότι σε περίπτωση νίκης θα φρόντιζε για τον επαναπατρισμό των προσφύγων κατά την πρώτη του διετία στην ηγεσία της Τουρκίας.

Τα χθεσινά λόγια του, σε ασυνήθιστα δριμύ τόνο, φαίνεται να απευθύνονται προς τα 2,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων που κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών ψήφισαν τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Σινάν Ογάν συναντήθηκε την προηγούμενη ημέρα με τον έναν από τους έξι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και είναι πιθανόν να συναντηθεί και με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία του υπερεθνικιστή υποψηφίου επικεντρώθηκε στην ανάγκη απέλασης των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος και είναι σύροι πρόσφυγες κατά το 90%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υπόσχεται να στείλει πίσω τους σύρους πρόσφυγες, κατηγόρησε την Πέμπτη τον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φέρει 10 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην χώρα.

«Αν παραμείνουν στην εξουσία, θα υπάρξουν επιπλέον 10 εκατομμύρια πρόσφυγες (…) Θα υπάρχουν λεηλασίες. Τις πόλεις θα τις ορίζουν η μαφία και οι έμποροι ναρκωτικών. Οι γυναικοκτονίες θα αυξηθούν», είπε σήμερα.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προχώρησε σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» με το PKK.

Κατηγόρησε επίσης τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «τροφοδότησε και ενίσχυσε» το κίνημα του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δεν στάθηκα και δεν θα σταθώ ποτέ στο πλευρό όσων συνωμότησαν κατά των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου απαντώντας στον Ερντογάν που τον κατηγορεί ότι «υπακούει στις διαταγές» του PKK από τότε που εξασφάλισε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα