Εκλογές στην Τουρκία: Τα ελεγχόμενα media, η νοθεία και η προεκλογική ρητορική
Δημοσκοπήσεις που έγιναν δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες, καθώς η τουρκική κοινωνία φοβάται να μιλήσει - Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, εντός κι εκτός της χώρας, το ενδεχόμενο νοθείας
- 23 Ιουνίου 2018 09:20
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει μύδρους κατά της «βρώμικης» αντιπολίτευσης του CHP, του Μουχαρέμ Ιντζέ, της τρομοκρατίας του PKK και των ΗΠΑ, κορυφώνονται σήμερα οι προεκλογικές ομιλίες των 10 από τους 11 υποψηφίους (ο Σελαχατίν Ντερμιρτάς του HDP βρίσκεται στη φυλακή) των αυριανών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, σε 180 χιλιάδες εκλογικά κέντρα της αχανούς χώρας, που περιμένει με κρατημένη την ανάσα την επόμενη ημέρα.
Θα φέρει την ανατροπή του κυβερνητικού ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, μετά από 16 χρόνια παντοκρατορίας του Ερντογάν, και την ανάδειξη του Ιντζέ, μέσα από ένα κυβερνητικό συνασπισμό, μαζί με το εθνικιστικό IYI PARTI της Μεράλ Ακσενέρ και το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet) του Τεμέλ Καραμολάογλου;
Θα συνασπιστεί μαζί τους το φιλοκουρδικό HDP, που μπορεί, σύμφωνα με το επιτελείο του, να σπάσει το φράγμα του 10% και να αναδειχθεί στο ρυθμιστή των κρισιμότερων εκλογών στη χώρα τα τελευταία χρόνια;
Δημοσκοπήσεις που έγιναν πάντως δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες, καθώς η τουρκική κοινωνία φοβάται να μιλήσει. Ένα σχεδόν μήνα πριν τις εκλογές ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογραφικός όμιλος Τurkuvar Media, στον οποίο ανήκει και η εφημερίδα Sabah, απέλυσε τρεις δημοσιογράφους, συμμετέχοντες στο κίνημα του Γκεζί Παρκ, και ανοικτά ψηφοφόρους του HDP. «Έπρεπε να είναι ψηφοφόροι του ΑΚP για να διασωθούν», λέει η Τζαντεγκέρ , δημοσιογράφος στο τουρκικό περιοδικό Forbes. «Πολλοί δημοσιογράφοι δηλώνουν υποστηρικτές του Eρντογάν μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την δουλειά τους», προσθέτει. Και στον όμιλο Dogan Media, με “ναυαρχίδα‘‘ την εφημερίδα Huriyet, εργαζόμενοι ζήσαν πρόσφατα την ίδια κατάσταση. Με τη δικαιολογία των περικοπών, τα κριτήρια των μαζικών απολύσεων ήταν «ξεκάθαρα το αντικυβερνητικό πολιτικό προφίλ των δημοσιόγραφων», λέει η οικονομική συντάκτρια Μεράλ, ένα από τα« θύματα» των αυριανών εκλογών , που αντικρίζοντας την έκπληξη στο πρόσωπό μας με όσα περιγράφει αναφωνεί: «welcome to Turkey».
Η Μεράλ θεωρεί -δεν ελπίζει απλώς- ότι αύριο θα προκριθεί το HDP, με ποσοστό άνω του 14% , αφού ακόμη και οι συντηρηντικοί γονείς της, παραδοσιακοί κεμαλιστές και ψηφοφόροι του CHP, θα υποστηρίξουν για πρώτη φορά το φιλοκουρδικό κόμμα . «Δεν είναι οι μόνοι», τονίζει. «Ο κόσμος βλέπει το αδιέξοδο και ζητά μια αλλαγή. Θα φοβηθεί στο τέλος; Αύριο θα ξέρουμε».
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, εντός κι εκτός της χώρας, το ενδεχόμενο νοθείας. Τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανωμένα για πρώτη φορά, σχεδίασαν την αποστολή παρατηρητών σε χιλιάδες εκλογικά κέντρα . Τι θα γίνει με τα απομακρυσμένα χωριά της Ανατολίας;
«Οι εκλογές αυτές είναι ένα θρίλερ. Αλλά έχουμε την ανάγκη να δούμε ένα φως», τονίζει η Μεράλ, τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπατριωτών της θεωρεί μονόδρομο την ψήφο στο AKP, είτε για θρησκευτικούς-εθνικιστικούς λόγους (ακόμη και θρησκευόμενοι Κούρδοι το ψηφίζουν με θρησκευτικά κίνητρα), είτε για πρακτικούς («Θέλουμε σταθερότητα»). Όλα αυτά, την ώρα που η τουρκική λίρα έχει κάνει αλματώδη βουτιά έναντι του ευρώ και του δολαρίου και βασικά αγαθά έχουν γίνει είδη πολυτελείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 8 Τούρκοι και οι 2 έλληνες στρατιωτικοί, μαζί με τα «γκριζαρισμένα» ελληνικά νησιά του Ιμτζέ απουσιάζουν τελείως από την προεκλογική ρητορική, παρότι ο εθνικισμός παραμένει πανίσχυρο πολιτικό χαρτί στη χώρα.
Οι κάλπες αύριο θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα και η καταμέτρηση θα ξεκινήσει με τις προεδρικές ψήφους. Η Τουρκία θα γυρίσει σελίδα; Θέλει; Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά πάντως αισθάνεται ότι έχει χάσει τον απόλυτο έλεγχο.