Εκλογές στην Τουρκία: Η προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία και η “εντολή ανατροπής” του από τον Μπάιντεν

Εκλογές στην Τουρκία: Η προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία και η “εντολή ανατροπής” του από τον Μπάιντεν
Προεκλογική εκστρατεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2023 Emrah Gurel/AP

Την Αγία Σοφία επέλεξε για την τελευταία "πράξη" της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ερντογάν, ενέργεια υψίστης σημασίας για τον ίδιο. Το "ποντάρισμα" στους εθνικιστές λίγες ώρες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των εκλογών που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν παρουσίαζαν ξεκάθαρη εικόνα, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -τους δύο βασικούς διεκδικητές της προεδρίας- να βρίσκονται σε συνεχή μάχη και τα ποσοστά των οποίων (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις) να έχουν μικρή διαφορά.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Αγία Σοφία και να παραστεί στην προσευχή, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Παρά την πρώτη παραδοχή του ότι, σε περίπτωση ήττας του, θα δεχθεί όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις κάλπες, χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να μην φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ο Ερντογάν κατατάσσει στην κορυφή των προσωπικών του επιτευγμάτων τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την κατάκτηση του Ισλάμ σε ένα μνημείο που ήταν δεκαετίες διεθνές μουσείο.

Οι πρώτες εικόνες από την εμφάνισή του στην προσευχή στην Αγία Σοφιά, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ο “άσσος” του Τούρκου προέδρου για τις εκλογές είναι οι εθνικιστές πολίτες, κάτι που αποδεικνύεται και από το πλήθος κόσμου που περίμενε τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Όμως η προσευχή στην εξισλαμισμένη Αγία Σοφία είχε και άλλο συμβολισμό, καθώς εκεί προσεύχονταν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν ξεκινήσουν για πόλεμο.

Ερντογάν: “Η αντιπολίτευση συνεργάζεται με τον Μπάιντεν για την ανατροπή μου”

Στις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση, τόσο κατά της αντιπολίτευσης, όσο και κατά της Δύσης.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Τζο Μπάιντεν προκειμένου να πετύχουν την ανατροπή του, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε επιδεικτικά ότι δέχονται εντολές από τη Δύση.

Σε συγκέντρωσή του στην περιοχή Umraniye της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν υπενθύμισε τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δημοσίευσαν οι New York Times τον Ιανουάριο του 2020, όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.

Τότε, ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του Ερντογάν να τον νικήσουν εκλογικά, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατραπεί με πραξικόπημα.

Τα σχόλια αυτά, τα οποία επανεμφανίστηκαν αργότερα τον ίδιο χρόνο σε βίντεο που έκανε τον Μπάιντεν το πιο δημοφιλές θέμα στο Twitter στην Τουρκία, καταδικάστηκαν τότε από την Άγκυρα ως “παρεμβατικά”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα