Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου “βλέπει” τη Ρωσία πίσω από τα βίντεο που έφεραν την απόσυρση Ιντζέ

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου “βλέπει” τη Ρωσία πίσω από τα βίντεο που έφεραν την απόσυρση Ιντζέ
Προεκλογική περίοδος στην Τουρκία AP Photo/Khalil Hamra

Η αιχμηρή ανάρτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε βάρος της Ρωσίας, την οποία και κατηγόρησε για τη διαρροή των βίντεο του Ιντζέ, που οδήγησαν στην απόσυρσή του.


Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Να “πάρει το χέρι της από το τουρκικό κράτος” κάλεσε τη Ρωσία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με το “θερμόμετρο” στην Τουρκία να ανεβαίνει μόλις λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Το “ξέσπασμα” του Κιλιτσντάρογλου ήρθε μετά την απόφαση του Μουαρέμ Ιντζέ να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις τουρκικές εκλογές, καθώς φέρεται να δέχθηκε απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση.

“Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας”, έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Κιλιτσντάρογλου.

“Χτύπημα” στον Ερντογάν η απόσυρση του Μουαρέμ Ιντζέ

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουαρέμ Ιντζέ έφερε τεράστια αλλαγή στις ισορροπίες.

Ο ίδιος, σε δήλωσή του στις κάμερες, έκανε λόγο για “δολοφονία χαρακτήρα” σε βάρος του και συκοφαντία που “κανένας πολιτικός δεν έχει βιώσει”, με αφορμή φήμες που τον θέλουν να εμπλέκεται σε σεξουαλική υπόθεση.

Η απόσυρσή του ωστόσο, δεν αποτελεί “χτύπημα” μόνο για τον ίδιο τον Ιντζέ, καθώς φαίνεται να έχει άμεση επιρροή και στον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι δυο τους έχουν “παρελθόν” από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ήταν και τότε αντίπαλοι. Τότε, ο Μουαρέμ Ιντζέ ήταν ο υποψήφιος του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι η εκλογική του επίδοση θα ανάγκαζε τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη στον πρώτο γύρο με 52% των ψήφων, ενώ ο Ιντζέ συγκέντρωσε μόλις 30%.

Μέχρι και σήμερα, το CHP επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον βασικό του υποψήφιο στη διαμάχη εναντίον του Ερντογάν και, ανυπομονώντας να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου, τα άλλα πέντε κύρια κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης παραμέρισαν τις διαφορές τους και συσπειρώθηκαν γύρω του ως μέρος της Εθνικής Συμμαχίας.

Ο λόγος που η απόσυρσή του απομακρύνει περισσότερο τον Ερντογάν από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του -αν όχι όλοι- θα ταχθούν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις πάντως, ο ίδιος βρισκόταν κάτω από το 10%, αλλά το μείζον ήταν πως η υποστήριξή του προερχόταν κυρίως από ψηφοφόρους που θα στήριζαν τον Κιλιτσντάρογλου.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του Ιντζέ υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο δεύτερος -βάσει των δεδομένων από τις δημοσκοπήσεις- θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Έτσι, θα βγει ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Τουρκία και ο Ερντογάν θα απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου, ύστερα από τουλάχιστον δύο δεκαετίας που βρίσκεται “στο τιμόνι” της χώρας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα