Εκλογές στο Ισραήλ: Οι Άραβες Ισλαμιστές στο επίκεντρο διχασμού

Εκλογές στο Ισραήλ: Οι Άραβες Ισλαμιστές στο επίκεντρο διχασμού

Ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής τον Μπενζαμίν Νετανιάχου δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών. Ένα εθνικιστικό κόμμα που συγκεντρώνει επτά έδρες, ίσως δώσει τη λύση.

Με 58 συνολικά έδρες, στο σύνολο των 120 του κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσέτ), έναντι 55 του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Μπενζαμίν Νετανιάχου βρίσκεται κοντά στην εκλογική νίκη, χωρίς όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή. Το κόμμαα αραβικού εθνικισμού Yamina, που συγκεντρώνει επτά έδρες, ίσως κληθεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ τα τελευταία δυο χρόνια, ο Νετανιάχου έχει ήδη βάλει μεταβάλλει σημαντικά την πολιτική του θέση ως σφοδρού πολέμιου των Αραβικών μειονοτήτων, αναζητώντας πια, την υποστήριξη της συμμαχίας των τεσσάρων αραβικών κομμάτων και πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό, τη διάσπαση του μεταξύ τους συνασπισμού.

Σήμερα ο ηγέτης του Yamina, Μανσούρ Αμπάς, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση του σε θέση εντός της κυβέρνησης. Ο ίδιος δήλωσε σε στρατιωτικό ραδιόφωνο: “Θέλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση, για να προωθήσουμε τα συμφέροντα της αραβικής κοινότητας”.

Αξίζει βέβαια, να τονίσουμε πως στο συνασπισμό κομμάτων με ρυθμιστή το δεξιό κόμμα Likud του Μπενζαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται και το θρησκευτικό κόμμά των Σιωνιστών, του οποίου οι επικεφαλείς έχουν ξεκάθαρες αντί-αραβικές θέσεις και αποκηρύσσουν πλήρως την προοπτική συμμετοχής σε κυβέρνηση των κομμάτων που τις εκφράζουν. ο Αμπάς τοποθετήθηκε για τους Σιωνιστές, λέγοντας πως “σε αυτή τη συνθήκη, δεν έχουν κάτι να προσφέρουν, ώστε να οδηγηθούμε σε σχηματισμό κυβέρνησης”.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου είπε σε υποστηρικτές του κόμματός του: “Δεν πρέπει να τραβήξουμε το Ισραήλ σε νέες εκλογές, σε πέμπτες εκλογές” και συμπλήρωσε “Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση τώρα!”.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του Νετανιάχου υποστήριξε πως οι ισραηλινές βουλευτικές εκλογές κατοχυρώνονται ως “μια τεράστια νίκη της Δεξιάς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα