Εκλογές στο Μεξικό: Θριαμβευτική νίκη της Σέινμπαουμ – Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές στο Μεξικό: Θριαμβευτική νίκη της Σέινμπαουμ – Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη χώρα
Η εκλεγμένη πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ πανηγυρίζει τη νίκη της μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. AP

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μεξικό επιβεβαιώνει την επικράτηση της Κλαούδια Σέινμπαουμ, της πρώτης γυναίκας που θα ορκιστεί πρόεδρος της χώρας.

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα την Πέμπτη (06/06) στις εκλογές του Μεξικού η ανάδειξή της Κλαούδια Σέινμπαουμ, υποψήφιας της κεντροαριστερής συμπολίτευσης, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ορκιστεί πρόεδρος στη χώρα.

Πρόκειται για νίκη θρίαμβο καθώς η επικεφαλής του Morena («Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση») συγκέντρωσε το 59,75% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η εφορευτική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE). Η βασική αντίπαλός της και εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς, γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, περιορίστηκε στο 27,45%. Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες έμεινε πολύ πίσω.

Σχεδόν 100 εκατομμύρια (98,3) πολίτες κλήθηκαν την Κυριακή (02/06) να ανανεώσουν τη σύνθεση της Βουλής και της Γερουσίας, να εκλέξουν νέους κυβερνήτες στις 9 από τις 32 πολιτείες και να αναδείξουν τοπικούς αιρετούς και δημάρχους.

Το Morena, το νέο κυβερνόν κόμμα, ευελπιστεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων και στα δυο σώματα ώστε να μπορέσει να προωθήσει την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και να θεσπίσει την απευθείας εκλογή δικαστών από τους ψηφοφόρους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε πτώση του χρηματιστηρίου και της ισοτιμίας του πέσο έναντι του δολαρίου (–5%).

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ τέλεσε πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού και ήταν πιστή στον κεντροαριστερό απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Η ασυνήθιστα υψηλή δημοτικότητα του κ. Λόπες Ομπραδόρ (66%), που ως εκ του Συντάγματος δεν μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος, θεωρείται πως συγκαταλέγεται στους βασικούς λόγους του θριάμβου της κλιματικής επιστήμονα.

Η Σέινμπαουμ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του, ιδίως τα κοινωνικά προγράμματα αρωγής στους νέους και στους ηλικιωμένους.

Μολονότι η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της, έκανε γνωστό πως σκοπεύει να καταθέσει προσφυγή στο εκλογοδικείο για παρατυπίες στη διαδικασία που υποστηρίζει πως υπήρξαν και καταγγέλλει την «ανάμιξη» του απερχόμενου προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στις εκλογές καθώς, και τη χρήση κρατικών πόρων υπέρ της υποψήφιας της παράταξής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα