Εκλογή Μπάιντεν: Κάποιοι ηγέτες δεν χάρηκαν πολύ – Και το έδειξαν
Πολλοί ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί, ανάμεσα τους οι Πούτιν και Ερντογάν, που δύο μέρες μετά, παραμένουν "άφαντοι".
- 09 Νοεμβρίου 2020 21:03
Δύο 24ωρα συμπληρώνονται από τότε που ο Τζο Μπάιντεν αναδείχτηκε νικητής στις αμερικανικές εκλογές και κατά συνέπεια ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολλοί ηγέτες χωρών της υφηλίου έσπευσαν από το Σάββατο (07/11) κιόλας να τον συγχαρούν, ωστόσο δεν ήταν όλοι τόσο πρόθυμοι.
Κάποιοι εξακολουθούν να “αγνοούν” το αποτέλεσμα των εκλογών ενώ άλλοι “εμφανίστηκαν” μεν αλλά η αντίδρασή τους ήταν ιδιαίτερα “χλιαρή”. Υπάρχουν και ορισμένοι που έκαναν ένα βήμα παραπάνω, συγχαίροντας τον Ντόναλντ Τραμπ ή υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς του περί νοθείας.
Βλαντίμιρ Πούτιν – Πρόεδρος Ρωσίας
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Πούτιν ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη, αλλά αυτή τη φορά δεν έχει υπάρξει tweet, επιστολή ή τηλεφωνική κλήση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο λόγος για την καθυστέρηση ήταν τα θέματα νομικής φύσης που τέθηκαν από την πλευρά του Τραμπ.
“Πιστεύουμε ότι το σωστό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει υποψία ότι η έλλειψη συγχαρητηρίων αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα.
Ο Μπάιντεν είναι επικριτής της Μόσχας και πρόσφατα αναγνώρισε τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική.
Ο Τραμπ σπάνια επέκρινε τη Ρωσία ή τον Πούτιν και η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να εκλεγεί ο Τραμπ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Πρόεδρος Τουρκίας
Ο Ερντογάν είναι μία ακόμη “ηχηρή” απουσία από τον μακρύ κατάλογο με τους ηγέτες που έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής στο παραμικρό σχόλιο, έχοντας αφήσει τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι να κάνει την εξής δήλωση: “”Οποιεσδήποτε εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε αλλαγή στην εξουσία δεν αλλάζει τίποτα για εμάς. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα λειτουργήσουν όπως πριν, αλλά φυσικά θα υπάρξει μεταβατική περίοδος”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά τυχόν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να πιέζει την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση για την έκδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διοργάνωσε την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016 και για την άρση της υποστήριξής της προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, τόνισε ο Οκτάι.
Γιάνες Γιάνσα – Πρωθυπουργός Σλοβενίας
Ο Γιάνσα δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον Τραμπ, δίνοντας με twetts τα συγχαρητήριά του στον νυν πρόεδρο την Τετάρτη, τρεις μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Έκτοτε έχει επανειλημμένως επαναλάβει τους ισχυρισμούς για απάτη από τους Δημοκρατικούς στην εκλογική διαδικασία.
Το Σάββατο, εμφανίστηκε πιο συμφιλιωτικός, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της Σλοβενίας και είπε ότι οι φιλικές σχέσεις θα διατηρηθούν όποιος και αν είναι πρόεδρος.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δώσει συγχαρητήρια στον Μπάιντεν. Ο Γιάνσα, από το ακροδεξιό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα κατά της μετανάστευσης, είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στον Τραμπ στο παρελθόν.
Μην ξεχνάμε ότι η σύζυγος του Τραμπ, Μελάνια είναι Σλοβένα.
Ζαΐρ Μπολσονάρο – Πρόεδρος Βραζιλίας
Ο Μπολσονάρο θεωρείται σύμμαχος του Τραμπ, τόσο πολύ που έχει χαρακτηριστεί ως “Τραμπ των Τροπικών». Επομένως, η κίνηση του ηγέτη της Βραζιλίας να μην συγχαρεί τον Μπάιντεν, δεν αποτελεί έκπληξη.
O νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει έρθει σε κόντρα με τον Μπολσονάρο στο παρελθόν, περιγράφοντας την έκκλησή του κατά τη διάρκεια debate, να ωθήσουν οι ΗΠΑ τη Βραζιλία να προστατεύσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καλύτερα ως “καταστροφική και περιττή”.
Δημοσιεύματα της Βραζιλίας, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρο σχεδίαζε να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομικές κινήσεις του Τραμπ προτού πάρει επισήμως θέση.
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – Πρόεδρος Μεξικού
Ο Λόπες Ομπραδόρ είναι ένας άλλος ηγέτης της Λατινικής Αμερικής που προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Τραμπ, παρά τις εντάσεις σχετικά με την σκληρή πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ για τους μετανάστες και ιδίως τη δέσμευσή του να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο ηγέτης του Μεξικού ήταν συνεπώς επιφυλακτικός σχετικά με τις εκλογές των ΗΠΑ και την Κυριακή είπε ότι θα περιμένει να επιλυθούν “όλα τα νομικά ζητήματα”.
“Δεν θέλουμε να είμαστε βιαστικοί. Δεν θέλουμε να ενεργήσουμε ελαφρά”, είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το Μεξικό είχε μια “πολύ καλή σχέση” και με τους δύο υποψηφίους.
Μπενιαμίν Νετανιάχου – Πρωθυπουργός Ισραήλ
Ο Νετανιάχου είναι ένας άλλος παγκόσμιος ηγέτης που δεν έκρυψε ποτέ τη σχέση του με τον Τραμπ.
Και ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Μπάιντεν, παρατηρητές σημείωσαν την απουσία των λέξεων «εκλεγμένος πρόεδρος» και «εκλεγμένη αντιπρόεδρος» στο μήνυμά του.
“Θα ήθελα να ξεκινήσω με χαιρετισμούς στον Τζο Μπάιντεν και στην Καμάλα Χάρις. Για σχεδόν 40 χρόνια έχω μια προσωπική, μακρά και ζεστή σχέση με τον Μπάιντεν και τον γνωρίζω ως μεγάλο φίλο του κράτους του Ισραήλ», είπε σε μια τηλεοπτική του δήλωση.
Ο Νετανιάχου ολοκλήρωσε το μήνυμα αποτίοντας φόρο τιμής στον Τραμπ για τη φιλία του προς το Ισραήλ και τον ίδιο προσωπικά και ευχαριστώντας τον για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την ανατροπή δεκαετιών αμερικανικής πολιτικής και για τη σκληρή στάση του έναντι του Ιράν.
Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – Διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συνεχάρη τον Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη αλλά 24 ώρες αργότερα. Άλλοι ηγέτες της Μέσης Ανατολής απάντησαν το Σάββατο.
Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας συνεχάρη αμέσως τον Πρόεδρο της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι για την επανεκλογή του εκείνη την ημέρα.
Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επανεκτιμήσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.
Σι Γινπίνγκ – Πρόεδρος Κίνας
Ο Πρόεδρος της Κίνας έστειλε συγχαρητήρια στον Τραμπ το 2016, την επόμενη ημέρα μετά τη νίκη του.Αλλά αυτή τη φορά η Κίνα έχει καθυστερήσει να δώσει οποιαδήποτε αντίδραση στα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε τη δήλωση νίκης του Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι το Πεκίνο θα παρακολουθεί ενώ ακολουθείται ο “νόμος και οι διαδικασίες των ΗΠΑ”.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να είναι πιο μετρημένος στην προσέγγισή του στην Κίνα, διατηρώντας παράλληλα μια σκληρή στάση.
Ο Τραμπ επέκρινε έντονα την Κίνα για τον κορονοϊό και ενεπλάκη σε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας δασμούς σε πολλές κινεζικές εισαγωγές.
Κιμ Γιονγκ Ουν – Ηγέτης Βόρειας Κορέας
Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ από το πρωί της Δευτέρας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν ανέφεραν ούτε λέξη για τις εκλογές των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πάντως ότι και το 2016 δεν έγινε καμία αναφορά στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, παρά δύο ημέρες μετά την εκλογή του.
Ο Τραμπ και ο Κιμ είχαν μια θυελλώδη σχέση, αν και έχουν διατηρήσει επαφή μετά από τρεις ιστορικές συναντήσεις που είχαν.
Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον Κιμ “κακοποιό” και έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται για προσωπική διπλωματία μαζί του. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τον Μπάιντεν “ανόητο με χαμηλό IQ”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr