Εκλογή Πάπα: Μήπως έφτασε η ώρα να σπάσουν κάποια στεγανά;
Διαβάζεται σε 6'
Η κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου Πάπα, μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, μόλις ξεκίνησε. Οι πιθανοί υποψήφιοι προέρχονται από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ηπείρους.
- 22 Απριλίου 2025 06:04
Ο θάνατος του πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών, τη Δευτέρα του Πάσχα, άνοιξε αναπόφευκτα τη μεγάλη συζήτηση για τον διάδοχό του στη θέση του επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συζήτηση που όταν προκύπτει παρουσιάζει πάντα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Υπάρχουν υποψήφιοι για όλα τα γούστα, ωστόσο το Politico στέκεται σε μερικούς από αυτούς για λόγους περισσότερο εξωθρησκευτικούς, που έχουν να κάνουν με την εθνικότητα, τις κοινωνικοπολιτικές απόψεις και το γενικότερο προφίλ.
Η επιλογή Πάπα από την Ιταλία
Θα είναι ο νέος πάπας Ιταλός; Μην βιαστείτε να απαντήσετε ναι. Οντως, η παράδοση “δείχνει” Ιταλία αφού οι 217 από τους 266 της ιστορίας κατάγονταν από την Ιταλία. Οι τρεις τελευταίοι όμως ήταν κατά σειρά Πολωνός, Γερμανός και Αργεντίνος.
Αν πάντως προτιμηθεί Ιταλός, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν θα έχει τις δικές του πιθανότητες. Mιλάμε για τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και τον ίσως πιο στενό συνεργάτη του Φραγκίσκου όλα τα αυτά τα χρόνια. Ανέλαβε να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του πάπα αλλά και να ανοίξει τον ορίζοντα την Αγίας Έδρας προς τον κόσμο. Επαιξε σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα και θεωρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ως ένας προοδευτικός κληρικός με όραμα.
Κατά το ρεπορτάζ του Politico, όμως, ο Παρολίν είναι παράλληλα μάλλον γραφειοκρατικός χωρίς να διαθέτει το ανάλογο επικοινωνιακό χάρισμα του Φραγκίσκου. Κατά άλλα πηγές χαρακτηρίζεται στην πραγματικότητα από συντηρητισμό τον οποίο έκρυβε επιμελώς για ευνόητους λόγους.
Μία ακόμη επιλογή από την Ιταλία θα μπορούσε να είναι ο καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πισαμπάλα από την Λομβαρδία. Εχει περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες της ζωής του στους Αγίους Τόπους και στα Ιεροσόλυμα, επικεφαλής της εκεί Καθολικής Εκκλησίας και είναι μόλις 60 ετών. Αποφεύγει να συγκρούεται δημοσίως για θρησκευτικά θέματα και έχει συμπάθειες παντού, ακόμα και στους συντηρητικούς κύκλους του Βατικανού.
Οι εκτός Ιταλίας
Αν ξεφύγουμε από τα ιταλικά σύνορα, σίγουρα μία περίπτωση που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτή του καρδινάλιου από τις Φιλιππίνες Λουίς Τανγκλ. 0 67χρονος πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εξελίχθηκε σε έναν από τους σφοδρούς πολέμιους του διαβόητου πρώην προέδρου της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος κατηγορείται για χιλιάδες δολοφονίες πολιτών και δικάζεται γι’ αυτές από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον από την Γκάνα, 76 ετών σήμερα, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Αφρικανός πάπας της σύγχρονης ιστορίας. Το όνομά του είχε συζητηθεί και το 2013, ωστόσο η περίπτωσή του δεν προχώρησε για διάφορους λόγους.
Πιθανή εκλογή του θα έσπαγε πολλά στεγανά και θα έδινε ένα σαφές αντιρατσιστικό και συμπεριληπτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν πρόκειται φυσικά για απλή υπόθεση.
Σε συνέντευξή του το 2013, υποστήριξε ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν λιγότερο διαδεδομένη στην Αφρική, λόγω των παραδοσιακών πολιτιστικών προστασιών. Έναν χρόνο νωρίτερα, ζήτησε συγγνώμη για την προβολή ενός βίντεο που προειδοποιούσε για την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου των Επισκόπων.
Σημειώνεται πως, ο Φραγκίσκος άλλαξε σημαντικά τη γεωγραφική ισορροπία του Κολλεγίου των Καρδιναλίων διορίζοντας περισσότερους καρδινάλιους από φτωχότερες περιοχές που ιστορικά υποεκπροσωπούνται στα υψηλότερα κλιμάκια της Εκκλησίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής του επόμενου Πάπα.
Και οι υπερσυντηρητικοί
Η πολυσχιδής, με προοδευτικό πρόσημο, δραστηριότητα του πάπα Φραγκίσκου όσο κρατούσε το τιμόνι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δημιούργησε και αντίπαλο, υπερσυντηρητικό δέος. Μία τέτοια περίπτωση, που μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του πάπα, είναι ο 76χρονος Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπεργκ. Δεν συγκεντρώνει βέβαια πολλές πιθανότητες αλλά έχει συγκρουστεί πολλές με τον απερχόμενο πάπα θεωρώντας ότι ο Φραγκίσκος υιοθέτησε… woke ατζέντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και με περισσότερες ελπίδες εκλογής, κινείται ο Ούγγρος καρδινάλιος Πέτερ Ερντό ο οποίος έχει εξασφαλίσει επαίνους από τον εξίσου υπερσυντηρητικό Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Προσανατολισμένος στην Ευρώπη και τις δικές της ανάγκες ο Ερντό, σε περίπτωση που εκλεγόταν, θα έδινε το πράσινο φως για μία συντηρητική στροφή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.