Εκνευρισμός Ερντογάν για το πρωτοσέλιδο του Economist – “Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου”
Έντονη ήταν η αντίδραση του Ερντογάν στο πρωτοσέλιδο του Economist το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως η ήττα του στις εκλογές "θα δείξει ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν".
- 05 Μαΐου 2023 11:27
Τις πιο σημαντικές εκλογές του 2023 χαρακτηρίζει αυτές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία σε δημοσίευμά του ο Economist, με το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «ο Ερντογάν πρέπει να φύγει» να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα.
Το δημοσίευμα παίρνει σαφή θέση κατά του προέδρου Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως αν Τούρκος πρόεδρος ηττηθεί στις ερχόμενες εκλογές, τότε «οι δημοκράτες παντού θα πρέπει να αναθαρρήσουν», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως «η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα δείξει ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν».
Η αντίδραση Ερντογάν
Ο εκνευρισμός της τουρκικής κυβέρνησης ήταν εμφανής, με τον Ερντογάν να προχωρά σε ανάρτηση όπου διαμηνύει πως «δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ονομαστική αναφορά στο άρθρο του Economist.
Στην ίδια ανάρτηση, εξαπολύει επίθεση και κατά της Δύσης, κατηγορώντας την ότι αποκαλεί «τρομοκρατές αυτούς που μαρτύρησαν, τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις» και έχει συμβάλει «στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες και διαδρόμους για τα σιτηρά», ενώ στέλνει το μήνυμα πως «υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου».
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Economist
Το άρθρο στον Economist κάνει λόγο για εκλογές «στην κόψη του ξυραφιού», στις οποίες ο Ερντογάν φέρεται να προσπαθεί να προσελκύσει την πατριωτική ψήφο με τις προεκλογικές του κινήσεις σημειώνοντας ωστόσο ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με την ήττα.
Επικαλούμενο τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν υπολείπεται με μικρή διαφορά, επισημαίνει πως «αν χάσει, θα ήταν μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες» εξηγώντας στη συνέχεια πως «ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -με τον καιρό- θα ευημερούσε περισσότερο» ενώ «μια νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τις ταλαιπωρημένες σχέσεις με τη Δύση».
«Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή όπου η κυριαρχία των ισχυρών ανδρών βρίσκεται σε άνοδο, από την Ουγγαρία έως την Ινδία, η ειρηνική εκδίωξη του κ. Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί άνδρες μπορούν να νικηθούν» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει πως «όπως οι απολυταρχικοί σε όλο τον κόσμο, ο κ. Ερντογάν εδραιώθηκε στην εξουσία αποδυναμώνοντας συστηματικά τους θεσμούς που περιορίζουν και διορθώνουν την κακή πολιτική – και τους οποίους οι αντίπαλοί του, μια εξακομματική συμμαχία με λεπτομερές σχέδιο διακυβέρνησης, υπόσχονται να αποκαταστήσουν» σχολιάζοντας στο σημείο αυτό τις οικονομικές πολιτικές του που πλήττουν περισσότερο τους απλούς Τούρκους. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Απέλυσε τρεις διοικητές της κατά τεκμήριο ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας μέσα σε δύο χρόνια, έκανε υπουργό Οικονομικών τον ανίκανο γαμπρό του και έκτοτε υποχρέωσε την τράπεζα να εφαρμόζει μια παράλογα χαλαρή νομισματική πολιτική με ζάχαρη και βιασύνη. Αυτό διατήρησε την ανάπτυξη αρκετά σταθερή, αλλά οδήγησε σε πληθωρισμό που έφτασε στο 86% πέρυσι και εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το 40% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία μπορεί να μην είναι αξιόπιστα). Οι ψηφοφόροι γκρινιάζουν ότι η τιμή των κρεμμυδιών έχει δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.»
Ακολουθεί διεξοδική αναφορά στις κινήσεις Ερντογάν που έχουν σημάνει τον πόλεμο στη δημοκρατία, επισημαίνοντας: «Η δημοκρατία βρίσκεται επίσης σε μηχανική υποστήριξη. Όπως τόσοι πολλοί άλλοι ισχυροί άνδρες, ο κ. Ερντογάν έχει ευνουχίσει το δικαστικό σώμα, μέσω ενός εξημερωμένου συμβουλίου νομικών διορισμών. Έχει φιμώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εν μέρει μέσω εκφοβισμού και εν μέρει μέσω της ενορχηστρωμένης πώλησης των μέσων ενημέρωσης σε φίλους του, ένα άλλο συνηθισμένο τέχνασμα. Έχει παραγκωνίσει το κοινοβούλιο, μέσω συνταγματικών αλλαγών το 2017 που του έδωσαν τη διακριτική ευχέρεια να κυβερνά με διατάγματα- ο κ. Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται να το ανατρέψει αυτό. Οι εισαγγελείς του κ. Ερντογάν έχουν εκφοβίσει ακτιβιστές και πολιτικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες “τρομοκρατίας”. Στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας περιλαμβάνεται ο ηγέτης του κυριότερου κουρδικού κόμματος (HDP)-του τρίτου μεγαλύτερου της χώρας-, το οποίο απειλείται με απαγόρευση. Ο (αντιπολιτευόμενος) δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει φυλάκιση και απαγόρευση άσκησης πολιτικής. Πρώην κυβερνητικά βαρίδια φοβούνται να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο, ζητώντας ανωνυμία πριν συζητήσουν για αυτόν ψιθυριστά. Όλα αυτά θα χειροτερέψουν αν ο κ. Ερντογάν επανεκλεγεί, αλλά θα βελτιωθούν ραγδαία αν χάσει.»
«Πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι το μήνυμα που θα έστελνε μια νίκη της αντιπολίτευσης στους απανταχού δημοκράτες» αναφέρει σε άλλο σημείο ο Economist. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότεροι επίδοξοι απολυταρχικοί υπονομεύουν τη δημοκρατία χωρίς να την καταργούν εντελώς, καταργώντας τους κανόνες και τους θεσμούς που περιορίζουν την εξουσία τους. Πενήντα έξι χώρες χαρακτηρίζονται πλέον ως “εκλογικές απολυταρχίες”, εκτιμά η v-Dem, ένα ερευνητικό ίδρυμα, από 40 που ήταν κοντά στο τέλος του ψυχρού πολέμου. Ο κατάλογος θα μπορούσε να αυξηθεί: Ο πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, προσπαθεί να υπονομεύσει το δικαστικό σώμα και την εκλογική αρχή της χώρας.»
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρι πως «αν ο κ. Ερντογάν χάσει, θα δείξει ότι η διάβρωση της δημοκρατίας μπορεί να ανατραπεί -και θα υποδείξει τον τρόπο» και καταλήγει παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου:
«Η τουρκική αντιπολίτευση Nation Alliance τα έχει ήδη καταφέρει πολύ καλύτερα από αυτό. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι επίμονος δημιουργός συναινέσεων και γοητευτικά ταπεινός- το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία. Ο κ. Ερντογάν έκανε κάποια καλά πράγματα τα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η σταθερή συσσώρευση υπερβολικής εξουσίας θόλωσε την κρίση του και την ηθική του αίσθηση, όπως τείνει να συμβαίνει. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας»
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις