Εκστρατεία για συνταγματικές αλλαγές στην Κούβα
Εκστρατεία για συνταγματικές αλλαγές στην Κούβα ξεκίνησε μία οργάνωση διαφωνούντων, η οποία ζητά δημοκρατικές εκλογές
- 26 Ιουνίου 2007 13:43
Εκστρατεία για συνταγματικές αλλαγές στην Κούβα ξεκίνησε μία οργάνωση διαφωνούντων η οποία ζητά δημοκρατικές εκλογές και μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εκστρατεία είναι το τελευταίο στάδιο σε μία σειρά εκκλήσεων οργανώσεων της αντιπολίτευσης για πολιτικές και οικονομικές αλλαγές από τότε που αρρωσταίνοντας ο Φιδέλ Κάστρο πριν από 11 μήνες, παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.
Επικεφαλής της καμπάνιας είναι ο Οσβάλδο Πάγια, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την καθολική εκκλησία και πριν από πέντε χρόνια είχε γίνει γνωστός παγκοσμίως όταν συγκέντρωσε 25.000 υπογραφές σε μία έκκληση για δημοψήφισμα για τις πολιτικές ελευθερίες που έγινε γνωστό ως «πρόγραμμα Βαρέλα».
Την όλη προσπάθεια στηρίζει το Κουβανικό Φόρουμ Εκστρατείας το οποίο καλεί όλες τις πολιτικές τάσεις να συνενωθούν για να απαιτήσουν ελεύθερες εκλογές για μία συντακτική συνέλευση που θα αλλάξει το σύνταγμα. “Είναι καιρός, οι κουβανοί να ανοίξουν τις πόρτες στο μέλλον χρησιμοποιώντας νόμιμα και ειρηνικά μέσα”, δήλωσε ο Πάγια.
Οι οργανωτές της εκστρατείας, οι οποίοι σκοπεύουν να την κάνουν γνωστή στόμα με στόμα καθώς δεν προσδοκούν να προβληθεί από τα ελεγχόμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καλούν όλα τα κόμματα να απόσχουν από το διάλογο με το καθεστώς μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, τους οποίους ανεξάρτητες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν σε 280.
Πολλές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την Κούβα για τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, την πρόσβαση στο ίντερνετ και τα ταξίδια αλλά η επίσημη Αβάνα χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αβάσιμες και διαψεύδει ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, χαρακτηρίζοντας του φυλακισμένους «αντεπαναστάτες μισθοφόρους που πληρώνοντας από τον κύριο εχθρό του καθεστώτος, τις ΗΠΑ. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης είναι παράνομες αλλά συνήθως γίνονται ανεκτές.
(Πηγή: ΑΠΕ)