Oδηγία του Ιράν σε αεροσκάφη για αλλαγή δρομολογίων – Κλήση στους πρέσβεις

Διαβάζεται σε 5'
Oδηγία του Ιράν σε αεροσκάφη για αλλαγή δρομολογίων – Κλήση στους πρέσβεις
Associated Press

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ. Η έκτακτη NOTAM των ιρανικών Αρχών και η κλήση πρέσβεων στο ΥΠΕΞ.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη του Ισραήλ με το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Η είδηση, μάλιστα, μεταδίδεται ως έκτακτη στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.

FLIGHTRADAR

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής των αποστολών σε συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ali Bagheri Kani, για να επαναλάβει τη βούληση του Ιράν να απαντήσει στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η Telegraph, το Ιράν φέρεται να έχει απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν θα αποκλιμακώσουν, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ, αλλά θα χτυπήσουν το Ισραήλ ακόμη και αν αυτό σήμαινε πόλεμο, δήλωσαν πηγές στη Wall Street Journal.

Την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε στους συμμάχους του στην G7 ότι μια επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα, εκμυστηρεύτηκαν στο Axios τρεις πηγές που είχαν ενημερωθεί για το τηλεφώνημα.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να αποστείλουν διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του συμμάχου τους, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει σε ετοιμότητα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και ελικόπτερα της RAF.

Η Ιορδανία, από την πλευρά της, έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη της σε ένα σπάνιο ταξίδι στο Ιράν την Κυριακή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατευθύνθηκε στο Κάιρο για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η ύστατη προσπάθεια των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του προκειμένου να συζητήσει τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Επίσης, θα συνομιλήσει με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος έστειλε στο Ιράν τον υπουργό Εξωτερικών του, σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποτραπεί η σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «κάθε ενδεχόμενο» στην ταραχώδη Μέση Ανατολή.

«Ο στόχος είναι να περιορίσουμε την ένταση στην περιοχή, να αποτρέψουμε και να αμυνθούμε απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και να αποφύγουμε την περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο μας από τις 7 Οκτωβρίου» δήλωσε ο Jon Finer στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που φαίνεται να υπάρχει αυξημένη απειλή».

Όπως ισχύει από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ απάντησε με εισβολή στη Γάζα, η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο ασταθής περιοχή του κόσμου. Αυτός ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, με όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλων για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός να αποτυγχάνουν.

Την ένταση ανέβασαν την περασμένη εβδομάδα νέα πλήγματα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, η οποία αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ, και η δολοφονία του κορυφαίου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκούρ στον Λίβανο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισραήλ.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι μεταφέρει ένα αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, μαζί με τα αντιτορπιλικά που το συνοδεύουν, από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν, επίσης, συστήματα αεράμυνας για βαλλιστικούς πυραύλους, παρόμοια αυτά του περασμένου Απριλίου, όταν ανέμεναν (σωστά) ότι το Ιράν θα εκτόξευε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

Ο Jon Finer επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προς πολλές κατευθύνσεις, προσπαθώντας να καταλάβουν τις επόμενες κινήσεις του Ιράν. «Δεν θα παρουσιάσω τι περιμένουμε να κάνει το Ιράν. Αλλά θα σας πω ότι προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα».

Είπε, επίσης, στον οικοδεσπότη Τζορτζ Στεφανόπουλο ότι «αποτελεσματικά είναι τα μηνύματα και οι παρασκηνιακές συνομιλίες μόνο όταν παραμένουν ιδιωτικές. Και έτσι δεν θα μιλήσω για τις λεπτομέρειες της διπλωματικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά μόνο θα πω ότι, σε στενό συντονισμό και σε συνδυασμό με τους ισραηλινούς συμμάχους μας και άλλους εταίρους τώρα στην περιοχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα λάβει διαστάσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα