Εκτάκτως στην Κύπρο ο Άντονι Μπλίνκεν – Τι συζήτησαν με Χριστοδουλίδη

Διαβάζεται σε 3'
Εκτάκτως στην Κύπρο ο Άντονι Μπλίνκεν – Τι συζήτησαν με Χριστοδουλίδη
Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Έκτακτη στάση στην Κύπρο από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος μεταβαίνει στην Άγκυρα. Νωρίτερα βρέθηκε και στη Δυτική Όχθη. Μεσανατολικό και θαλάσσιο διάδρομο τα δύο θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην Κύπρο μετέβη εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο, στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρεται, “συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται”.

“Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ” σημείωσε.

Στη συνάντηση, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

“O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε προσγειωθεί στη Λάρνακα. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, “μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας”.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στη Δυτική Όχθη, σε ακόμα μία αιφνιδιαστική επίσκεψη, όπου είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Εν συνεχεία, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα, όπου αύριο, Δευτέρα (06/11) θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα