Εκτός Mercosur η Βενεζουέλα μετά τις τελευταίες πολιτικές αναταραχές

Εκτός Mercosur η Βενεζουέλα μετά τις τελευταίες πολιτικές αναταραχές
Heads of state from left to right; Chile's President Michelle Bachelet; Uruguay's President Tabare Vazquez; Brazil's President Michel Temer; Argentina's President Mauricio Macri; Paraguay's President Horacio Cartes and Bolivia's President Evo Morales, pose for a group photo at the Mercosur Summit in Mendoza, Argentina, Friday, July 21, 2017. Pictured in the back row is Colombia's Tourism and Industry Minister Maria Claudia Lacouture. (AP Photo/Marcelo Ruiz) AP

Οι χώρες της Mercosur αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής του Καράκας κάνοντας λόγο για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν σήμερα να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ανακοίνωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερική.

Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο

«Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Βενεζουέλα έχει ήδη τεθεί στο περιθώριο της κοινής αγοράς των χωρών της Νότιας Αμερικής από τον Δεκέμβριο, για εμπορικούς λόγους. Όμως η επίκληση της ρήτρας περί διάρρηξης της δημοκρατικής τάξης έχει ως στόχο να ενισχύσει τις πολιτικές συνέπειες του αποκλεισμού.

Το πρωτόκολλο της Ουσουάια

Η ρήτρα αυτή, που ονομάζεται «πρωτόκολλο της Ουσουάια» δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μία φορά στο παρελθόν, το 2012, κατά της Παραγουάης μετά την καθαίρεση του προέδρου Φερνάντο Λούγο. Στην πράξη, η αναστολή δεν σημαίνει αποκλεισμό από την Mercosur, αλλά οι συνέπειές της είναι μεγαλύτερες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ως σήμερα. «Η αναστολή δεν θα αρθεί… παρά μόνο όταν τα άλλα μέλη του οργανισμού θα θεωρήσουν ότι η δημοκρατική τάξη έχει αποκατασταθεί πλήρως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της αναστολής «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».

Η mercosur είναι μια ένωση κρατών στη Λατινική Αμερική με μέλη τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και συνεργαζόμενες χώρες τις Βολιβία, Χιλή, Περού, Κολομβία, Ισημερινό και παρατηρητές τις Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Σκοπός της είναι η ελέυθερη αγορά και μετακίνηση αγαθών, συναλλάγματος και πολιτών. Ιδρύθηκε το 1991 και έκτοτε εξελίχθηκε σε πιο υψηλό βαθμό ενοποίησης.

Μαδούρο: Ποτέ δεν θα αποκλειστούμε από τη Mercosur

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποκλεισθεί «ποτέ» από τη Mercosur, παρά την απόφαση που ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν για την πολιτική αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

«Η Βενεζουέλα δεν θα αποκλεισθεί από την Mercosur. Ποτέ. Η ψυχή μας, η καρδιά μας, η ζωή μας είναι Mercosur», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής ο Μαδούρο, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι απόπειρες της κυβέρνησης της Βραζιλίας («υποκινητές πραξικοπημάτων») και της κυβέρνησης της Αργεντινής (εξαθλιωμένοι) προορίζεται είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα