Εκβιασμός δημάρχου στη Γαλλία: Αρνείται να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα, αν δεν καταδώσουν ο ένας τον άλλο

Εκβιασμός δημάρχου στη Γαλλία: Αρνείται να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα, αν δεν καταδώσουν ο ένας τον άλλο
Ταραχές στη Γαλλία AP Photo/Aurelien Morissard

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο δήμαρχος της πόλης Σεν Γκρατιέν κάλεσε τους κατοίκους να δώσουν τα ονόματα όσων ενεπλάκησαν στα επεισόδια και προκάλεσαν καταστροφές. Τι αναφέρει στην επιστολή του.

Συνεχίζεται ο πολιτικός αναβρασμός στη Γαλλία στον απόηχο των ταραχών στα προάστια που ακολούθησαν το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για “αποκατάσταση της τάξης” επισκεπτόμενος τους δήμους που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις ταραχές, πραγματοποιώντας συναντήσεις με δημάρχους των περιοχών. Ωστόσο η σύμπνοια μεταξύ κεντρικής διοίκησης και δήμων δεν θεωρείται δεδομένη, όπως στην περίπτωση της πόλης Σεν Γκρατιέν.

Ο δεξιός δήμαρχος της πόλης, Ζυλιέν Μπακάρ, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση με επιστολή του στους κατοίκους, καλώντας τους να καταδώσουν τους συμπολίτες τους που έκαναν επεισόδια.

Όπως είπε, είναι διατεθειμένος να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα κτίρια στη συνοικία Ραγκουενέτ μόνο υπό τον όρο ότι οι κάτοικοι θα καταγγείλουν ο ένας τον άλλον.

“Μέχρι να έχουμε τα ονόματα, δεν θα γίνει κανένα έργο ανοικοδόμησης. Το όριο ανοχής έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό “, έγραψε ο δήμαρχος σε επιστολή που απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής σύμφωνα με τη Le Parisien και τους ζητά να “κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που διαθέτουν”. “Τώρα η ουδετερότητα θεωρείται συνενοχή” είπε στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης 6 Ιουλίου δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Μόνο 20 άτομα συνελήφθησαν και ο αριθμός των περιστατικών που καταγράφηκαν είναι μειωμένος, όπως επισημαίνουν οι αρχές.

“Η τάξη αποκαταστάθηκε” δηλώνει ο Μακρόν

«Η τάξη αποκαταστάθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόμενος σήμερα Πέμπτη το δημαρχείο της πόλης Πο, όπου συναντήθηκε με εκλεγμένους εκπροσώπους της περιοχής. Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: “Βιώσαμε όλοι μια σημαντική στιγμή στη ζωή του έθνους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Η πρώτη απάντηση είναι η τάξη, η ηρεμία και η αρμονία και στη συνέχεια πρέπει να εργαστούμε για τις βαθύτερες αιτίες αυτού που συνέβη”.

“Θα λάβουμε ορισμένες αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες εβδομάδες”, ανέφερε εν συνεχεία, ο Mακρόν σημειώνοντας ότι ο γαλλικός λαός είναι “σοκαρισμένος” και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δράσει με “αυστηρότητα και αποφασιστικότητα”. “Είναι ζήτημα οικονομικών πόρων; Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση”, συνέχισε, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι αστυνομικές αρχές τις πρόσφατες ταραχές.

“Η χθεσινή νύχτα έδειξε ότι η κατάσταση έχει επανέλθει λίγο πολύ στο φυσιολογικό”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις ταραχές. “Παραμένουμε, φυσικά, σε εξαιρετική επαγρύπνηση, μειώνοντας πολύ σταδιακά τα μέτρα ασφαλείας”, πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι είναι “αποφασισμένη να μην υπάρξει καμία ατιμωρησία για τους δράστες αυτής της βίας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα