Έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας επιδιώκει η Μαδρίτη

Έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας επιδιώκει η Μαδρίτη
Protesters gather in support of Catalan officials that were arrested at the courthouse in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 22, 2017. A demonstration against police raids and arrests of officials as part of a crackdown on a planned Catalan independence referendum has ended after those arrested were released. Banners reads in Catalan: "We vote to be free". (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Οι Καταλανοί επιμένουν στην κανονική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την στιγμή που η κατάσταση στην Ισπανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις χώρες της Ε.Ε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν θέσει υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης την καταλανική αστυνομία, προκειμένου να εμποδίσουν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, η εντολή αυτή δόθηκε προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών.

Ο συνταγματάρχης Diego Pérez de los Cobos έχει τεθεί επικεφαλής των καταλανικών και εθνικών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, ενώ οι Καταλανικές αρχές αντιτίθενται στην κίνηση αυτή λέγοντας πως πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση.

Χιλιάδες αστυνομικοί στέλνονται στην Καταλονία για να μπλοκάρουν το δημοψήφισμα, το οποίο, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, είναι παράνομο, όμως οι καταλανικές αρχές επιμένουν πως θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, η εντολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Χοακίν Φορν, η καταλανική κυβέρνηση δεν “ανέχεται αυτή την παρέμβαση” στην τοπική αστυνομία.

“Η καταλανική κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την παρέμβαση του κράτους, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια στην Καταλονία”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας δεν πρόκειται να παραδώσει τα καθήκοντά του”.

Ανησυχία στην ΕΕ

Τις έντονες ανησυχίες τους για ενδεχόμενη κλιμάκωση στην κρίση που έχει προκληθεί στην Ισπανία διατυπώνουν Ευρωπαίοι εταίροι.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για εσωτερική διαμάχη, τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα δικαστήρια στη Μαδρίτη ασκούν δριμεία επίθεση στις  αρχές της Καταλονίας, με την κατηγορία ότι αψηφούν τη συνταγματική απαγόρευση της απόσχισης.

Η επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ότι οι Ισπανοί πρέπει να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους.

 Ωστόσο, η αστυνομία συνεχίζει τις συλλήψεις εκλεγμένων αξιωματούχων της Καταλονίας, προκαλώντας ανησυχία σε Ευρωπαίους αξιωματούχους υπό το φόβο ότι τα περιστατικά αυτά ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη με διάφορους τρόπους.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επανέλαβε αυτή τη γραμμή μέσω εκπροσώπου της, όταν ρωτήθηκε από το Reuters, αν είχε επικοινωνήσει για τα εν λόγω περιστατικά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Τόνισε, ακόμη, ότι αποτελεί «εσωτερικό θέμα της Ισπανίας». Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Καγκελάριος ανέφερε στον κ. Ραχόι ότι το Βερολίνο «έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ισπανία».

«Ο Ραχόι έχει ρίξει λάδι στη φωτιά. Έκανε ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε στο Reuters η Ska Keller.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Καταλονίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο το λεγόμενο δόγμα «Πρόντι». Το δόγμα αυτό αναφέρει ότι το κράτος που αποχωρεί θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ένωση και θα μπορούσε, στη συνέχεια, να επανέλθει μόνο, αν έχει αποκτήσει ανεξαρτησία, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο του κράτους μέλους που εγκατέλειψε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι πλούσιες «περιφερειακές παραδόσεις» δεν πρέπει να μετατραπούν σε «στοιχεία διαχωρισμού και κατακερματισμού της Ευρώπης».

Εξαιτίας των περιορισμών που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Επιτροπή παραμένει ουδέτερη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρέχει τη στήριξή του στη Μαδρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Aντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η παραβίαση του συντάγματος της Ισπανίας αποσκοπούσε στο να υπονομεύσει τη νομική βάση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρόκειται για σκληρή γραμμή. Αντίθετα είναι δημοκρατική και νόμιμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Antonio Lopez-Isturiz, σημειώνοντας ότι οι Καταλανοί ψήφισαν το Σύνταγμα το 1978.

Πληροφορίες:BBC, ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Manu Fernandez

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα