Ελενα Κουντουρά: Υιοθετήθηκαν από την Ευρωβουλή οι θέσες της για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο

Ελενα Κουντουρά: Υιοθετήθηκαν από την Ευρωβουλή οι θέσες της για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο
Έλενα Κουντουρά AP

Υιοθετήθηκαν οι θέσεις της Έλενας Κουντουρά, εισηγήτριας της LEFT στη νομοθετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Οι κρίσιμες θέσεις και προτάσεις που διαμόρφωσε και κατέθεσε η Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια εκ μέρους της πολιτικής ομάδας The Left, υιοθετήθηκαν στη νομοθετική έκθεση- ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Έμφυλη Βία στο Διαδίκτυο» που υπερψηφίστηκε με 513 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 58 αποχή.

Μάλιστα μία από τις θέσεις της Έλενα Κουντουρά, που αφορά στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα στην Ελλάδα του revenge porn, υιοθετήθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος, και αφορά στην αναγνώριση ότι «η σεξουαλική κακοποίηση με τη χρήση εικόνων και οι ιστότοποι στους οποίους οι εικόνες αυτές διαδίδονται, αποτελούν εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης τη θέση της ότι «οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης με χρήση εικόνων μπορεί να είναι

– σεξουαλικού χαρακτήρα, καθώς η σεξουαλική συνεύρεση καταγράφηκε και/ή διαδόθηκε χωρίς συγκατάθεση,

– ψυχολογικού, όσον αφορά τον αντίκτυπο στα θύματα της δημοσιοποίησης της ιδιωτικής ζωής,

– και οικονομικού, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση με χρήση εικόνων θέτει σε κίνδυνο το ισχύον και το μελλοντικό καθεστώς απασχόλησης των θυμάτων.»

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι καμία πολιτική πρόταση δεν θα είναι αποτελεσματική αν η έμφυλη βία στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπιστεί ως την προέκταση της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου.

“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το τι είναι η βία στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει κατάλληλη ευρωπαϊκή νομοθεσία που να την αντιμετωπίζει. Υπάρχουν αρκετά νομοθετικά κενά και τα κράτη- μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές που δεν καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Έλενα Κουντουρά επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει άμεσα μία ολιστική οδηγία για την καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας, ενώ με την έκθεση αυτή ζητά την υιοθέτηση ενός κοινού ορισμού για το έγκλημα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και την ποινικοποίησή της από όλα τα κράτη μέλη με τη θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων.

Ακόμη, ζητείται να θεσπιστούν ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και επαρκούς προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων. Όπως επίσης να διασφαλιστεί η υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών, ιδιαίτερα του προσωπικού της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης για την εξάλειψή της.

Με βάση τις θέσεις της Έλενας Κουντουρά που υιοθετήθηκαν, καλείται η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση ώστε:

· Να οριστεί και να υιοθετηθεί εναρμονισμένος ορισμός της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, που θα διευκολύνει την ανάλυση των διαφόρων μορφών βίας στο διαδίκτυο και την καταπολέμηση του φαινομένου.

· Να αξιολογηθεί επαρκώς ο αντίκτυπος που έχει στα θύματα η έμφυλη βία στο διαδίκτυο και να εξεταστούν οι μηχανισμοί άσκησης βίας, ώστε να διασφαλισθεί η προσφυγή, η λογοδοσία και η πρόληψη.

· Να μπει τέλος στη βιομηχανία της πορνογραφίας που στηρίζεται στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τον βιασμό και άλλες μορφές επιθέσεων και βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

· Να μπει τέλος στις επικίνδυνες και κακόβουλες χρήσεις της τεχνολογίας των deepfakes (πλαστών φωτογραφιών και βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης) που χρησιμοποιείται συχνά για την παρενόχληση, τη διαπόμπευση και τον εκβιασμό των γυναικών.

· Να αναγνωριστεί ότι η σεξουαλική κακοποίηση με τη χρήση εικόνων και οι ιστότοποι στους οποίους οι εικόνες αυτές διαδίδονται, αποτελούν εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας.

· Να συμπεριληφθούν οι μισογυνιστικές επιθέσεις στα εγκλήματα μίσους και αντίστοιχα o μισογυνισμός στις μορφές της ρητορικής μίσους.

· Να διαμορφωθεί ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τη βία κατά των γυναικών σε καιρούς κρίσης και να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες προστασίας για τα θύματα ως «βασικές υπηρεσίες» στα κράτη μέλη.

· Να μπει τέλος στην ατιμωρησία για όσους διαπράττουν πράξεις έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

· Να εξασφαλιστούν πόροι για εκστρατείες ευαισθητοποίησης των γυναικών και των κοριτσιών, σχετικά με τρόπους εξασφάλισης των λογαριασμών και των επικοινωνιών τους, την προειδοποίησή τους σχετικά με πιθανούς δράστες παρενόχλησης και επιθέσεων και την ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους και τους τρόπους αναζήτησης βοήθειας.

· Να διασφαλιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών στην καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο λόγω φύλου (ειδικά των αρχών δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου).

· Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία, στήριξη και αποκατάσταση για τα θύματα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

· Να θεσπιστεί ένα αξιόπιστο σύστημα τακτικής συλλογής στατιστικών εναρμονισμένων, αναλυτικών και συγκρίσιμων δεδομένων σε όλη την ΕΕ για την έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένης της βίας στο διαδίκτυο, κάνοντας πλήρη χρήση των ικανοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης των οργανισμών και αρχών FRA, EIGE, Eurostat, Europol και ENISA.

· Να σταματήσει στα ΜΜΕ η απεικόνιση έμφυλων στερεοτύπων, σεξιστικού περιεχομένου και σεξιστικής διαφήμισης.

· Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας (ΤΠΕ) μέσω των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων δράσης ή των πολιτικών για το φύλο, καθώς και η επαγγελματική τους κατάρτιση στους τομείς STEM (επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών).

Επιπλέον, με τροπολογία της Έλενας Κουντουρά, η έκθεση καλεί το Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως την κύρωση από την ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και να εξασφαλίσει την καθολική κύρωση και εφαρμογή της από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συμπεριλήφθηκαν ακόμη στην έκθεση τα επίσημα στοιχεία οργανισμών που αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες και τα παιδιά στο διαδίκτυο:

· Mία στις δέκα γυναίκες έχουν ήδη βιώσει κάποια μορφή βίας στον κυβερνοχώρο από την ηλικία των 15 ετών (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, FRA).

· Τουλάχιστον 12,5 % των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού (που υφίσταται ένας στους δύο μαθητές ηλικίας 13-15 ετών) λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι οι νέοι συνδέονται σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μικρότερη ηλικία (Συμβούλιο της Ευρώπης). Τα κορίτσια υπόκεινται σε διπλάσιο βαθμό σε παρενόχληση σε σχέση με τα αγόρια (UNICEF).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα