ΕΛΙΑΜΕΠ – Παπαστράτος: Πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών

Διαβάζεται σε 6'
Ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις
Ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις Associated Press

Η κρισιμότητα της Άμυνας και της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον επί τάπητος σε ανοικτή συζήτηση.

Η «Άμυνα και Ασφάλεια της Ε.Ε. σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον» ήταν το θέμα της τέταρτης συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, την Τρίτη 4 Ιουνίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Σωτήρης Σέρμπος (Νέα Δημοκρατία), Γιώργος Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Αγάθη-Ρόζα Βρεττού (ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά) και Αντώνιος Νέστορας, (ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ). Συντονιστής της συζήτησης, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ, ήταν ο δημοσιογράφος, Απόστολος  Μαγγηριάδης.

Ο κύριος Σέρμπος αρχικά υποστήριξε ότι η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη στα ζητήματα ασφαλείας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και πως ήταν λάθος της Ευρώπης να θεωρήσει ότι ένας πόλεμος στην περιοχή ήταν σχεδόν απίθανο να συμβεί. Ακόμα, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε πως δεν μπορεί να αποσυνδεθεί το κομμάτι της οικονομίας από εκείνο της ασφάλειας. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι προκειμένου να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερο ρόλο πρέπει ως Ευρωπαίοι να είμαστε σε θέση να τον αναλάβουμε επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το σενάριο της στρατηγικής αυτονομίας είναι “ουτοπικό” και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Εν συνεχεία, ο κύριος Μαγγηριάδης τον ρώτησε για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πιθανότητα η κυρία Μελόνι να υποστηρίξει την υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τότε ο κύριος Σέρμπος ανέφερε ότι η  τελευταία έχει αλλάξει την ρητορική της και ότι έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις της κεντροδεξιάς.

κύριος Τσίπρας υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει αμυντική ένωση  πριν η Ε.Ε. κάνει βήματα προς την στρατηγική αυτονομία και ειδικότερα προς την απόκτηση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η σημερινή συζήτηση για Κοινή  Άμυνα αφορά περισσότερο την ενίσχυση της θέσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και της Γαλλίας στο γεωπολιτικό «παιχνίδι». Ακόμα, όσον αφορά τον ρόλο της Ε.Ε. ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ένωση πρέπει να αποκτήσει έναν διακριτό ρόλο που θα της επιτρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της έναντι των ΗΠΑ. Αντί αυτού, η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται μαζί τους, γιατί τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ελίτ εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, χωρίς όμως η στάση αυτή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και της στρατηγικής αυτονομίας.

Επιπροσθέτως, ερωτώμενος από τον κύριο Μαγγηριάδη σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς απάντησε, πως η τελευταία κερδίζει έδαφος λόγω της έλλειψης αντιλόγου που θα μπορούσε να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο. Σημείωσε δε ότι η ακροδεξιά έχει τη δυνατότητα να ασκεί ανέξοδη κριτική, αφού δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ευρώπης.

Η κυρία Βρεττού, στην αρχική της τοποθέτηση, ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ταχύτερη εξωτερική πολιτική και ότι αποτελεί σημείο προβληματισμού το κατά πόσο η στρατιωτική βιομηχανία μπορεί να εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι κοινωνικές πολιτικές της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υψηλές χρηματοδοτήσεις. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ίδια, σε περίπτωση επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία υπάρχει κίνδυνος ο ρόλος της Ελλάδας να περιοριστεί στο να παρέχει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς, στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η Ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να είναι όσο πιο διεκδικητικοί γίνεται. Όσον αφορά πιθανή υποστήριξη της κυρίας Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), σημείωσε ότι οι θέσεις του ΕΛΚ στο μεταναστευτικό είναι κοντινές με εκείνες της ακροδεξιάς και ότι αυτός θα είναι ο κύριος τομέας της συνεργασίας τους.

Εν συνεχεία, ρωτήθηκε από τον κύριο Μαγγηριάδη με ποια θέματα θα ασχοληθεί στην περίπτωση που εκλεγεί. Η κυρία Βρεττού απάντησε ότι θα ασχοληθεί με το κοινωνικό κράτος και συγκεκριμένα με τα ζητήματα υγείας.

Ο κύριος Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι πιθανή αύξηση των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να εντάσσεται στο σενάριο οικοδόμησης ενός πλαισίου στρατηγικής αυτονομίας και όχι σε αυτό που θέλει την Ε.Ε. προπύργιο του ΝΑΤΟ. Ακόμα, επεσήμανε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το κατά πόσο η στρατιωτική οικονομία μπορεί να αποτελέσει τομέα ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως η στροφή σε ένα τέτοιο μοντέλο θα παράξει πολέμους και εντάσεις. Επιπλέον, ανέδειξε τα οικονομικά θέματα ως ζητήματα ασφαλείας που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στην Ε.Ε. την στρατηγική της αυτονομία, ενώ, παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής, καταλήγοντας ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τη βιομηχανική της πολιτική. Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην άκρα δεξιά υποστήριξε ότι η ψήφος που λαμβάνει είναι τιμωρητική και ότι παρατηρείται κανονικοποίηση της ρητορικής τους.

Ύστερα, στο σχετικό ερώτημα που του απηύθυνε ο κύριος Μαγγηριάδης  διευκρίνισε ότι η Νέα Αριστερά θα ενταχθεί στους Ευρωπαίους Αριστερούς.

Τέλος, ο κύριος Νέστορας σχολίασε πως η αμυντική ένωση είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα, καθώς αν θέλει η Ε.Ε. να διαδραματίσει ανεξάρτητο γεωπολιτικό ρόλο δεν μπορεί να εξαρτάται από τρίτους για την ασφάλειά της.  Ακόμα, σημείωσε ότι χρειάζεται σε βάθος χρόνου να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τη Ρωσία, αφού δεν νοείται Ευρώπη χωρίς αυτή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφού θα φανεί ως νομιμοποίηση από την Ε.Ε. της εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, σε ερώτηση που του απηύθυνε ο κύριος Μαγγηριάδης σχετικά με το εάν θα μπορούσε η Ε.Ε. να αποκτήσει κάποιον διακριτό ρόλο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, απάντησε ότι θα μπορούσε η Ένωση να αποκτήσει ένα ρυθμιστικό ρόλο και να γίνει ένας τρίτος πόλος ισχύος, μόνο εάν δημιουργήσει κοινές αμυντικές δομές.

To ΕΛΙΑΜΕΠ με τη συνδρομή της Παπαστράτος, εταιρείας που διαχρονικά πράττει ως υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κινητοποιηθούν και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Με το πέρας των ευρωπαϊκών εκλογών, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 20 Ιουνίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος πανευρωπαϊκά με τη συμμετοχή του Θανάση Κοντογεώργη (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ), του Κώστα Ζαχαριάδη (Επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), του Δημήτρη Μάντζου (Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής), της Έφης Αχτσιόγλου (Βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς), της Άννυ Ποδηματά (πρώην ευρωβουλεύτρια) και του Λουκά Τσούκαλη (Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα