“Ελιγμοί” του Χάντερ Μπάιντεν να αποφύγει τη δίκη για φοροδιαφυγή

Διαβάζεται σε 3'
Χάντερ Μπάιντεν
Χάντερ Μπάιντεν AP Photo Jae C. Hong

Ο Χάντερ Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει τη δίκη του για φοροδιαφυγή στο Λος Άντζελες, αποδεχόμενος την κατηγορία χωρίς να δηλώσει ένοχος.

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του Αμερικανού προέδρου, πρότεινε να αποδεχτεί την καταδίκη του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο να συνομολογήσει την ενοχή του, με έναν ασυνήθιστο νομικό ελιγμό, που απορρίφθηκε αμέσως από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο δικαστής που προεδρεύει στην υπόθεση θα δεχτεί την πρόταση του Χάντερ Μπάιντεν ή αν θα προχωρήσει στην εκδίκασή της. Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν ενοχλητικές λεπτομέρειες για την ιδιωτική ζωή του γιου του Δημοκρατικού προέδρου, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Χάντερ είχε προηγουμένως δηλώσει αθώος στην κατηγορία ότι επί μία δεκαετία δεν κατέβαλε φόρους ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων ενώ δαπανούσε τεράστια ποσά σε ναρκωτικά, ιερόδουλες και πολυτελή αντικείμενα. Του ασκήθηκε δίωξη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας διευρυμένης έρευνας για τις οικονομικές και επιχειρηματικές δοσοληψίες του.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η επιλογή των ενόρκων, ο Χάντερ Μπάιντεν πρότεινε να επικαλεστεί τη λεγόμενη «δήλωση Άλφορντ», δηλαδή να αποδεχτεί εθελοντικά την καταδίκη του, αρνούμενος ταυτόχρονα τη βασιμότητα της κατηγορίας.

Οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν στη δικαστική αίθουσα δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται αυτή τη «δήλωση Άλφορντ». Αυτού του είδους οι «ωφελιμιστικές δηλώσεις» συνήθως συμφωνούνται εκ των προτέρων, κατόπιν διαπραγματεύσεων, επειδή οι εισαγγελείς πρέπει να λάβουν έγκριση από τους ανωτέρους τους για να τις δεχτούν. Οι εισαγγελείς σε αυτήν την περίπτωση εμφανίστηκαν σε σύγχυση.

«Δεν μας είναι ξεκάθαρο τι προσπαθεί να κάνει», είπε ένας από αυτούς στον δικαστή Μαρκ Σκάρσι.

Εάν ο Σκάρσι αποδεχτεί τη δήλωση του Χάντερ Μπάιντεν, δεν πρόκειται να διεξαχθεί δίκη.

Ο Χάντερ, που έχει παραδεχτεί ότι αγωνιζόταν επί χρόνια με τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, κατηγορείται ότι δεν πλήρωνε φόρους μεταξύ 2016-19 ενώ την ίδια περίοδο ξόδευε αλόγιστα «σε ναρκωτικά, συνοδούς, πολυτελή ξενοδοχεία, εξωτικά αυτοκίνητα, ρούχα και άλλα αντικείμενα». Στη δίκη θα μπορούσαν επίσης να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες από τη δουλειά του στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma και σε άλλες, την εποχή που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος αρνείται ότι ενεπλάκη σε ύποπτες δοσοληψίες και οι έρευνες που διεξήχθησαν σε βάρος του από το Κογκρέσο δεν βρήκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον πατέρα του.

Ο 54χρονος Χάντερ Μπάιντεν κρίθηκε ένοχος το καλοκαίρι επειδή είπε ψέματα όσον αφορά τον εθισμό του στα ναρκωτικά προκειμένου να αγοράσει ένα όπλο, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα στην Πολιτεία του Ντέλαγουερ. Η ποινή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Στην υπόθεση της φοροδιαφυγής για την οποία κατηγορείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι εκείνη η περίοδος ήταν «χαοτική» για τον ίδιο, λόγω του εθισμού του και του θανάτου του αδελφού του, του Μπο, από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ο Χάντερ, που δηλώνει ότι είναι «καθαρός» από το 2019, έχει ήδη πληρώσει τους φόρους που όφειλε, καθώς τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί.

Εάν τελικά διεξαχθεί η δίκη του στο Λος Άντζελες, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 17 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα