Έλληνας επιχειρηματίας στη ‘μαύρη λίστα’ του Πούτιν
Η Ρωσία εξέδωσε μια λίστα με 89 προσωπικότητες της Ευρώπης που θεωρεί ανεπιθύμητους και στους οποίους απαγορεύει την είσοδο εντός των συνόρων της. Ανάμεσά τους και Έλληνας επιχειρηματίας και στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου
- 30 Μαΐου 2015 21:57
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδιδε την Παρασκευή μια λίστα, τη μαύρη λίστα όπως την αποκαλούσε, με προσωπικότητες της Ευρώπης που θεωρούνται ανεπιθύμητοι από τη Μόσχα και ως εκ τούτου δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. Για κάποιες ώρες πολλοί αναρωτιόνταν αν πράγματι η ρωσική ομοσπονδία έχει αποστείλει στις πρεσβείες των Ευρωπαϊκών κρατών μελών της ΕΕ μια τέτοια λίστα, κάτι που επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ρώσος πρόξενος για την ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιχώφ. Σύντομα η λίστα διέρρευσε στα ξένα ΜΜΕ και κάπως έτσι τη δημοσίευσε και η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής Liberation.
Ανάμεσα στα πρόσωπα διακρίνουμε τον ηγέτη των Οικολόγων Ντανιέλ Κον Μπεντιτ, τον ηγέτη των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη Γκι Φερχόφσταφ και άλλες προσωπικότητες από το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών. Στ λίστα όμως υπάρχει και ένας Έλληνας, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Μαργέλλος, στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο κ. Μαργέλλος δραστηριοποιείται στην Ελβετία, όπου και έχει συστήσει ένα επενδυτικό fund, την IJ Partners, που διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια. Στην εταιρία συμμετέχει σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Χοσέ Μαρία Φιγκουέρες, επίσης στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου (συμμετέχει στην συμβουλευτική επιτροπή του ινστιτούτου i4censeμε θέμα την πράσινη ανάπτυξη που ίδρυσε ο Αντρίκος Παπανδρέου).
Δείτε το όνομά του στη λίστα, στο νο, 47.
Ο Μαργέλλος και η οικογένεια Παπανδρέου
Ο Θεόδωρος Μαργέλλος έχει εμφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια αρκετές φορές στο προσκήνιο, αφού είναι στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και ένας από τους επιχειρηματίες που μοιάζουν να ανδρώθηκαν επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Μαργέλλος ως εκπρόσωπος της εταιρίας “Γκρανομάρ” το 1989, είχε εμπλακεί στην υπόθεση του σκανδάλου της ελληνοποίησης καλαμποκιού από τη Γιουγκοσλαβία. Όπως φαίνεται, η εταιρία αυτή είχε μεσολαβήσει για την πώληση καλαμποκιού από τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο θα βαφτιζόταν ελληνικό, προκειμένου να πάρει τις επιδοτήσεις που προέβλεπε τότε η αγροτική πολιτική της ΕΟΚ. Δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας από τις 9 Οκτωβρίου του 1990 αναφέρει πως “η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναβλήθηκε, λόγω ασθένειας του κατηγορούμενου Θ. Μαργέλλου”. Αργότερα ο Έλληνας επιχειρηματίας θα απαλλαχθεί των κατηγοριών με βούλευμα.
Τα δημοσιεύματα για τη σχέση του με την οικογένεια Παπανδρέου πολλά, ώσπου το όνομά του να εμφανιστεί και πάλι στις ελληνικές εφημερίδες λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Ο Πάνος Καμμένος, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2011, είχε αναφέρει το όνομά του στην υπόθεση των cds του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όπως ισχυρίστηκε τότε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μαργέλλος, επωφελούμενος της φιλικής σχέσης με τον πρωθυπουργό, γνώριζε την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Αγόρασε λοιπόν CDS από το ΤΤ, στοιχημάτισε στην πτώχευση της Ελλάδας και έτσι προκάλεσε την άνοδο της τιμής τους.
Πάντως, ο επιχειρηματίας απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Καμμένου δήλωνε πως ούτε η εταιρία του, ούτε κάποιο στέλεχος προέβησαν σε αγορές ελληνικών ομολόγων. Επίσης δεν αγοράστηκε ποτέ κανένα cds για λογαριασμό πελατών και ποτέ η εταιρία δεν θα συμβούλευε αγορά cds επί ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, τότε ο κ. Μαργέλλος είχε επιφυλαχθεί κάθε νόμιμου δικαιώματός του και διεμήνυε πως θα κινηθεί νομικά κατά του Πάνου Καμμένου.
Παραμένει πάντως η απορία, ποια η σχέση του Έλληνα επιχειρηματία με τη Ρωσία και τι είναι εκείνο που τον έβαλε στο “μάτι” του Πούτιν και κατ’ επέκταση στην περιβόητη πλέον λίστα της ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
Πηγή: Liberation/ Ελευθεροτυπία