Έλον Μασκ: Μετά την παρέμβασή του για την Ουκρανία, προτείνει ειρηνευτική λύση σε Κίνα – Ταϊβάν
Την παράδοση μέρους της κυριαρχίας της Ταϊβάν στο Πεκίνο προτείνει ο Έλον Μασκ ως λύση της διαμάχης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τι αναφέρουν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.
- 08 Οκτωβρίου 2022 12:37
Λίγες ημέρες αφότου πρότεινε τη δική του εκδοχή ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που προκάλεσε την οργή του Κιέβου, ο Έλον Μασκ φαίνεται να μη σταματά εκεί, και να προτείνει “λύση” και για τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Η πρότασή του, ανάλογης φιλοσοφίας, αφορά στην παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.
“Η σύστασή μου … θα ήταν να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που θα είναι λογικά αποδεκτή, πιθανώς δεν θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους”, δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (9/8) όπως μεταδίδει το Reuters.
“Και είναι δυνατόν, και νομίζω ότι μάλλον, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια ρύθμιση που θα είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ“, ανέφερε ο Μασκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Ο Μασκ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, όπου η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, η Tesla έχει ένα μεγάλο εργοστάσιο στη Σαγκάη.
Το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μία από τις επαρχίες του, έχει εδώ και καιρό ορκιστεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πετύχει. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της.
Η Κίνα έχει προσφέρει στην Ταϊβάν ένα μοντέλο αυτονομίας “μία χώρα, δύο συστήματα” παρόμοιο με αυτό που έχει το Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτό έχει απορριφθεί από όλα τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει καμία δημόσια υποστήριξη, ειδικά μετά την επιβολή από το Πεκίνο ενός σκληρού νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πόλη το 2020.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Μασκ το Σάββατο.
Ο Wang Ting-yu, ανώτερος νομοθέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του κοινοβουλίου, καταφέρθηκε εναντίον του Μασκ στη σελίδα του στο Facebook.
“Οι μεμονωμένες ανεξάρτητες εταιρείες δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την ιδιοκτησία τους ως αστείο”, δήλωσε. “Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να προσπερνούν τις δημοκρατικές ελευθερίες, την κυριαρχία και τον τρόπο ζωής 23 εκατομμυρίων Ταϊβανέζων; Δεν είναι αποδεκτό για την Ουκρανία και η Ταϊβάν σίγουρα δεν θα το επιτρέψει”.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφάλειας στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι “ο Μασκ πρέπει να βρει έναν πολιτικό σύμβουλο με καθαρό μυαλό“.
“Ο κόσμος έχει δει ξεκάθαρα τι συνέβη στο Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. “Η οικονομική και κοινωνική ευρωστία στο Χονγκ Κονγκ τελείωσε απότομα υπό την ολοκληρωτική διακυβέρνηση του Πεκίνου”.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Μασκ, δήλωσε ότι η Ταϊβάν αποτελεί “εσωτερική υπόθεση”, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να τηρεί την αρχή της ειρηνικής επανένωσης, ενώ θα “συντρίψει αποφασιστικά” τον ταϊβανέζικο αυτονομισμό.
Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων παραδόσεων της Tesla πέρυσι. Ο Μασκ δήλωσε ότι η Κίνα ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσφέρει εκεί την υπηρεσία διαδικτύου Starlink της εταιρείας πυραύλων του SpaceX.
Ο Μασκ δήλωσε ότι εκτιμά πως η σύγκρουση για την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη και προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις της όχι μόνο στην Tesla, αλλά και στην κατασκευάστρια εταιρεία iPhone Apple Inc και στην ευρύτερη οικονομία. Στη συνέντευξη δεν αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι παρατηρήσεις αυτές.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει οριστικά την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καθοριστεί η τύχη των εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία και η Ουκρανία να συμφωνήσει στην ουδετερότητα.
Ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το σχέδιό του, προκαλώντας έντονη κριτική από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρότεινε τη δική του δημοσκόπηση στο Twitter γράφοντας: “Ποιος @elonmusk σας αρέσει περισσότερο; Αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία (ή) αυτός που υποστηρίζει τη Ρωσία”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις