Elon Musk: Κατηγορεί την Kομισιόν για απόπειρα δωροδοκίας

Διαβάζεται σε 2'
Elon Musk: Κατηγορεί την Kομισιόν για απόπειρα δωροδοκίας
Ίλον Μασκ 2023 Marcio Jose Sanchez, File/AP Photo

Η Κομισιόν πρότεινε να μην καταλογίσει πρόστιμο με αντάλλαγμα την επιβολή λογοκρισίας στην πλατφόρμα X, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Elon Musk

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε στο X μία μυστική πρόταση: αν προχωρήσουμε κρυφά σε λογοκρισία χωρίς να το πούμε σε κανέναν, δεν θα μας επέβαλαν πρόστιμο. Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν την συμφωνία. Το Χ όχι”, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα συμφερόντων του ο δισσεκατομυριούχος Elon Musk.

Η ανάρτησή του Musk ήρθε μερικές ώρες αφού η Κομισιόν ανακοίνωσε την πιθανότητα επιβολής προστίμου στην πλατφόρμα καθώς αυτή αποτυγχάνει να εναρμονιστεί με το πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΕΕ.Κομισ

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για διαφάνεια σε σχέση με τις διαφημίσεις και την πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας για τους ερευνητές.

“Το Χ έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές“, προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Τιερί Μπρετόν.

Η προειδοποίηση είναι η πρώτη στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο για την προστασία των χρηστών από επικίνδυνο περιεχόμενο.

Η προειδοποίηση μπορεί να καταλήξει τους επόμενους μήνες σε οριστική απόφαση περί μη συμμόρφωσης, αν η εταιρεία δεν διορθώσει τα διαπιστωμένα ελαττώματα, και στην συνέχεια σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων το ύψος των οποίων μπορεί να φθάσει το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών του Χ.

Μεταξύ των αιτιών των προστίμων από την Επιτροπή αναφέρεται και το μπλε τικ των πιστοποιημένων χρηστών, που μετά την εξαγορά του Tweeter από τον Musk, μπορεί κάποιος να εξαγοράσει έναντι μικρού αντιτίμου.

Το Χ θεσπίζει και εκμεταλλεύεται το interface για τους ‘πιστοποιημένους λογαριασμούς’ με το ‘μπλε τικ’ κατά τρόπο που δεν αντιστοιχεί στις πρακτικές της βιομηχανίας και εξαπατά τους χρήστες”, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Οποιοσδήποτε μπορεί να καταβάλει συνδρομή για να αποκτήσει ‘πιστοποίηση’, γεγονός που βλάπτει την ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν αποφάσεις ελεύθερες και φωτισμένες για την αυθεντικότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι κακόβουλοι παράγοντες καταχρώνται τις δυνατότητες αυτές”, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Ο Musk στην ανάρτησή του δεν αναφέρει σε τι είδους λογοκρισία του ζητήθηκε να προχωρήσει στην πλατφόρμα του, ούτε δίνει κάποια παραπάνω λεπτομέρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα