“Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι”: Η εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους αναγκαστικά εκτοπισμένους

Διαβάζεται σε 6'
prosfyges
Αφγανοί πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου) 2023 Ebrahim Noroozi/AP Photo

Με το μήνυμα “Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι” στόχος της εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη να μετατραπεί σε ξεκάθαρες δράσεις και λύσεις, μέσα από ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, νομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις πολιτικές.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη πάρει μέρος στην εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο “Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι“, η οποία καλεί τα κράτη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που αναζητούν προστασία μακριά από τον πόλεμο, τη βία και τους διωγμούς.

Η εκστρατεία υλοποιείται σε μια περίοδο που ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το επίπεδο ρεκόρ των 114 εκατομμυρίων, ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου η πρόσβαση στο άσυλο βρίσκεται υπό απειλή λόγω των αυξανόμενων περιοριστικών πολιτικών και των όλο και λιγότερων επιλογών που υπάρχουν για μακροπρόθεσμες λύσεις και επανεγκατάσταση.

Σε ορισμένες περιοχές, το λαϊκίστικο αντι-προσφυγικό κλίμα, η “εξωτερικοποίηση” των διαδικασιών ασύλου, η αύξηση των διακρίσεων και της ξενοφοβίας και οι αυστηρότερες και πιο περιοριστικές πολιτικές εισδοχής προσφύγων απειλούν το δικαίωμα στην αναζήτηση ασφάλειας. Όσο δεν υπάρχουν επαρκείς ασφαλείς και νόμιμες οδοί για την αναζήτηση ασύλου, τόσο περισσότερο δυσκολεύονται οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ασφαλές έδαφος και άλλα δικαιώματα. Έτσι, αναζητώντας ασφάλεια, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να ακολουθήσουν επικίνδυνες διαδρομές με παράτυπα μέσα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Ενώ πολλές χώρες και κοινότητες καλωσορίζουν και προστατεύουν τους πρόσφυγες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν σημαντικά στις νέες κοινωνίες που τους υποδέχονται, ακόμα περισσότερα κράτη θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να σταθούν με αλληλεγγύη σε άλλες χώρες, κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες υποδέχονται τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων παγκοσμίως.

Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τους διωγμούς θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με συμπόνια και καλοσύνη, όχι με εμπόδια, περιορισμούς και διακρίσεις, που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο. Χρειάζονται ασφάλεια και προστασία και είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για να βρει μακροπρόθεσμες λύσεις που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια“, δήλωσε η Elizabeth Tan, Διευθύντρια του Τομέα Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας.

Με το μήνυμα “Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι” στόχος της εκστρατείας είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη να μετατραπεί σε ξεκάθαρες δράσεις και λύσεις, μέσα από ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, νομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις πολιτικές.

Με όχημα τη συγκεκριμένη εκστρατεία η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με άλλους εταίρους και φορείς θα ασκήσει πίεση τα επόμενα τρία χρόνια για νομοθετικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στους εξής τομείς προτεραιότητας:

  • Διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές έδαφος, προστασία από τη βία, όχι άλλοι θάνατοι κατά μήκος των διαδρομών.
  • Διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών και μεταχείρισης των προσφύγων στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της συμπερίληψης.
  • Προσχώρηση στη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, άρση των επιφυλάξεων και καθιέρωση δίκαιων και αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου.
  • Ενίσχυση της πρόσβασης σε βιώσιμες λύσεις, όπως η επανεγκατάσταση και η ένταξη.
  • Επίδειξη αλληλεγγύης και στήριξης στις χώρες και τις κοινωνίες που έχουν υποδεχτεί μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων.

“Παρά τις προκλήσεις στο εσωτερικό τους, πολλά κράτη δείχνουν αξιέπαινη αλληλεγγύη καλωσορίζοντας τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των κοινοτήτων που τους υποδέχονται. Η εκστρατεία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα και να σταθούμε με αλληλεγγύη στο πλευρό εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται, εστιάζοντας στην κοινή μας ανθρωπιά και στη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων”, δήλωσε η Dominique Hyde, Διευθύντρια του Τομέα Εξωτερικών Σχέσεων της Ύπατης Αρμοστείας.

Η εκστρατεία ξεκίνησε εν όψει του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που θα διοργανωθεί από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2023 στη Γενεύη της Ελβετίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση παγκόσμιων ηγετών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διεθνών ιδρυμάτων και άλλων φορέων με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους υποδέχονται. Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες είναι μια ευκαιρία για τα κράτη να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και να βρουν λύσεις που όχι μόνο θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες να ζουν με αξιοπρέπεια αλλά και να ευημερούν και να συνεισφέρουν στις χώρες που τους υποδέχονται.

Η ευθύνη για την υποστήριξη και τη διασφάλιση της προστασίας των προσφύγων πρέπει να είναι επιμερισμένη μεταξύ των κρατών και καμία χώρα δεν πρέπει να επωμίζεται την ευθύνη αυτή μόνη της. Η υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων μπορεί να θέτει υπό εξαιρετική πίεση τους πόρους, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες των χωρών υποδοχής. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός των ανθρώπων λόγω πολέμου, βίας και διωγμών αποτελεί παγκόσμιο ανθρωπιστικό ζήτημα και η διεθνής κοινότητα έχει συλλογική ευθύνη να συνεργαστεί για την εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων για τους ανθρώπους που χρειάζονται ασφάλεια και διεθνή προστασία.

Η εκστρατεία “Ελπίδα Μακριά από το Σπίτι” συνοδεύεται επίσης από μια παγκόσμια έκκληση, την οποία έχουν ήδη υπογράψει ένα εκατομμύριο άνθρωποι. H έκκληση ενθαρρύνει τους πολίτες, τους οργανισμούς και τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρουν θέση και να προσθέσουν το όνομά τους δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητά ασφάλεια μακριά από τον πόλεμο, τη βία και τους διωγμούς.

Η έκκληση θα παραδοθεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες ως ένδειξη της αλληλεγγύης που έχουν εκφράσει άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει παρουσία σε 135 χώρες. Παρέχει σωτήρια βοήθεια και προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ασκεί πίεση για να βελτιωθούν οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες ασύλου, ώστε οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί βίαια να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα, ενώ συμβάλλει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων προκειμένου να μπορούν επιστρέψουν σπίτι τους με ασφάλεια ή να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε μια νέα χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία εκπληρώνει την αποστολή της για την προστασία των προσφύγων σε συνεργασία με τα κράτη και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να βρουν λύσεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα