ΕΜΑ: Αμφιβολίες για 4η δόση στον γενικό πληθυσμό – Επικαιροποίηση εμβολίων ζητά ο ΠΟΥ
ΠΟΥ και ΕΜΑ θεωρούν οτι δεν είναι βιώσιμη στρατηγική ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός. Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητεί να επικαιροποιηθεί η σύνθεση των εμβολίων ωστε να αντιμετωπίζουν την Όμικρον και άλλες μεταλλάξεις.
- 11 Ιανουαρίου 2022 21:08
Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. “Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική”, δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες”, είπε. Όσον αφορά τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ο Μ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 2ης ενισχυτικής δόσης.
Όσον αφορά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο “Comirnaty” για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε ο Μ. Καβαλέρι.
“Ισχυρή ανοσία θα ανοίξει το δρόμο προς την ενδημική φάση”
Για το αν μπαίνουμε σε ενδημική φάση, ο επικεφαλής του ΕΜΑ απάντησε ότι η Όμικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που θα φέρει στην ΕΕ. “Ακόμα κι αν η σοβαρότητα νόσησης είναι χαμηλότερη, δυστυχώς πολλά άτομα θα νοσηλευτούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου κύματος”, ανέφερε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, το γεγονός ότι αυτός ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό – πράγμα που σημαίνει ότι θα επέλθει μια φυσική ενίσχυση στην ανοσία όλων μας που θα είναι σημαντική για να χτιστεί το επιπλέον στρώμα ανοσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδημικότητα.
«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι αφού περάσει αυτό το κύμα από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί στον ιό και θα είχαν μια ισχυρή ανοσία που θα ανοίξει το δρόμο προς την ενδημική φάση», ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι.
ΠΟΥ: Να επικαιροποιηθύν τα εμβόλια
Την ίδια ώρα, επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΕΜΑ, προειδοποίησε οτι η καταπολέμηση της πανδημίας με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική ενώ ζήτησε να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.
Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι «είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν» κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.
«Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών», τονίζουν οι ειδικοί.
«Τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει (…) να προκαλούν ευρεία, ισχυρή και μακράς διαρκείας ανοσοαπόκριση ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μια στρατηγική εμβολιασμού βασισμένη στις επαναλαμβανομένες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων με την αρχική σύσταση είναι απίθανο να είναι η κατάλληλη ή βιώσιμη».
Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα. Σημείωσαν ότι ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να στοχεύει συγκεκριμένα την επικρατούσα παραλλαγή (σήμερα, την Όμικρον) ή να είναι «πολυδύναμο», σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει πολλές παραλλαγές ταυτόχρονα.
Γαλλία: Εξετάζεται 4η δόση σε ηλικιωμένους
Οι γαλλικές επιστημονικές αρχές πάντως μελετούν το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα τρίτης ηλικίας, ακόμη και αν αυτό το θέμα είναι προς το παρόν «πρόωρο», ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
«Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες περίπου στο ίδιο στάδιο σε αυτά τα θέματα, περιμένοντας τη θέση των επιστημονικών αρχών», ανέφερε το υπουργείο σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
Το Ισραήλ άρχισε στις 3 Ιανουαρίου να χορηγεί μια τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εν μέσω μιας εστίας μολύνσεων που συνδέονται με την Όμικρον, την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις