Βρετανία: Ακόμη μια νύχτα χάους από την ακροδεξιά για την επίθεση στο Σάουθπορτ

Διαβάζεται σε 4'
Αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στο Σάντερλαντ της Αγγλίας
Αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις στο Σάντερλαντ της Αγγλίας

Εξαπλώνεται το κύμα ακροδεξιάς βίας στην Αγγλία, όπου για ακόμη μια ημέρα εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, με αφορμή τον θάνατο των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν για ακόμη ένα βράδυ, αυτή τη φορά στο Σάντερλαντ της Αγγλίας, όπου εξαπλώθηκε και εκεί το κύμα βίας που πυροδότησε η δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ τη Δευτέρα.

Αντιμεταναστευτικές ομάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην πόλη το βράδυ της Παρασκευής (02/08) πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί κοντά σε ένα τζαμί της πόλης, πριν ανατρέψουν οχήματα, πυρπολήσουν ένα από αυτά και βάλουν φωτιά δίπλα σε ένα αστυνομικό γραφείο, σύμφωνα με το BBC.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τοπική αστυνομική διεύθυνση.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλ, πολλοί από αυτούς ντυμένοι με σημαίες της Αγγλίας, το βράδυ της Παρασκευής, με ορισμένα μέλη του πλήθους να φωνάζουν υπέρ του Τόμι Ρόμπινσον, ενώ άλλοι φώναζαν προσβολές για το Ισλάμ.

Η αντιμεταναστευτική διαδήλωση στο Σάντερλαντ ήταν μία από τις τουλάχιστον 12 που είχαν προγραμματιστεί από ακροδεξιές ομάδες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων και κοντά σε τουλάχιστον δύο τζαμιά στο Λίβερπουλ, την κοντινότερη πόλη από το σημείο όπου σκοτώθηκαν τα τρία κοριτσάκια, με τις βρετανικές αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Ιβέτ Κούπερ προς διαδηλωτές: Θα πληρώσετε το τίμημα για τη βία

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ προειδοποίησε τους διαδηλωτές και ακροδεξιά στοιχεία που υποδαυλίζουν την αναταραχή ότι “θα πληρώσουν το τίμημα για τη βία και την τραμπούκικη συμπεριφορά τους”, σε ανάρτησή της στο X την Παρασκευή.

Ο Λούις Άτκινσον, βουλευτής των Εργατικών για το Sunderland Central, δήλωσε στο X ότι ήταν “συγκλονισμένος” από τις σκηνές καταστροφής στην πόλη την Παρασκευή.

“Η πόλη μας δεν εκπροσωπείται από μια μικροσκοπική μειονότητα που προκαλεί προβλήματα”, πρόσθεσε ο Άτκινσον, υποσχόμενος την “πλήρη υποστήριξή” του προς την αστυνομία για να ανταποκριθεί στην “εγκληματική κακοποίηση και να εργαστεί για την προστασία όλων των κοινοτήτων της πόλης μας”.

“Η πόλη θα είναι για πάντα για όλους”

Τις “ντροπιαστικές” σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στην πόλη το βράδυ της Παρασκευής καταδίκασε με τη σειρά της και η ποδοσφαιρική ομάδα Sunderland AFC.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Χ, η Sunderland AFC καταδίκασε τη βία και δήλωσε ότι η πόλη “θα είναι για πάντα για όλους”.

Οι σημερινές ντροπιαστικές σκηνές δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας ή τον λαό μας. Η σπουδαία πόλη μας είναι χτισμένη στη συντροφικότητα και την αποδοχή και το Σάντερλαντ θα είναι για πάντα για όλους. Είμαστε ισχυρότεροι ως μια κοινότητα. Τώρα. Τότε. Πάντα“, έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τις βίαιες ακροδεξιές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη βορειοδυτική πόλη Σάουθπορτ, όπου ένας 17χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα τρία κορίτσια ηλικίας έξι έως εννέα ετών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε σχολή χορού.

Οκτώ άλλα παιδιά υπέστησαν επίσης μαχαιριές και πέντε από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μαζί με δύο ενήλικες που πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν ενώ τα προστάτευαν.

Τόσο η επίθεση όσο και οι ψευδείς πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σε κοινωνικά δίκτυα ότι ο συλληφθείς ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία, προκάλεσαν οργή και επεισοδιακές διαδηλώσεις ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες σε Σάουθπορτ, Χάρτλπουλ και Λονδίνο.

Έπειτα από τις ταραχές της Τρίτης στο Σάουθπορτ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές (υποστηρικτές, σύμφωνα με τις αρχές, του ακροδεξιού κινήματος English Defence League) επιτέθηκαν σε ένα τζαμί και τραυμάτισαν περισσότερους από 50 αστυνομικούς, η ένταση οξύνθηκε την Τετάρτη. Στο Λονδίνο, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, με τη βρετανική σημαία ανά χείρας, διαδήλωσαν έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ορισμένοι φώναζαν συνθήματα όπως “σταματήστε τις βάρκες”, δηλαδή τα φουσκωτά με τα οποία οι μετανάστες διαπλέουν τη Μάγχη, αλλά και το όνομα του ιδρυτή και πρώην ηγέτη της EDL, το Τόμι Ρόμπινσκον και του βουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, του αρχηγού του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα