Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και αύξηση της λαϊκής οργής – Ο μεγάλος κίνδυνος για την ΕΕ
Η Ευρώπη θέλει να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν οι πολίτες της αντέχουν να τα υποστηρίξουν στην πράξη.
- 13 Μαΐου 2022 21:17
Oσο ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία επεκτείνεται χρονικά, τόσο θα “ανάβει” η συζήτηση στην Ευρώπη για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομικάς. Οσο οι κυρώσεις “σφίγγουν” ναι μεν η Ρωσία θα δοκιμάζεται, όμως και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν θα μείνουν έξω από το χορό των συνεπείων. Και αυτό είναι μία κρίσιμη ισορροπία που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσουν.
Θα είναι εύκολο; Οσο και να το περπατάς πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί σε 30 μέτρα ύψος, όπως κάνουν συνήθως στο τσίρκο. Μετά τον πόλεμο αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά την ακρίβεια στους λογαριασμούς ενέργειας, στα καύσιμα αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα.
Αυτό το “σφίξιμο” της ζώνης προκαλεί με τη σειρά του λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ειδικά όπου στήνονται κάλπες, αυτό είναι πλέον πασιφανές. Ο Μακρόν μπορεί να εξασφάλισε τη νίκη στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές αλλά δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις τόσο από δεξιά του (Λεπέν) όσο και από αριστερά (με τον Μελανσόν να καταφέρνει να ενώσει σχεδόν το σύνολο της γαλλικής αριστεράς μετά από δεκαετίες). Και η Γαλλία δεν είναι προφανώς ένα τυχαίο παράδειγμα, μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Την ίδια όπως γράφει το politico ακόμα και σε χώρες όπως η Σλοβακία, παραδοσιακά συντηρητικές και με σαφές το αντιρωσικό αίσθημα, η ιδέα της πλήρους αποσύνδεσης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν “περπατά”. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 62% των πολιτών τάχθηκε κατά αυτού του μέτρου διότι γνωρίζει ότι σε περίπτωση εφαρμογής του θα υποβαθμιστεί η καθημερινότητά του.
Ακόμα και σε χώρες στις οποίες τέτοιου είδους ριζοσπαστικά μέτρα όπως η πλήρης αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο υποστηρίζονται με μεγάλη πλειοψηφία (τουλάχιστον δημοσκοπικά), ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το πως θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι όταν θα αρχίσει να έρχεται ο λογαριασμός ή όταν θα αρχίσουν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις.
Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από τότε που η βουλγαρική κυβέρνηση αναγκάστηκε σε παραίτηση από τις οργίλες διαμαρτυρίες του κόσμου για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Και τότε, τον Φεβρουάριο του 2013, δεν υπήρχε καν πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οπως υπολογίζουν τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 2,2% εφόσον τα κράτη της ΕΕ εφαρμόσουν συνολικό εμπάργκο εναντίον του φυσικού αερίου. Θα έχουμε, δηλαδή ένα σπιράλ ύφεσης, πληθωρισμού και ανατιμήσεων, που θα “εξαφανίζει” το εισόδημα, ανάλογα βέβαια με τις αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά (η Ελλάδα, ως γνωστόν, αυτές δεν είναι πολλές).
Αυτά τα δεδομένα τα υπολογίζουν πολύ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας. Ο Μάριο Ντράγκι έχει σε ανύποπτο χρόνο ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την άμεση αποσύνδεση της αγοράς της χώρας του από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν είναι βέβαια φιλορώσος ο Ιταλός Πρωθυπουργός, η Ιταλία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και τη ΕΕ αλλά την ίδια ώρα ο ηγέτης της επιχειρεί να σταθμίσει στο μυαλό του όλα τα ενδεχόμενα.
Είναι, άρα, πολύ πιθανό να δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες και έναν “πόλεμο” φθοράς στο οικονομικό πεδίο. Ποια κοινωνία θα φτάσει πρώτα στα όριά της; Η ρωσική, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκαλούν οι συνέπειες της αμετροεπούς πολιτικής του Πούτιν, ή η ευρωπαϊκή η οποία είναι ακόμα εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια; Η συνέχεια επί της οθόνης…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις