Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος ήταν ο “σκληροπυρηνικός” πρόεδρος του Ιράν

Διαβάζεται σε 3'
Εμπραχίμ Ραϊσί,, πρόεδρος του Ιράν
Εμπραχίμ Ραϊσί,, πρόεδρος του Ιράν (Kim Ludbrook/Pool via AP)

Ποιος ήταν ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου.

Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επέβαινε στο ελικόπτερο που συνετρίβη χθες Κυριακή, 19/05, όπως επιβεβαίωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες».

Ποιος είναι ο Εμπραχίμ Ραΐσι

Ο 63χρονος Ραΐσι, είναι ένας σκληροπυρηνικός που πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν.

Κατά τα λεγόμενα, βρίσκεται υπό την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατο ή την παραίτησή του από τον ρόλο του.

Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν το 2021, μια ψηφοφορία στην οποία σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ραΐσι υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν εμπλουτίζει πλέον ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, καθώς και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνέχισε επίσης να εξοπλίζει ομάδες αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Είναι ευρέως γνωστός για τη θρησκευτική λατρεία του και τις υπερσυντηρητικές πολιτικές του απόψεις.

Έγινε αναπληρωτής εισαγγελέας στην Τεχεράνη όταν ήταν μόλις 25 ετών. Στη συνέχεια διετέλεσε εισαγγελέας της Τεχεράνης, ενώ στην πορεία διετέλεσε επικεφαλής του Οργανισμού Κρατικών Επιθεωρήσεων και πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος, προτού διοριστεί γενικός εισαγγελέας του Ιράν το 2014.

Ο Ραΐσι προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για πρώτη φορά το 2017 και ήρθε δεύτερος. Το 2019, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος.

Εκλέχθηκε πρόεδρος του Ιράν τον Ιούνιο του 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα