Εμπραχίμ Ραϊσί: Το τελικό πόρισμα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου
Διαβάζεται σε 2'Εκδόθηκε το τελικό πόρισμα της έρευνας για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και το οποίο συνετρίβη.
- 01 Σεπτεμβρίου 2024 17:40
Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συνετρίβη εξαιτίας δυσχερών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της έρευνας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Ο Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν τον περασμένο Μάιο κατά την πτώση του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν, σε ορεινή περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν.
Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι
Ο 63χρονος Ραΐσι, ήταν ένας σκληροπυρηνικός που πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν.
Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν το 2021, μια ψηφοφορία στην οποία σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ραΐσι υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν εμπλούτισε ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, καθώς και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνέχισε επίσης να εξοπλίζει ομάδες αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Ήταν ευρέως γνωστός για τη θρησκευτική λατρεία του και τις υπερσυντηρητικές πολιτικές του απόψεις.
Έγινε αναπληρωτής εισαγγελέας στην Τεχεράνη όταν ήταν μόλις 25 ετών. Στη συνέχεια διετέλεσε εισαγγελέας της Τεχεράνης, ενώ στην πορεία διετέλεσε επικεφαλής του Οργανισμού Κρατικών Επιθεωρήσεων και πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος, προτού διοριστεί γενικός εισαγγελέας του Ιράν το 2014.
Ο Ραΐσι προκάλεσε έκπληξη με την κίνησή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για πρώτη φορά το 2017 και ήρθε δεύτερος. Το 2019, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος.
Εκλέχθηκε πρόεδρος του Ιράν τον Ιούνιο του 2021.