Εμβόλια κορονοϊού: Απειλείται η παγκόσμια διάθεσή τους – Ελλείψεις βασικών στοιχείων

Εμβόλια κορονοϊού: Απειλείται η παγκόσμια διάθεσή τους – Ελλείψεις βασικών στοιχείων
Shutterstock

Φαρμακευτικές εταιρίες προειδοποιούν για καθυστερήσεις σε βασικά, για την παρασκευή εμβολίων, στοιχεία, βάζοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού για τον κορονοϊό, καθώς οι κατασκευαστές εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν έρθει αντιμέτωποι με ελλείψεις βασικών στοιχείων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας Novavax.

Ο Stan Erck, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, δήλωσε στον Observer ότι η έλλειψη σάκων 2.000 λίτρων στις οποίες αναπτύσσονται τα κύτταρα εμβολίου είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την παγκόσμια προμήθεια.

Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων σάκων αποκάλυψαν ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες περίμεναν έως και 12 μήνες για τα αποστειρωμένα πλαστικά δοχεία μίας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κορονοϊού των Pfizer, Moderna και Novavax.

“Υπάρχουν τα μέσα που πρέπει να μεγαλώνουν τα κύτταρα”, είπε ο Erck. “Μεγαλώνουν σε αυτές τις σακούλες των 2.000 λίτρων, οι οποίες είναι σε μικρή ποσότητα. Στη συνέχεια,πρέπει να φιλτραριστούν και τα φίλτρα είναι σε μικρή ποσότητα. Τα μικρά πράγματα μετράνε”.

Η ABEC κατασκευάζει σακούλες βιοαντιδραστήρων σε δύο εργοστάσια στις ΗΠΑ και δύο στην Ιρλανδία και παρέδωσε έξι σάκους 4.000 λίτρων στο Serum Institute στην Ινδία πέρυσι για τα εμβόλια κορονοϊού.

Ο Brady Cole, αντιπρόεδρος λύσεων εξοπλισμού στην ABEC, δήλωσε: “Ακούμε από τους πελάτες μας χρόνους παράδοσης που φτάνουν τους 9, 10, ακόμη και 12 μήνες για να πάρουν σακούλες βιοαντιδραστήρων. Συνήθως χρειαζόμαστε 16 εβδομάδες για να παραδώσουμε μια προσαρμοσμένη τσάντα βιοαντιδραστήρα σε έναν πελάτη”.

“Η ικανότητα κατασκευής σακούλων δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε. “Και από την πλευρά των εξαρτημάτων, οι σωλήνες και τα όργανα κτλ που μπαίνουν επίσης στις σακούλες – οι χρόνοι παράδοσης και γι’ αυτά αρχίζουν επίσης να επιμηκύνονται. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουμε είναι πραγματικά απλώς η ικανότητα να έχουμε σακούλες σε λογικό χρονικό διάστημα”.

Η ABEC επέκτεινε τα εργοστάσιά της πέρυσι και τώρα άρχισε να κατασκευάζει σάκους 6.000 λίτρων, οι οποίες είναι περίπου το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου. Άλλες εταιρείες, όπως η MilliporeSigma, μέρος της γερμανικής εταιρείας Merck, έχουν επίσης επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους. Η αμερικανική εταιρεία Thermo Fisher Scientific αναμένει ότι θα τελειώσει το διπλασιασμό της χωρητικότητας φέτος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης εμποδίσει τις εξαγωγές σάκων, φίλτρων και άλλων εξαρτημάτων, ώστε να μπορεί να παρέχει περισσότερα εμβόλια Pfizer για τους Αμερικανούς. Ο Adar Poonawalla, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, δήλωσε ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Να θυμίσουμε ότι οι Oxford / AstraZeneca καθυστέρησαν να παραδώσουν 5 εκατομμύρια δόσεις από την Ινδία στη Βρετανία, με την εταιρία να έχει συρθεί σε μακρά διαμάχη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα