Εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων και δύο θάνατοι στη Γαλλία

Εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων και δύο θάνατοι στη Γαλλία
Εμβόλιο της AstraZeneca Shutterstock

Τρεις νέες περιπτώσεις θρομβώσεων και δύο ακόμη θανάτους που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων στη Γαλλία.

Τρεις νέες περιπτώσεις άτυπων θρομβώσεων που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, με δύο επιπλέον θανάτους, καταγράφηκαν στη Γαλλία μεταξύ 19 και 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, υπάρχουν «δώδεκα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων» αυτών των σπάνιων θρομβώσεων που έχουν συμβεί στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM).

Πρόκειται για «άτυπες φλεβικές θρομβώσεις τοπικού χαρακτήρα (κυρίως εγκεφαλικές αλλά και του πεπτικού συστήματος), που μπορεί να συσχετιστούν με θρομβοπενία (ανεπάρκεια αιμοπεταλίων) ή με διαταραχές πηκτικότητας του αίματος».

Η εθνική υπηρεσία, που είχε αναφέρει αυτόν τον κίνδυνο πριν από μια εβδομάδα, «επιβεβαιώνει ξανά την πολύ σπάνια εμφάνιση αυτού του θρομβωτικού κινδύνου» σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαιώνει το θετικό ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου του εμβολιασμού με το εν λόγω εμβόλιο στην πρόληψη της Covid-19.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτά τα περιστατικά εμφανίστηκαν εντός διαμέσου χρόνου εννέα ημερών μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε γυναίκες, χωρίς να έχει εντοπιστεί συγκεκριμένο κοινό ιστορικό (εννέα άτομα ήταν κάτω των 55 ετών, τρεις ασθενείς άνω των 55 ετών).

Η ANSM συνιστά στα άτομα που έλαβαν αυτό το εμβόλιο να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια αν μετά από τρεις ημέρες επιμένουν συμπτώματα όπως «δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, κοιλιακό άλγος, έντονος πονοκέφαλος, θολή όραση ή μώλωπες μακριά από το σημείο εμβολιασμού».

Η προηγούμενη έκθεση παρακολούθησης ανέφερε εννέα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να αξιολογήσει τον μηχανισμό δράσης, τυχόν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου και τυχόν πρόσθετα δεδομένα για να εξηγήσει τέτοιες περιπτώσεις. Οι παρατηρήσεις τους θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης της ΕΕ από την ερχόμενη Τρίτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα