Απειλές του Ιράν κατά Ισραήλ: “Θα δώσουμε την αρμόζουσα απάντηση”

Διαβάζεται σε 10'
Τεχεράνη, Ιράν
Τεχεράνη, Ιράν (AP Photo/Vahid Salemi)

“Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας”, διαμηνύει ο πρόεδρος Ιράν. H πρόταση της Αιγύπτου για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα.

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους επλήγησαν από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10) στο Ιράν.

Μετά το μπαράζ των επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην στάση που θα τηρήσει το Ιράν και την ενδεχόμενη απάντησή του. Το πρακτορείο Irna, επικαλούμενο τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετέδωσε πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς να επιδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την ισχύ της χώρας τους στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της ιρανικής επικράτειας. “Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς πριν δύο βράδια δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υπερτιμηθεί”, σχολίασε ο Χαμενεΐ.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, η οποία έχει εγείρει φόβους για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα δώσει την “αρμόζουσα απάντηση”

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», είπε ο Πεζεσκιάν στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Ζημιές από την ισραηλινή επίθεση σε δύο μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που ανέλυσε την Κυριακή (27/10) το Associated Press, η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μυστική στρατιωτική βάση, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις φαίνεται πως συνδέονται με το πρώην πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ενώ μια δεύτερη βάση που επλήγη φέρεται να σχετίζεται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Ορισμένα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές βρίσκονται στη στρατιωτική βάση Πάρτσιν του Ιράν, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει εκφράσει υποψίες ότι στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές εκρηκτικών που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ένα πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αν και ο ΙΑΕΑ και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι το Ιράν είχε ενεργό πρόγραμμα κατασκευής όπλων έως το 2003.

Ζημιές παρατηρούνται επίσης στη γειτονική στρατιωτική βάση Χοτζίρ, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, διαθέτει υπόγεια σήραγγα και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων.

Το στρατιωτικό καθεστώς του Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει ζημιές στις βάσεις Χοτζίρ ή Πάρτσιν από την ισραηλινή επίθεση του Σαββάτου, αν και ανέφερε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρανοί στρατιώτες που εργάζονταν στα συστήματα αεράμυνας της χώρας. Την Κυριακή ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος ενός πολίτη, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

“Ακριβής και ισχυρή” η επίθεση κατά του Ιράν, λέει ο Νετανιάχου

«Ακριβής και ισχυρή» χαρακτήρισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την επίθεση του Σαββάτου στο Ιράν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αναφέρει πως η ισραηλινή επιδρομή «πέτυχε όλους τους στόχους». 

«Η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της», ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια δήλωση για τις ισραηλινές επιδρομές, κατά την διάρκεια τελετής για την πρώτη εβραϊκή επέτειο της επίθεσης της Χαμάς κατά του νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Το Ιράν επετέθη κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και εκείνη η επίθεση απέτυχε», είπε αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου κατά την οποία οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα. «Τότε είχαμε υποσχεθεί ότι θα αντιδρούσαμε με σφοδρότητα και τα ξημερώματα του Σαββάτου τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Η αεροπορία επετέθη κατά του Ιράν και έπληξε τις ικανότητες του Ιράν στην άμυνα και στην κατασκευή πυραύλων που στρέφονται εναντίον μας».

ΟΗΕ: Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα

Κατόπιν αιτήματος του Ιράν, συγκλείεται εκτάκτως τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.

Σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα

Η Αίγυπτος πρότεινε διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαχθούν με ορισμένους Παλαιστίνιους κρατουμένους, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, τον Αμπντελματζίντ Τεμπούν, στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν μέσα σε 10 ημέρες από την εφαρμογή αυτής της προσωρινής εκεχειρίας, με στόχο την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός,

To τελευταίο 24ωρο περίπου 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα, καθώς η ανανεωμένη εκστρατεία του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας συνεχίζεται αμείωτη.

Σε άλλο περιστατικό, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι 29 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου στη Ραμάτ Χασαρόν, βόρεια του Τελ Αβίβ, την Κυριακή. Η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom ανέφερε πως οι αστυνομικές αρχές του Ισραήλ δεν έχουν χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής την επίθεση ως εσκεμμένη. Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ χαιρέτισαν το συμβάν αλλά δεν ανέλαβαν ευθύνη. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ και, σύμφωνα με την αστυνομία, «εξουδετερώθηκε» από περαστικούς που έφεραν όπλα.

Επίσης την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ένας Παλαιστίνιος άνδρας σκοτώθηκε μετά από απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι σε ομάδα στρατιωτών στην κατεχόμενη πόλη Χίζμα της Δυτικής Όχθης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, oι πληροφορίες για την κατάσταση στη βόρεια Γάζα γίνονται όλο και πιο αποσπασματικές και δύσκολες στην επαλήθευση, καθώς η νέα χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ η οποία εστιάζει στις περιοχές Τζαμπάλια, Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα.

Οι υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεφώνου διακόπτονται για πολλές ώρες, και τα συνεργεία πολιτικής άμυνας αδυνατούν να προσεγγίσουν τα σημεία των πρόσφατων επιθέσεων λόγω της αυστηροποιημένης πολιορκίας και των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων στα πληρώματά τους.

Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το νοσοκομείο Καμάλ Άντγουαν, ένα από τα τρία που λειτουργούν ακόμη στην περιοχή, το πρωί της Κυριακής, έπειτα από επιδρομή στον χώρο μία ημέρα πριν.

Ο απολογισμός των θυμάτων από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Μπέιτ Λάχια το βράδυ του Σαββάτου αυξήθηκε στους 40 την Κυριακή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Μία άλλη επίθεση σε σπίτια στην Τζαμπάλια το πρωί της Κυριακής στοίχισε τη ζωή σε 20 άτομα, ενώ 11 ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σχολείου που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο στην περιοχή Σατί της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της περιοχής, που ήταν υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι «εξουδετέρωσαν πάνω από 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια και αμφισβήτησαν τον απολογισμό των θυμάτων στη Μπέιτ Λάχια, αναφέροντας ότι δεν συνάδει με τα «ακριβή πυρομαχικά» που χρησιμοποιήθηκαν.

Στις 6 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ξεκίνησε νέα χερσαία και αεροπορική επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, την οποία θεωρεί αναγκαία για την εξουδετέρωση των ανασυγκροτημένων πυρήνων της Χαμάς. Οι μαζικές εντολές εκκένωσης για τους 400.000 κατοίκους που εκτιμάται ότι παραμένουν στην περιοχή, ο αποκλεισμός των αποστολών βοήθειας και τροφίμων και η στόχευση πολιτικών υποδομών όπως τα νοσοκομεία οδήγησαν οργανώσεις δικαιωμάτων να κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και προσπάθεια εκτοπισμού του πληθυσμού.

Το Ισραήλ αρνείται ότι απομακρύνει συστηματικά Παλαιστινίους από την περιοχή ή χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο, καθώς και τα δύο είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την κατάσταση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στον βορρά ως «αφόρητη». Το γραφείο του δήλωσε: «Ο Γενικός Γραμματέας είναι συγκλονισμένος από τα συγκλονιστικά επίπεδα θανάτου, τραυματισμού και καταστροφής στο βορρά, με τους αμάχους να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, τους αρρώστους και τραυματίες να στερούνται κρίσιμης περίθαλψης και τις οικογένειες να στερούνται τροφής και καταφυγίου».

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, αναμενόταν να ταξιδέψει στο Κατάρ την Κυριακή για συναντήσεις με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων. Οι έμμεσες συνομιλίες, με μεσολάβηση από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, κατέρρευσαν μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε βομβαρδισμό στο Ιράν, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ. Οι εντάσεις με το Ιράν και τον Λιβανέζο σύμμαχό του Χεζμπολάχ έχουν από τότε σκιάσει τη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα αυτόν τον μήνα παρουσιάστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Σινουάρ, ο οποίος είχε τον τελευταίο λόγο για τη στάση της Χαμάς, είχε επανειλημμένα μπλοκάρει την πρόοδο προς μια συμφωνία.

“Ντροπή σου” – Συγγενείς των θυμάτων της Χαμάς αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου

Σε τελετή μνήμης στην Ιερουσαλήμ σήμερα, συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι διέκοψαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που μιλούσε σε ζωντανή μετάδοση.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 κρατήθηκαν όμηροι, όταν ένοπλοι της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, ένα βίντεο από τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Kan δείχνει τον Νετανιάχου να στέκεται σιωπηλός στο βήμα, ενώ θεατές, οι οποίοι δεν φαίνονται στο βίντεο, φωνάζουν “ντροπή σου”, όπως αναφέρει η Times of Israel.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ένας άλλος παρευρισκόμενος φώναξε “ο πατέρας μου σκοτώθηκε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα