Ενεργειακή κρίση – G7: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών

Ενεργειακή κρίση – G7: Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών
istock

Σε συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κατέληξαν οι G7 και ενθαρρύνουν έναν "ευρύ συνασπισμό" χωρών να συμμετέχει. Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών θα βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν “επειγόντως” ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν “ευρύ συνασπισμό” χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

“Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ“, προσθέτουν.

Τη συμφωνία των G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιβεβαίωσε ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν έναν ευρύτερο συνασπισμό των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο για να αγοράζουν ρωσικό αργό και πετρελαιοειδή μόνο στην ανώτατη τιμή ή κάτω από αυτήν και θα καλέσουν τη συμβολή τους στο σχέδιο.

Μείωση του πληθωρισμού βλέπουν οι ΗΠΑ – Χαιρετίζει τη συμφωνία η Ιαπωνία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη “των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία“, αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Ανησυχία για την επιτυχία του ορίου χωρίς τη συμμετοχή Κίνας και Ινδίας

Ορισμένοι αξιωματούχοι της G7 εξέφρασαν την ανησυχία ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων εισαγωγέων όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν αυξήσει απότομα τις αγορές τους ρωσικού αργού από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο. Άλλοι όμως είπαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικού πετρελαίου σε ακόμη χαμηλότερη τιμή σύμφωνα με το ανώτατο όριο.

Η επιβολή του ανώτατου ορίου θα στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση της ναυτιλιακής ασφάλισης με τη μεσολάβηση του Λονδίνου, η οποία καλύπτει περίπου το 95% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, και της χρηματοδότησης σε φορτία με τιμές άνω του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με το Reuters. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του ανώτατου ορίου και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό.

Παρά την πτώση του όγκου των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον Μάιο, λόγω των τιμών που ωθήθηκαν υψηλότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε τον περασμένο μήνα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της G7 αποτελεί συνέχεια της απόφασης των ηγετών τους τον Ιούνιο να διερευνήσουν το ανώτατο όριο, μια κίνηση που η Μόσχα λέει ότι δεν θα τηρήσει και μπορεί να ματαιώσει την αποστολή πετρελαίου σε κράτη που δεν υπακούουν στο ανώτατο όριο τιμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα