Ένοπλες επιθέσεις στη Ρωσία: Στους 19 οι νεκροί – Εξουδετερώθηκαν 5 δράστες

Διαβάζεται σε 2'
Η συναγωγή στο Dagestan που σημειώθηκε ένοπλη επίθεση
Η συναγωγή στο Dagestan που σημειώθηκε ένοπλη επίθεση (The Telegram Channel of the head of Dagestan Republic of Russia via AP)

Στους 19 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις ένοπλες επιθέσεις στη Ρωσία. Εξουδετερώθηκαν 5 δράστες. Καμία ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Στους 19 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, μεταξύ των οποίων και 4 πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή (23/4), κατά τη διάρκεια επιθέσεων που εξαπέλυσαν άγνωστοι σε συναγωγή και εκκλησίες στην περιοχή Νταγκεστάν, στον Καύκασο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις Αρχές νεκροί έπεσαν 15 αστυνομικοί και 4 πολίτες, ανάμεσά τους και ο 66χρονος πατήρ Νικολάι, ο οποίος ήταν ορθόδοξος ιερέας στο Νερμπέντ για περισσότερα από 40 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες, και οι 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Δεν διευκρίνισε, βέβαια, αν ορισμένοι από τους δράστες έχουν διαφύγει και παραμένουν ασύλληπτοι ή όχι.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά συναγωγής και εκκλησιών με αυτόματα τουφέκια γύρω στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή (23/4), και μετά απομακρύνθηκαν από το σημείο με ένα λευκό αυτοκίνητο Volkswagen Polo. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά και στην παράκτια πόλη Ντερμπέντ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για τις παραπάνω επιθέσεις. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μέλικοφ, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Μέλικοφ κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον απόηχο των επιθέσεων.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα πριν “μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση” στο Νταγκεστάν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα