Εντείνονται οι πιέσεις για το Κόσοβο
Εντονες πιέσεις προς τη Ρωσία να αποδεχτεί ως αναπόφευκτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου ασκεί η Ουάσινγκτον
- 10 Ιουλίου 2007 09:18
Εντονες πιέσεις προς τη Ρωσία να αποδεχτεί ως αναπόφευκτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου ασκεί η Ουάσινγκτον ,αν και δηλώνει διατεθειμένη να επιδείξει υπομονή προκειμένου οι Σέρβοι και οι Κοσοβάροι Αλβανοί να συζητήσουν περισσότερο το θέμα.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ζαλμάι Χαλιζάντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφανθεί εντός 10 ημερών για το καθεστώς του Κοσόβου και απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να συνεργαστεί. Ο Χαλιζάντ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι εργάζεται από κοινού με τους δυτικούς εταίρους του για να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδος ένα σχέδιο απόφασης που θα απολαμβάνει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής μεταξύ των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου.”Θα πρέπει να υπάρξει μία απόφαση μία εβδομάδα μετά”,τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής.
Ο Χαλιζάντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Σερβία και τους Κοσοβάρους Αλβανούς πριν την παραχώρηση της ανεξαρτησίας υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας. Η τελευταία εκδοχή του σχεδίου απόφασης προέβλεπε μάλιστα μια καθυστέρηση 120 ημερών για διαπραγματεύσεις στο θέμα της ανεξαρτησίας. “Ανεξάρτητα από αυτό πάντως,πιστεύω ότι ήλθε η ώρα για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση σε αυτό το θέμα” πρόσθεσε.
Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου που δεν θα ικανοποιεί τους Σέρβους. “Οιασδήποτε απόφαση για το ΚόσοβοL μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.Κάθε άλλη απόφαση δεν μπορεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο” τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών,Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ουάνγκ Γκουανγκία σημείωσε πάντως από την πλευρά του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο στο θέμα του Κοσόβου.”Χρειαζόμαστε περισσότερον χρόνο για να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες στο Συμβούλιο αλλά και στην περιοχή” τόνισε. Οι ΗΠΑ,η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη διατυπωσει τρεις φορές ένα σχέδιο απόφασης σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντίδραση της Ρωσίας, χωρίς επιτυχία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς έχει ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της ανεξαρτησίας της σερβικής αυτής επαρχίας που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς, παρά την εντονη αντίδραση της Σερβίας και της Ρωσίας.”Στο πλαίσιο αυτό, ευχόμαστε να συγκεντρώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη , συμπεριλαμβανόμενης και εκείνης των Ρώσων”, πρόσθεσε ο Μακόρμακ. “Όμως το τελικό αποτέλεσμα το οποίο σκεπτόμαστε δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο καμίας αμφιβολίας”.
“Αν είναι αναγκαίος λίγος χρόνος, μερικές εβδομάδες ή μήνες , για να συζητήσουμε, για να δούμε αν μπορούμε να φθάσουμε σε μια λύση που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη, αυτό αξίζει τον κόπο για να περιμένουμε και να προσπαθήσουμε”, κατέληξε. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο,Μάρτι Αχτισάαρι έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση ανεξαρτησίας στο Κόσοβο υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.
Η Γαλλία έχει προτείνει μια καθυστέρηση έξι μηνών για να συνεχιστούν οι συνομιλίες,κάτι που η Ουάσινγκτον δεν έχει επισήμως αποδεχτεί. Από την πλευρά του,ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Ατζίμ Τσέκου διαβεβαίωσε σε συνέντευξή τους στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι το Κόσοβο δεν πρόκειται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του αυτόν τον χρόνο χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.
(Πηγή: ΑΠΕ)