Εντοπίστηκε πολιομυελίτιδα στα λύματα της Γάζας – Νέα απειλή υγειονομικής καταστροφής

Διαβάζεται σε 3'
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

Αντιμέτωποι με μια νέα απειλή υγειονομικής καταστροφής βρίσκονται οι κάτοικοι της Γάζας, ύστερα από την εύρεση πολιομυελίτιδας στα λύματα. “Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ.

Ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός της πολιομυελίτιδας βρέθηκε σε δείγματα λυμάτων στη Γάζα, θέτοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους σε κίνδυνο να προσβληθούν από μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας της Γάζας όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν δοκιμές και βρήκαν δείγματα του ιού στο νερό των λυμάτων.

«Ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (VDPV2) είχε εντοπιστεί σε έξι σημεία σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν στις 23 Ιουνίου από το Χαν Γιουνίς και το Ντέιρ αλ Μπαλάχ», δήλωσε την Παρασκευή ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα ευρήματα συνδέονται με την «καταστροφική κατάσταση υγιεινής» που έχει δημιουργηθεί από τη βίαιη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός έχει απομονωθεί από το περιβάλλον μόνο αυτή τη στιγμή- δεν έχουν εντοπιστεί συναφή παραλυτικά κρούσματα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Είπε ότι κανείς δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη στη Γάζα για παράλυση ή άλλα συμπτώματα πολιομυελίτιδας, αλλά ότι οι κάτοικοι πρέπει τώρα να «αντιμετωπίσουν την απειλή» που θέτει η ασθένεια.

Όπως μεταδίδει το CNN, διάφοροι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών -συμπεριλαμβανομένης της UNICEF, του ταμείου για τα παιδιά, και της UNRWA, του οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες- συνεργάζονται με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να προσδιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας πριν από τη σύγκρουση ήταν «βέλτιστα», αλλά ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς δημιούργησε «το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα».

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας, η έλλειψη ασφάλειας, η παρεμπόδιση της πρόσβασης, η συνεχής μετακίνηση του πληθυσμού, οι ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, η κακή ποιότητα του νερού και η αποδυνάμωση της υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας», προειδοποίησε ο Tedros.

Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ζήτησε πρακτικές για τη βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας.

«Η ανίχνευση του ιού που προκαλεί πολιομυελίτιδα στα λύματα προμηνύει μια πραγματική καταστροφή για την υγεία και εκθέτει χιλιάδες κατοίκους στον κίνδυνο να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας “την άμεση παύση της ισραηλινής επίθεσης”.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε στη Γάζα πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, με την προπολεμική εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει το 95% το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να εμφανιστεί όταν η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη επιτρέπει στην εξασθενημένη μορφή του στελέχους του ιού του εμβολίου που χορηγείται από το στόμα να μεταλλαχθεί σε μια ισχυρότερη έκδοση ικανή να προκαλέσει παράλυση, δήλωσε εκπρόσωπος του παγκόσμιου προγράμματος εξάλειψης της πολιομυελίτιδας του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, νοσοκομεία στην κεντρική Γάζα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στην περιοχή Νουσεϊράτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα