Εντός των επόμενων ωρών οι ανακοινώσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Διαβάζεται σε 5'Tις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, για την εκεχειρία στη Γάζα. Η Χαμάς φέρεται να έδωσε το “πράσινο φως” στη συμφωνία.
- 15 Ιανουαρίου 2025 17:45
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Νωρίτερα πηγές δήλωσαν στο CNN ότι “η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένει ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης ή την Πέμπτη”, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ φάνηκε την Τετάρτη να είναι κοντά στη σύναψη συμφωνίας, μετά από 15 μήνες θανάτου και καταστροφής. Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο την Τετάρτη, “Ελπίζω ότι μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί απόψε, το αργότερο αύριο”.
Την ίδια στιγμή, η Jerusalem Post γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, η οποία πιθανότατα θα αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Ντόχα.
Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η εφαρμογή της θα ξεκινήσει πιθανότατα την Κυριακή, με την Χαμάς να απελευθερώνει 33 ομήρους κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας και το Ισραήλ να απελευθερώνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας θα αρχίσουν την 16η ημέρα εφαρμογής της εκεχειρίας.
Σημειώνεται ότι πριν την ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας είχε διαρρεύσει ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ-Χάγια, παρέδωσε την έγκριση της οργάνωσης για την προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης αιχμαλώτων στους διαμεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ψηφίσει για τη συμφωνία εκεχειρίας
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Gideon Saar, δήλωσε ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στην Ουγγαρία την Τετάρτη, ώστε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες του υπουργικού συμβουλίου ασφάλειας και της κυβέρνησης για τη συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων και κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.
«Μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, ο Υπουργός Saar διέκοψε την διπλωματική του επίσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη να συνεχιστεί αύριο στην Ουγγαρία», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
«Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις προβλεπόμενες συζητήσεις και ψηφοφορίες στο Υπουργικό Συμβούλιο Ασφάλειας και την κυβέρνηση”, προσθέτει η ανακοίνωση.
Τι θα σημαίνει μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, η κατάπαυση πυρός που θα γίνει σε φάσεις, μπορεί να τερματίσει τις συγκρούσεις που έχουν ισοπεδώσει τη Γάζα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ και έχει προκαλέσει φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Το Ισραήλ θα ανακτήσει περίπου 100 εναπομείναντες ομήρους και πτώματα νεκρών από εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς. Ως αντάλλαγμα, θα απελευθερώσει Παλαιστινίους κρατούμενους.
Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων στο Ισραήλ βρίσκονταν μεταξύ ελπίδας και απόγνωσης.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η ύστατη στιγμή, μπορούμε να τους σώσουμε», δήλωσε η Χαντάς Καλντερόν, της οποίας ο σύζυγος Όφερ και τα παιδιά Σαχάρ και Ερέζ απήχθησαν.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών περιλάμβαναν το πού θα αναπτυχθούν εκ νέου τα ισραηλινά στρατεύματα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στον βορρά της λωρίδας και πόσοι και ποια κατηγορία Παλαιστινίων κρατουμένων θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για ομήρους.
Το Ισραήλ έχει επίσης απαιτήσει από τη Χαμάς να δηλώσει ποιοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί. Η Χαμάς έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να καταλήγει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, κάτι που ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει.
Οι τελευταίες συνομιλίες βασίζονται σε μια πρόταση που περιλαμβάνει τα εξής:
- Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ομήρους την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, με το πέρας της οποίας το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα από κατοικημένες περιοχές.
- Επτά ημέρες αργότερα, η Χαμάς θα απελευθερώσει τέσσερις επιπλέον ομήρους και το Ισραήλ επιτρέψει στους εκτοπισμένους στο νότο να επιστρέψουν στο βορρά, αλλά μόνο με τα πόδια μέσω του παράκτιου δρόμου.
- Τα αυτοκίνητα, τα κάρα και τα φορτηγά θα επιτραπεί να περάσουν από ένα πέρασμα δίπλα στην οδό Salah al-Din, το οποίο θα επιτηρείται από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ που θα λειτουργεί από μια τεχνική ομάδα ασφαλείας του Κατάρ και της Αιγύπτου.
- Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για την παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στο διάδρομο Φιλαδέλφειας και τη διατήρηση μιας νεκρής ζώνης 800 μέτρων κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.
- Το Ισραήλ συμφώνησε, επίσης, να απελευθερώσει συνολικά 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων περίπου 190 που εκτίουν ποινές 15 ετών και άνω. Οι πρώτοι 50 θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη και την τρίτη φάση της συμφωνίας θα αρχίσουν την 16η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.